Οκτώ πράγματα που ξέρετε λάθος για το Αλτσχάιμερ

Οκτώ πράγματα που ξέρετε λάθος για το Αλτσχάιμερ

Της Γιάννας Σουλάκη

Το Αλτσχάιμερ είναι μια τρομερή νόσος που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τον σύγχρονο άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει κυρίως, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής που έχει επιτευχθεί με την πρόοδο της επιστήμης και η οποία έχει προκαλέσει αύξηση των περιστατικών Ανοιας παγκοσμίως.

Μύθοι και φήμες που κυκλοφορούν καθημερινά και συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Εμείς σταχυολογήσαμε 8 από τις πιο διαδεδομένες λανθασμένες πληροφορίες για τη νόσο και βρήκαμε τις αληθινές απαντήσεις, σε ένα από τους πιο έγκριτους αμερικανικούς επιστημονικούς οργανισμούς για το Αλτσχάιμερ, το “Alzheimer''s Association”.

Δείτε τα πραγματικά στοιχεία, στις 8 πιο διαδεδομένες λανθασμένες πληροφορίες που κυκλοφορούν για το Αλτσχάιμερ:

Μύθος 1: Η απώλεια μνήμης είναι μια φυσιολογική εξέλιξη της γήρανσης του πληθυσμού

Πραγματικότητα: Με το πέρασμα των ετών είναι σίγουρα φυσιολογικό να εμφανίζονται στον άνθρωπο περιστασιακά προβλήματα μνήμης, όπως π.χ. να τύχει να ξεχάσει το όνομα ενός ατόμου που συναντήθηκε πρόσφατα. Το Αλτσχάιμερ, όμως, είναι είναι κάτι περισσότερο από την περιστασιακή απώλεια μνήμης. Είναι μια ασθένεια που επηρεάζει σοβαρά τα εγκεφαλικά κύτταρα, η λειτουργία των οποίων σταδιακά καταστρέφεται ολοσχερώς. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το άτομο μπορεί να ξεχνάει το όνομα του καλύτερού του φίλου ή να μην βρίσκει το δρόμο για να επιστρέψει στο σπίτι που ζει, εδώ και δεκαετίες.

Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τα φυσιολογικά περιστασιακά προβλήματα μνήμης, από τα πιο ανησυχητικά. Το “Καταστατικό της νόσου του Αλτσχάιμερ” περιέχει σημαντικές πληροφορίες και μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τη διαφορά.

Αν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο εμφανίζει προβλήματα μνήμης ή προβλήματα στον τρόπο σκέψης και μάθησης συμβουλευθείτε έναν γιατρό. Σε κάποιες περιπτώσεις προβλήματα μνήμης που εμφανίζονται, έχουν να κάνουν με παρενέργειες φαρμάκων, ανεπάρκεια βιταμινών ή με άλλες παρόμοιες καταστάσεις και μπορούν να αναστραφούν με θεραπεία. Εκτός αυτού, γνωστικά προβλήματα και προβλήματα μνήμης μπορούν να προκληθούν και από άλλα είδη άνοιας, εκτός από το Αλτσχάιμερ.

Μύθος 2: Η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν έχει μοιραία κατάληξη

Πραγματικότητα: Η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν έχει επιζώντες. Καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου του ατόμου και προκαλεί αλλαγές στη λειτουργικότητα της μνήμης του, αλλόκοτες συμπεριφορές και απώλεια στις σωματικές του λειτουργίες. Είναι νόσος που εξελίσσεται αργά και βασανιστικά, αφαιρώντας σταδιακά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου, τη δυνατότητά του να συνδέεται με άλλους ανθρώπους και την ικανότητά του να μαθαίνει, να μιλάει, να τρώει, να περπατάει και να βρίσκει μόνο του τον δρόμο για το σπίτι.

Διαβάστε επίσης: Ο 1 στους 2 ασθενείς με Αλτσχάιμερ οδηγεί ακόμη και χρόνια μετά τη διάγνωση

Μύθος 3: Αλτσχάιμερ μπορούν να πάθουν μόνο οι ηλικιωμένοι

Πραγματικότητα: Το Αλτσχάιμερ μπορεί να “χτυπήσει” ανθρώπους που βρίσκονται στην 3η, στην 4η ή στην 5η δεκαετία της ζωής τους. Αυτό ονομάζεται “Νεανικό Αλτσχάιμερ” (Younger onset Alzheimer''s). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ. Από αυτούς τα 5,2 εκατομμύρια είναι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ οι 200.000 ασθενείς, είναι κάτω των 65. Οι τελευταίοι πάσχουν από Νεανικό Αλτσχάιμερ.

Μύθος 4: Κινδυνεύουν από Αλτσχάιμερ όσοι καταναλώνουν υγρά και τροφές από συσκευασίες αλουμινίου

Πραγματικότητα: Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ''60 και του ''70, το αλουμίνιο είχε κατηγορηθεί ως βασικός ύποπτος για την πρόκληση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτή η υποψία είχε προκαλέσει τεράστια ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, σχετικά με την έκθεση των ανθρώπων στο αλουμίνιο μέσα από καθημερινές πηγές, όπως είναι οι κατσαρόλες, τα τηγάνια, τα κουτιά των αναψυκτικών και άλλες συσκευασίες αλουμινίου. Από τότε, πολλαπλές μελέτες που έγιναν έχουν αποτύχει να επιβεβαιώσουν τον οποιονδήποτε ρόλο που μπορεί να διαδραματίζει το αλουμίνιο στην πρόκληση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η επιστημονική έρευνα έχει πλέον εστιάσει σε άλλους πιθανούς τομείς πρόκλησης του προβλήματος και πλέον είναι ελάχιστοι οι επιστήμονες που ακόμα πιστεύουν ότι το αλουμίνιο μπορεί να αποτελεί απειλή.

Μύθος 5: Η ασπαρτάμη μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης

Πραγματικότητα: Η ασπαρτάμη - αυτή η τεχνητή γλυκαντική ουσία που κυκλοφορεί κάτω από διάφορες εμπορικές ονομασίες - έχει πάρει έγκριση από το 1996 για χρήση σε όλα τα τρόφιμα και ποτά, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Παρ''όλα αυτά, η ανησυχία για τα αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει στην ανθρώπινη υγεία παρέμεινε.

Σύμφωνα με μεταγενέστερη ανακοίνωση του FDA τον Μάιο του 2006, ο οργανισμός δεν έχει επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τροποποίηση των οδηγιών για την ασφάλεια της χρήσης της ασπαρτάμης στους ανθρώπους. Ο οργανισμός αναφέρει, μάλιστα, ότι η απόφασή του βασίζεται στα αποτελέσματα περισσότερων από 100 εργαστηριακών και κλινικών μελετών.

Διαβάστε επίσης: Δεκαετής μελέτη συνδέει την ασπαρτάμη με εγκεφαλικά και εμφράγματα

Μύθος 6: Τα εμβόλια κατά της γρίπης αυξάνουν τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Πραγματικότητα: Υπήρξε κατά το παρελθόν μια θεωρία που συνέδεε τα εμβόλια της γρίπης με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αφορμή για την φήμη αυτή, στάθηκε ένας Αμερικανός γιατρός, η άδεια του οποίου αφαιρέθηκε από τις Διοικητικές Ιατρικές Υπηρεσίες της Νότιας Καρολίνας, μετά από έρευνα που απέδειξε ότι οι φήμες που διέσπειρε δεν ευσταθούσαν επιστημονικά.

Από τότε, αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τα εμβόλια κατά της γρίπης, αλλά και τα εμβόλια για άλλες ασθένειες, όχι μόνο με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά και με συνολική βελτίωση της υγείας των ηλικιωμένων:

- Μία μελέτη που έγινε στις 27 Νοεμβρίου του 2001, και δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Journal αποδεικνύει ότι ενήλικες προχωρημένης ηλικίας οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί κατά της διφθερίτιδας ή του τετάνου, της πολιομυελίτιδας και της γρίπης φάνηκε να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, από εκείνους που δεν έκαναν ποτέ αντίστοιχους εμβολιασμούς. Το πλήρες κείμενο της μελέτης αυτής μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

- Μια μελέτη που έγινε στις 3 Νοεμβρίου του 2004 και δημοσιεύθηκε στο JAMA διαπίστωσε ότι τα καθιερωμένα ετήσια αντιγριπικά εμβόλια για ενήλικες προχωρημένης ηλικίας συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες. Την περίληψη αυτής της μελέτης μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ.

Διαβάστε επίσης: Μικρά κενά μνήμης: Γιατί ξεχνάμε εύκολα διάφορα πράγματα;

Μύθος 7: Τα ασημένια οδοντικά αμαλγάματα αυξάνουν τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Πραγματικότητα: Σύμφωνα με τα περισσότερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των ασήμι οδοντικών σφραγισμάτων και του Αλτσχάιμερ. Η ανησυχία προέκυψε επειδή τα “ασημένια” σφραγίσματα " αποτελούνται από αμάλγαμα (μείγμα) που συνήθως περιέχει 50% υδράργυρο, 35% ασήμι και 15% κασσίτερο και ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο που - σε ορισμένες μορφές του - είναι γνωστό ότι είναι τοξικό για τον εγκέφαλο και τα όργανα.

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν αδιάσειστα τα παρακάτω επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το οδοντιατρικό αμάλγαμα δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ. Δημόσιες υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένου του FDA, της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, αλλά και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) έχουν δώσει έγκριση για την χρήση του αμαλγάματος, ως ένα ασφαλές, ισχυρό και φθηνό υλικό για οδοντιατρικές αποκαταστάσεις.

- Τον Μάρτιο του 1991, η Επιτροπή Οδοντικών Συσκευών του FDA συμπέρανε ότι δεν υπάρχουν τρέχουσες ενδείξεις για το ότι το αμάλγαμα μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους.

- Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ το 1991 χρηματοδότησε μια μελέτη την οποία εκπόνησε το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, για τη διερεύνηση της συνάφειας που μπορεί να υπάρχει μεταξύ των σφραγισμάτων αμαλγάματος και το Αλτσχάιμερ. Η ανάλυση που έγινε από τους στατιστικολόγους του Πανεπιστημίου δεν αποκάλυψε σημαντική συσχέτιση μεταξύ των ασημένιων σφραγισμάτων και του Αλτσχάιμερ.

- Στις 30 Οκτωβρίου του 2003, επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν πιστοποιούν σύνδεση μεταξύ των σφραγισμάτων δοντιών που περιέχουν υδράργυρο και της νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλων νευρολογικών ασθενειών. Η περίληψη αυτής της μελέτης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του New England Journal of Medicine.

Μύθος 8: Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που σταματούν την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ

Πραγματικότητα: Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για την πλήρη ίαση, την καθυστέρηση ή την παρεμπόδιση της εξέλιξης της νόσου του Alzheimer. Οι εγκεκριμένες από το FDΑ θεραπείες επιβραδύνουν προσωρινά την εξέλιξη των συμπτωμάτων για περίπου 6 έως 12 μήνες κατά μέσο όρο, περίπου στο ήμισυ των ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία για το Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε επίσης: Το πρώτο σύμπτωμα του Αλτσχάιμερ δεν είναι αυτό που νομίζετε

Με πληροφορίες από Alzheimer''s Association (www.alz.org)