Συσπείρωση του κλάδου σημειώνεται στις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών την Τετάρτη, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας του κλάδου. ΠΙΣ και ΙΣΑ δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων τους, που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία.
Η αυριανή απεργία, ανήμερα της ψήφισης του Νομοσχεδίου στη Βουλή, βρίσκει τους γιατρούς μία γροθιά απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης να βάλει τους γιατρούς να εργάζονται «σε συνθήκες γαλέρας», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Ο ΠΙΣ μάλιστα, χαρακτηρίζει δίκαια τα αιτήματα, καλώντας όλους τους Νοσοκομειακούς ιατρούς να συμμετάσχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καταγγέλλει το καταστροφικό νομοσχέδιο για το «χρόνο εργασίας» των νοσοκομειακών γιατρών που επιχειρεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επιβάλει με πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές διαδικασίες, όπως λέει χαρακτηριστικά:
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που αμείβεται με παχυλούς μισθούς νομοθετεί καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας και συνθήκες «γαλέρας» για τους γιατρούς του ΕΣΥ ενώ τους οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση.
Επιπρόσθετα δίνει τη χαριστική βολή στα δημόσια νοσοκομεία που καταρρέουνοδηγώντας σε διάλυση τμήματα και κλινικές που αντιμετωπίζουν ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα. Καταγγέλλουμε τις πραξικοπηματικές διαδικασίες με τις οποίες επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να περάσει το νομοσχέδιο αφού δεν μεσολαβεί ούτε καν 24ωρο για την πρόσκληση φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή».
Από την πλευρά του ΙΣΑ, ο πρόεδρος Γ. Πατούλης επεσήμανε τα εξής:
«Το αξιόμαχο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων δίνει μάχη για να κρατήσει όρθια τα νοσοκομεία που καταρρέουν από την υποχρηματοδότηση. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνει τη χαριστική βολή στο Εθνικό Σύστημα Υγείαςαντιμετωπίζοντας με πρωτοφανή απαξίωση και έλλειψη σεβασμού το ιατρικό προσωπικό. Επιχειρεί απολυταρχικά και αντιδημοκρατικά να νομοθετήσει ένα έκτρωμα που θα οδηγήσει σε περαιτέρω κατάρρευση τα δημόσια νοσοκομεία και θα οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση τους γιατρούς. Θα δώσουμε μάχη να αποτρέψουμε τα καταστροφικά αυτά σχέδια».
Τί προβλέπει το νομοσχέδιο
Η αρχή για τις δυναμικές κινητοποιήσεις των γιατρών θα αρχίσει την Τετάρτη, οπότε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει στάση εργασίας 11 με 3 το μεσημέρι, συγκέντρωση στις 12 έξω από το υπουργείο Υγείας και πανελλαδική απεργία την ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη βουλή (Πέμπτη ή Παρασκευή).
Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές Ευρωπαϊκές οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο και καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών.
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι 48 ώρες δεν είναι ο μέγιστος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας αλλά ο μέσος όρος με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο και εάν «περάσει» τελικάτο νομοσχέδιο θα πρέπει να εφημερεύουν όλες τις καθημερινές δωδεκάωρα για πάνω από ένα μήνα. Επίσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο καθιερώνεται το «opt out», δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού, ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, θα μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες.
Η ΟΕΝΓΕ αναφέροντας ότι τώρα έπεσαν οι μάσκες προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι δε θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια και καλεί όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.