Όλη η αλήθεια για το πώς το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την καρδιά

Όλη η αλήθεια για το πώς το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την καρδιά

Της Γιάννας Σουλάκη

Ένα, ή το πολύ δύο ποτά την ημέρα, μπορεί όχι  μόνο να μην σας κάνουν κακό, αλλά ακόμα και να βοηθήσουν την υγεία της καρδιάς σας. Έχουν γίνει μέχρι σήμερα περίπου 100 μεγάλες μελέτες σε μεγάλα δείγματα πληθυσμών, που καταλήγουν σ'' αυτό ακριβώς το συμπέρασμα:  Οι άνθρωποι που πίνουν ελεγχόμενα τείνουν να έχουν λιγότερα καρδιαγγειακά προβλήματα και εμφράγματα και κινδυνεύουν λιγότερο να χάσουν τη ζωή τους από καρδιακή νόσο.

Σήμερα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, όμως, και νέα επιστημονικά στοιχεία, για το ότι το αλκοόλ μπορεί ακόμη και να ωφελήσει την καρδιά.

Δείτε τι λένε οι νέες μελέτες:

Το κλειδί είναι η μετριοπάθεια. Το αλκοόλ μπορεί να είναι μεν τονωτικό, αλλά ταυτόχρονα είναι και τοξικό, καθώς η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο συκώτι, αλλά και σε πολλά ακόμη ψυχολογικά και συμπεριφορικά ζητήματα, που βλάπτουν σοβαρά την γενική εικόνα της υγείας ενός ανθρώπου.

Στην τελευταία μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Νέα Ορλεάνη, ερευνητές ανακάλυψαν με ποιο τρόπο το αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει την καρδιά: Όπως κατέληξαν στην μελέτη τους, έχει την ιδιότητα να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την «καλή» (HDL) χοληστερόλη.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 80.000 υγιείς Κινέζοι ενήλικες, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με τις συνήθειές τους ως προς την κατανάλωση οινοπνεύματος, ενώ οι ίδιοι στη συνέχεια, κλήθηκαν να δώσουν αίμα για αναλύσεις, τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της 6ετούς παραμονής τους στην έρευνα.

Στις μετρήσεις αυτές, οι ερευνητές μπορούσαν να μετρήσουν την HDL χοληστερόλη τους, καθώς ταυτόχρονα και την λειτουργία του ήπατος και των δεικτών φλεγμονής.  Οσοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ – περίπου μία μερίδα (ποτήρι) την ημέρα οι γυναίκες και δύο οι άνδρες – είχαν την μικρότερη πτώση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης.

Με την πάροδο των ετών, τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης εμφανίζουν τάσεις μείωσης, όμως, όσοι έκαναν λογική χρήση αλκοόλ, φαίνεται ότι κατάφερναν να επιβραδύνουν τους ρυθμούς της πτώσης αυτής.  Όσοι απείχαν εντελώς από το αλκοόλ ή έπιναν μεγαλύτερες ποσότητες από τις προαναφερόμενες, φάνηκε ότι δεν είχαν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα.

Ο Dr. Erick Rimm, Διευθυντής του τμήματος Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας στο T. H. Chan Harvard School of Public Health, λέει ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν άλλες παρόμοιες μελέτες κατά το παρελθόν, που είχαν αποδείξει ότι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας, όταν καταναλώνουν αλκοόλ χωρίς υπερβολές, μπορούν να έχουν υψηλότερα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης από εκείνους που δεν πίνουν καθόλου ή από όσους πίνουν πολύ.

Είναι γνωστό ότι η HDL χοληστερόλη είναι σημαντικός ρυθμιστικός παράγοντας για την καλή υγεία της καρδιάς: Βοηθά να περιοριστεί η επίδραση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, που  προκαλεί στα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών και κατ''επέκταση ανεβάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Στην πραγματικότητα, αυτό που αποκαλύπτει η έρευνα για πρώτη φορά, είναι ότι όσοι πίνουν ένα ή δύο ποτά την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, στον ίδιο βαθμό που μπορεί κάποιος να το καταφέρει χάνοντας περίπου 30 κιλά με δίαιτα και άσκηση.

Ωστόσο, ο καθηγητής Dr. Erick Rimm, λέει: «Ας είμαστε λίγο διστακτικοί όταν κάνουμε τέτοιου είδους συγκρίσεις, καθώς  η απώλεια βάρους είναι περισσότερο ευεργετική και για άλλους λόγους υγείας, όπως για παράδειγμα, στη μείωση του κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου, διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων."Ο συνδυασμός του αλκοόλ με την οδήγηση, επίσης, είναι μία πολύ βασική αιτία που σχετίζεται με προβλήματα υγείας και θανάτου», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Η συγγραφέας της μελέτης Shue Huang από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, ανέφερε ότι ο κινεζικός πληθυσμός που εξετάστηκε έπινε κυρίως μπύρα ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά, με αποτέλεσμα η μελέτη αυτή να μην διαφωτίσει περισσότερο την επίδραση που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση του κρασιού. Αν και σε παλαιότερη μελέτη είχε φανεί ότι η ουσία αιθανόλη που περιέχεται σε πολλά αλκοολούχα ποτά, έχει σε γενικές γραμμές την ίδια επίδραση στην υγεία.

«Για μας δεν υπάρχει καμία πλέον αμφισβήτηση, καθώς τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: αν συγκρίνετε τα στοιχεία για τις θανατηφόρες και μη θανατηφόρες καρδιακές παθήσεις, οι άνθρωποι που πίνουν με μέτρο έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά και στις δύο περιπτώσεις, από όσους απέχουν τελείως από το αλκοόλ», λέει.

Ένας λόγος παραπάνω, λοιπόν, για να πιείτε ένα ποτηράκι - αλλά ίσως όχι περισσότερο από αυτό.