Οι νέες παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες που ξεκινούν άμεσα και διαμορφώνουν πλέον την Εθνική πολιτική για τον καρκίνο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και τη συμμετοχή του υπουργείου Υγείας, και της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους, αναφορικά με τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο, με στόχο την καλύτερη διαχείριση και φροντίδα των ασθενών.
Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης χαιρέτισε την πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της συζήτησης και την ανάγκη να καθιερωθεί ως θεσμός.
Τόνισε ότι η διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο δεν αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, αλλά απαιτεί τη διατομεακή συνεργασία και συντονισμό με άλλα Υπουργεία. Επιπλέον, δεσμεύθηκε να επαναλάβει τη σημερινή συζήτηση σε επίπεδο Πρωθυπουργού, ενισχύοντας τη σημασία του διαλόγου.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε δύο κρίσιμες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν ουσιαστικά τη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αναμένεται ένας μηχανισμός για την επικαιροποίηση της λίστας των νέων βιοδεικτών και ο καθορισμός ξεχωριστού προϋπολογισμού για την αποζημίωσή τους, μια κίνηση που θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ασθενείς, εξασφαλίζοντας ταχύτερη και ακριβέστερη διάγνωση, όσο και για το σύστημα υγείας, μέσω της βέλτιστης κατανομής των πόρων.
Οι βιοδείκτες αναφέρονται σε ειδικές εξετάσεις μέσω των οποίων καθορίζεται με σημαντική ακρίβεια πότε μια ογκολογική θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική. Έως σήμερα, στην Ελλάδα αποζημιώνονται λίγο περισσότεροι από 20 βιοδείκτες. Το ύψος του προϋπολογισμού ειδικά για αυτό τον σκοπό εκτιμάται, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, στα 18 εκατ. ευρώ.
Δεύτερον, την ολοκλήρωση και πλήρη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, ένα διαχρονικό αίτημα των φορέων υγείας, που θα συμβάλει στη συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση των ογκολογικών περιστατικών, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των πολιτικών υγείας.
Συγκεκριμένα, είναι στη φάση των δοκιμασιών, με τον Υπουργό να σημειώνει ότι θα ζητηθεί από την ΗΔΙΚΑ η επίσημη έναρξη του Μητρώου να γίνει στις 9 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιο Παπαδημητρίου, η παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη συνάντηση καταδεικνύει τη σημαντικότητα του προβλήματος της διαχείρισης του καρκίνου και επιβεβαιώνει την αξία της συνεργασίας και της συναίνεσης, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη νόσο, αλλά και για κάθε υγειονομική πρόκληση.
Ο πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που έχει η διασφάλιση της έγκαιρης πρόσβασης σε νέες και καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες και υπογράμμισε τη δέσμευση των εταιρειών μελών του ΣΦΕΕ να συνεχίσουν να επενδύουν στην Έρευνα και Ανάπτυξη νέων θεραπειών και λύσεων, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ασθενείς θα έχουν γρήγορη και ισότιμη πρόσβαση στις καλύτερες διαθέσιμες θεραπείες.
Στο διάλογο συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι οποίοι υπερτόνισαν την όλη προσπάθεια που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα για να έχει καταγραφές επιδημιολογικών δεδομένων για τις νεοπλασίες. Όλες αυτές οι διαδικασίες θα επιτρέψουν στο Υπουργείο Υγείας να οργανώσει πολιτικές προς τη σωστή κατεύθυνση.
Από την άλλη, ο Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και Μόνιμο μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας (SANT), κ. Νίκος Παπανδρέου, τόνισε πως είναι μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη βασικών φαρμάκων. Όμως η Ευρώπη έχει καταλάβει την κρισιμότητα της έλλειψης πρώτων υλών και στόχος είναι να έρθει πίσω στο ευρωπαϊκό έδαφος η παραγωγή. Συμπλήρωσε ακόμη, πως υπάρχουν σημαντικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου που θέλουμε να γίνουν πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά.
«Ο καρκίνος πραγματικά είναι ένα μεγάλο ζήτημα, αλλά για πρώτη φορά έχουμε πρόοδο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Χρειαζόμαστε εντούτοις περισσότερη στήριξη, οικονομική ίσως, για τη βελτίωση της διαχείρισης της νόσου και της ποιότητας ζωής των ασθενών. Χρειάζεται η συστράτευση όλων των φορέων για να προσχωρήσουν οι αλλαγές και ένα Εθνικό σχέδιο θα μπορούσε να φέρει τη χώρα ποιο μπροστά. Ήδη 20 χώρες της Ευρώπης έχουν Εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου. Χρειάζεται επίσης να βρεθεί χρηματοδότηση για να στηριχθεί από το σχέδιο», τόνισε ο κ. Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ και Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας.
Στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης, συνέβαλαν οι κ.κ.: Κώστας Αθανασάκης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Γιώργος Βασιλόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Νίκος Δέδες, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Ασθενών, Ελευθέριος Ζέρβας, Ταμίας Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Ελένη Κουρέα, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, Ζένια Σαριδάκη, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος, Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γιώργος Στύλιος, Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημήτριος Δογάνης, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, Δημήτρης Μπούμπας, Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών της ομάδας ογκολογίας ομάδας ογκολογίας, του ΔΣ και της διοίκησης του ΣΦΕΕ.