Χωρίς Παιδιατρική Κλινική - με αποτέλεσμα τα παιδιά που χρειάζονται νοσηλεία να διακομίζονται σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα των γύρω περιοχών ή στην Αθήνα - λειτουργούν τα Νοσοκομεία του Άργους και του Ναυπλίου, όπως διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) κ. Μιχαήλ Βλασταράκος.
Σημαντικές ελλείψεις διαπίστωσε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ και σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό, σε ειδικευόμενους, καθώς και σε υγειονομικό υλικό, κατά την επίσκεψή του το περασμένο Σαββατοκύριακο (1-2 Απριλίου) τις Υγειονομικές Μονάδες της περιοχής μετά από πρόσκληση της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας κυρίας Δήμητρας Στεφανοπούλου.
Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. συζήτησε με εκπροσώπους των ιατρών τα υγειονομικά προβλήματα της περιοχής, με σκοπό να τα μεταφέρει στους αρμοδίους φορείς της Πολιτείας για να βρεθούν λύσεις.
Κοινή διαπίστωση ήταν η έλλειψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού, όπως συμβαίνει και σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας (γενικά στα Νοσοκομεία της χώρας, ελλείπουν 6.500 μόνιμο ιατρικό προσωπικό και 20.000 νοσηλευτικό). Επίσης, σύμφωνα με τον κ.Βλασταράκο, υπάρχει έλλειψη ειδικευομένων σε μεγάλο αριθμό. Μέρος των αναγκών καλύπτεται από επικουρικούς ιατρούς.
"Διαπιστώθηκαν ελλείψεις σε υλικά άμεσης ανάγκης, καθώς και η ανάγκη ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (π.χ. ο ένας αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Άργους που λειτουργεί, είναι παλαιάς τεχνολογίας).
Σημαντική είναι η μη ύπαρξη Παιδιατρικής Κλινικής, με αποτέλεσμα όσα παιδιά χρειάζονται νοσηλεία να μετακινούνται σε άλλα Νοσοκομεία των γύρω περιοχών ή των Αθηνών", αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Σε σύσκεψη στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου στο Ναύπλιο, ο κ.Βλασταράκος έγινε αποδέκτης παραπόνων σχετικά με την αποδιοργάνωση της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, από τους Διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών και των Κέντρων Υγείας, αλλά και από άλλους ιατρούς, για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται τόσο στη Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια περίθαλψη. Τονίστηκε, επίσης, η αποδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι ελλιπείς συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, οι μεγάλες συμμετοχές των ασθενών στη ΠΦΥ, οι χαμηλοί μισθοί των ιατρών, οι χαμηλές αποδοχές των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ παρόχων υπηρεσιών υγείας, η εξόντωση των εργαστηριακών ιατρών με το απαράδεκτο clawback και rebate και την υποκοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, επηρεάζουν αρνητικά τους δείκτες περίθαλψης.
"Οι ιατροί καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να κρατήσουν το σύστημα όρθιο, που οφείλουν να τις συνεχίσουν, πιστοί στην αποστολή τους να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον χειμαζόμενο σήμερα πολίτη. Το Κράτος από τη πλευρά του οφείλει να αυξήσει τις δαπάνες υγείας και να στελεχώσει τις δομές, για την παροχή στους πολίτες ασφαλών και ποιοτικών υπηρεσιών περίθαλψης", τονίστηκε σε σχετική συνέντευξη τύπου που ακολούθησε.