Οι ενήλικες με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σχέση με άλλους ενήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Rutgers στις ΗΠΑ παρακολούθησαν πάνω από 100.000 ηλικιωμένους στο Ισραήλ επί 17 χρόνια για να διερευνήσουν την πιθανή σχέση μεταξύ της ΔΕΠΥ και της άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ – της πιο συχνής μορφής άνοιας.
«Καθορίζοντας εάν οι ενήλικες με ΔΕΠΥ διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για άνοια και εάν τα φάρμακα και/ή οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επηρεάσουν τους κινδύνους, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη ενημέρωση των φροντιστών και των κλινικών γιατρών», αναφέρει σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου η Μιχάλ Σνάιντερ Μπίρι, συν-συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Herbert and Jacqueline Krieger Klein Alzheimer’s Research Center στο Rutgers Brain Health Institute.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για πάνω από 100.000 άτομα που παρακολουθήθηκαν από το 2003 έως το 2020. Η ομάδα ανέλυσε τη συχνότητα εμφάνισης άνοιας και στις δύο ομάδες, με και χωρίς ΔΕΠΥ, καθώς γερνούσαν. Ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση άλλων παραγόντων κινδύνου άνοιας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με ΔΕΠΥ είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ΔΕΠΥ στους ενήλικες μπορεί να δημιουργήσει μια νευρολογική κατάσταση που μειώνει την ικανότητά τους να αντισταθμίζουν τη γνωστική παρακμή αργότερα στη ζωή τους.
«Οι γιατροί, οι κλινικοί ιατροί και οι φροντιστές που εργάζονται με ηλικιωμένους θα πρέπει να παρακολουθούν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και τα σχετικά φάρμακα», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Έιμπραχαμ Ράιχενμπεργκ, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Icahn στο Mount Sinai.
Επιπλέον, οι ερευνητές προτείνουν ότι η θεραπεία της ΔΕΠΥ που περιλαμβάνει ψυχοδιεγερτικά μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας σε ενήλικες με ΔΕΠΥ. Τα ψυχοδιεγερτικά είναι γνωστό ότι μεταβάλλουν την πορεία της γνωστικής έκπτωσης. Ωστόσο, οι ερευνητές υπογράμμισαν την ανάγκη για μελλοντικές μελέτες που θα εμβαθύνουν στις επιπτώσεις των φαρμάκων στους ασθενείς με ΔΕΠΥ και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας.
«Τα συμπτώματα ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας στην τρίτη ηλικία δεν πρέπει να αγνοούνται και πρέπει να αναφέρονται στους γιατρούς», σημείωσε ο Στίβεν Λεβίν, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Χάιφα.