Στα μέσα του Φεβρουαρίου η Ισημερινή Γουινέα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου με το να γνωστοποιήσει την ύπαρξη του ιού Μάρμπουργκ.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπήρξαν τουλάχιστον εννέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τα οποία τα επτά οδηγήθηκαν στον θάνατο. Σήμερα οι αρχές της Τανζανίας, στην Ανατολική Αφρική, επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα.
Η Dr Λεάνα Γουέν, η οποία είναι γιατρός επειγόντων περιστατικών και καθηγήτρια πολιτικής και διαχείρισης της υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Milken Institute του Πανεπιστημίου George Washington, μιλώντας στο CNN, απαντά σε βασικά ερωτήματα για τον ιό.
Τι είναι ο ιός Μάρμπουργκ;
O ιός Μάρμπουργκ ανήκει στην ίδια οικογένεια των ιών με τον Έμπολα. Προκαλεί σοβαρό αιμορραγικό πυρετό που επηρεάζει πολλαπλά συστήματα οργάνων και μπορεί να περιλαμβάνει έντονη αιμορραγία και προσβάλλει τόσο τους ανθρώπους όσο και τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Είναι ζωονόσος, που σημαίνει ότι η προέλευση της νόσου είναι η μετάδοση από τα ζώα στον άνθρωπο.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα συχνά ξεκινούν ξαφνικά, με τους μολυσμένους ασθενείς να εμφανίζουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και κακουχία. Είναι επίσης σύνηθες να έχουν κοιλιακό πόνο και κράμπες και βαριά υδαρή διάρροια.
Η ασθένεια αυτή, όπως και ο Έμπολα, είναι αιμορραγικός πυρετός, κατά τον οποίο τα μολυσμένα άτομα αιμορραγούν από πολλαπλά στόμια. Εξωτερικά, οι ασθενείς μπορεί να αιμορραγούν από τη μύτη, τα ούλα και τα μάτια, ενώ η εσωτερική αιμορραγία εκδηλώνεται ως αίμα στον εμετό, τα ούρα και τα κόπρανα. Η σοβαρή απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει σοκ και θάνατο.
Πώς γίνεται η μετάδοση;
Όπως είναι ευρέως γνωστό πια σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο, από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο. Όπως ακριβώς συνέβη και με την πανδημία του κορονοϊού.
Συνεπώς, ο ιός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής των ανθρώπων. Όχι όμως με τον αέρα. Αυτό περιλαμβάνει την επαφή με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί με τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου – όπως κλινοσκεπάσματα, ρούχα, βελόνες και άλλος ιατρικός εξοπλισμός. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσο.
Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από το Μάρμπουργκ είναι τα άτομα που έρχονται σε άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα. Αυτό περιλαμβάνει τα μέλη της οικογένειας, τους φροντιστές και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο;
Όχι. Δεν υπάρχει αντιική θεραπεία. Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί αντιμετωπίζονται με συμπτωματικές και υποστηρικτικές θεραπείες, δηλαδή θα λαμβάνουν υγρά, οξυγόνο και μεταγγίσεις αίματος ανάλογα με τις ανάγκες