Ο καρκίνος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Αγγίζει εκατομμύρια ζωές με αμέτρητους τρόπους, αλλά δε μας ορίζει. Είμαστε περισσότερα από μια ασθένεια, περισσότερα από έναν αριθμό.
Με βάση την πρόσφατη δημοσίευση των επιδημιολογικών δεδομένων για τον καρκίνο στις ΗΠΑ, οι εξελίξεις στην Ογκολογία έχουν μειώσει τη θνητότητα της νόσου κατά 34% αποτρέποντας αυτό το διάστημα περίπου 4,5 εκατομμύρια θανάτους. Ωστόσο, η επίπτωση της νόσου συνεχίζει και αυξάνει για μια σειρά από καρκίνους ιδίως σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίπτωση της νόσου είναι κατά 81% υψηλότερη σε γυναίκες ως 50 ετών σε σχέση με τους άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας, ενώ πλέον, ο καρκίνος είναι συχνότερος στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών.
Ο καρκίνος όμως δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά έχει και σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Υπολογίζεται ότι το κόστος για τη διαχείριση της νόσου παγκοσμίως ξεπερνά το 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Οι ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τους φροντιστές τους, ενώ οι ανισότητες στην αντιμετώπιση της νόσου αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα επιδημιολογικά δεδομένα της νόσου: το 70% των θανάτων από καρκίνο καταγράφονται σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Επομένως, είναι απαραίτητη τόσο η συνεχής επένδυση στην έρευνα, τη θεραπεία και την πρόληψη της νόσου, όσο και η ολοκληρωμένη υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους.
Συγχρόνως, τα τελευταία 2-3 χρόνια υπάρχει για πρώτη φορά μία δράση προληπτικού ελέγχου που θέτει τις προϋποθέσεις για ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου εφόσον είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για κάποιο χρονικό διάστημα.
«Μετά από 40 χρόνια, έχουμε για πρώτη φορά οργανωμένο σύστημα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου στη χώρα μας. 600.000 γυναίκες περίπου έχουν κάνει δωρεάν τις εξετάσεις τους. Από αυτές, περίπου 1 στις 4, 135.000 έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω έλεγχο που σημαίνει ότι είχαμε ευρήματα. Και από εκείνες έχουμε 40.000 περίπου να προωθούνται για περαιτέρω έλεγχο γιατί έχουν διαπιστωθεί μετά το υπερηχογράφημα, μετά το screening, ζητήματα που έχουν να κάνουν με περαιτέρω διαγνωστική διερεύνηση. Σε σχέση με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πάνω από 40.000 γυναίκες έχουν κάνει δωρεάν τις εξετάσεις τους μέχρι τώρα, ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πρόσφατα, και έχουμε 785 από αυτές να έχουν παραπεμφθεί για κολποσκόπηση και βιοψία, υπάρχουν δηλαδή και εκεί τα ευρήματα. Επιπλέον, 600.000 πολίτες έχουν ήδη υποβληθεί στο self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και έχουμε ήδη πάνω από 1.500 βιοψίες και τα πρώτα χειρουργεία. Αν αθροίσετε τα ποσοστά από τα προγράμματα, έχει σωθεί ήδη μία ολόκληρη πόλη», δήλωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.
Μια παγκόσμια εκστρατεία που θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο
4 Φεβρουαρίου. Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου και ένα τριετές ταξίδι από την ευαισθητοποίηση μέχρι την ανάληψη δράσης ξεκινά, με τίτλο «United by Unique - Ενωμένοι από τη Μοναδικότητα»
Η νέα εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου 2025-2027 με τίτλο «United by Unique» τοποθετεί τους ανθρώπους στο επίκεντρο της φροντίδας και εξερευνά νέους τρόπους για να κάνουμε τη διαφορά. Πρόκειται για ένα τριετές ταξίδι από την ευαισθητοποίηση μέχρι την ανάληψη δράσης.
Η FairLife L.C.C. συμμετέχει ενεργά σε αυτή την παγκόσμια εκστρατεία, ενισχύοντας τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.
Ο γνωστός συγγραφέας και ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος, έχοντας βιώσει προσωπικά την εμπειρία του καρκίνου, συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια. Η προσωπική του ιστορία αποτελεί ζωντανή απόδειξη της δύναμης της αντοχής και της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης. Μεταφέρει ένα βαθύ και ανθρώπινο μήνυμα ότι πίσω από κάθε διάγνωση βρίσκεται ένας άνθρωπος με όνειρα, ελπίδες και δικαίωμα στη ζωή:
Παρακολουθήστε παρακάτω το σχετικό βίντεο:
- «Ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός. Αξίζει φροντίδα και συμπόνια.»
- «Το στίγμα δεν έχει θέση σε μια δίκαιη κοινωνία, όπου η περίθαλψη με ίσους όρους είναι δικαίωμα όλων μας.»
- «Η υγεία των πνευμόνων μας και η υγεία του πλανήτη είναι ΕΝΑ.»
- «Δεν ξεχνάμε: Όποιος έχει πνεύμονες, μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα.»
- «Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μέσω της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης ακτινοβολίας είναι το κλειδί! Η υγεία των πνευμόνων είναι στα χέρια μας!»
- «Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μέσω της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης ακτινοβολίας είναι το κλειδί! Η υγεία των πνευμόνων είναι στα χέρια μας!»
Η FairLife L.C.C. δεσμεύεται να συμβάλει στην εξάλειψη των ανισοτήτων στην πρόσβαση και φροντίδα του καρκίνου. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι κάθε ασθενής έχει ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση σε καινοτόμες και αποτελεσματικές θεραπείες, καθώς και την απαραίτητη ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
«Ο καρκίνος αγγίζει τις ζωές όλων μας. Δεν είναι μόνο μια ασθένεια, είναι μια προσωπική διαδρομή που απαιτεί στήριξη και κατανόηση. Η δίκαιη πρόσβαση στη φροντίδα είναι δικαίωμα και καθήκον όλων μας. Μαζί μπορούμε να κλείσουμε το κενό στη φροντίδα και να στηρίξουμε κάθε άνθρωπο που παλεύει με τον καρκίνο», αναφέρει η ιδρύτρια και πρόεδρος της FairLife L.C.C., Κορίνα Πατέλη-Bell.