Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την φετινή γρίπη

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την φετινή γρίπη

Του: Ελευθέριου Φερεκύδη, Καθηγητή Ωτορινολαρυγγολογίας Πανεπιστήμιου Αθηνών

Ο έγκαιρος εμβολιασμός παραμένει η αποτελεσματικότερη «ασπίδα», και αυτό επειδή κάποιες επιπλοκές μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.

Τι είναι όμως η γρίπη ; 

Είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης.  Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν τη μύτη, το φάρυγγα, λάρυγγα, και τους βρόγχους δηλ το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος.

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, με το βήχα , το φτάρνισμα και γενικά με τη διασπορά αόρατων σταγονιδίων όταν μιλάμε . Ακόμη υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης με τα χέρια, όταν αγγίζουμε μολυσμένες επιφάνειες και στη συνέχεια τα ματιά τη μύτη η το στόμα. Διάφοροι παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και η συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους αυξάνουν τη πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης.

Οι ασθενείς με γρίπη παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση πόνους των μυών και των αρθρώσεων, μπουκωμα στη μύτη, καταρροή, πονόλαιμο, έντονο αρχικά ξηρό βήχα . Καμιά φορά τα παιδιά παρουσιάζουν ναυτία, εμέτους, η και διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια. Η αρρώστια διαρκεί 3 έως 7 η και σπάνια 10 μέρες με την πιθανότητα η καταβολή δυνάμεων και ο βήχας να ταλαιπωρεί τον άρρωστο για αρκετές ημέρες

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι ενώ η γρίπη είναι μια ήπια έως και σοβαρή αρρώστια και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες επιπλοκές όπως η πνευμονία, θανατηφόρες κρίσεις άσθματος σε άτομα με βρογχικό άσθμα, επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας σε περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας και άλλα.

Ενδιαφέρον είναι να ξέρουμε ότι σημαντικό κίνδυνο για την εμφάνιση θανατηφόρων επιπλοκών παρουσιάζουν ορισμένες ομάδες ατόμων τις οποίες ονομάζονται «Ομάδες υψηλού κινδύνου», και οι οποίες είναι οι ακόλουθες :

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  • Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι υπηρεσιών υγείας
  • Έγκυες γυναίκες στον β'' και γ'' μήνα κυήσεως.
  • Τα άτομα που νοσούν από χρόνιες πνευμονοπάθειες η άσθμα,
  • τα ανοσοκατασταλμένα άτομα,
  • ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη,  καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, με Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), με Χρόνια νεφροπάθεια,   Μεταμόσχευση οργάνων , διαφορα Νευρομυϊκά νοσήματα και άλλα σπάνια χρόνια νοσήματα.
  • Ακόμη παιδία με νόσο Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια και πιθανό να εμφανίσουν το συνδρόμου Reye μετά από γρίπη,

όπως επίσης:

  • προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.

Τελειώνοντας θα πρέπει να προσθέσουμε ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός των ατόμων υψηλού κινδύνου είναι απαραίτητος δεδομένου ότι όπως ήδη αναφέρθηκε οι επιπλοκές της γρίπης ακόμη και σήμερα μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.