ΠΟΕΔΗΝ: «Πόρισμα-κόλαφος για τα χειρουργεία Ζακύνθου. Ποινικές διώξεις ζητά η αντιπολίτευση»

ΠΟΕΔΗΝ: «Πόρισμα-κόλαφος για τα χειρουργεία Ζακύνθου. Ποινικές διώξεις ζητά η αντιπολίτευση»

Το πόρισμα για τα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου, για τη διερεύνηση ευθυνών σχετικά με την επιμόλυνση και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές που υπέστησαν πέντε άνθρωποι, αλλά και για το θάνατο μίας γυναίκας εξαιτίας της μόλυνσης, δικαιώνει απόλυτα τους εργαζόμενους - σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ - και θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή, για να ασκηθούν ποινικές και πειθαρχικές διώξεις.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης πλην της Χρυσής Αυγής, ζήτησαν το πόρισμα να κατατεθεί στη Βουλή και να ελεγχθεί κοινοβουλευτικά η κυβέρνηση για τις αναίτιες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον εργαζομένων, φορέων που ανέδειξαν ευθύνες και παραλήψεις.

Σύμφωνα με τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, το πόρισμα της Επιτροπής «Πέτρου» δικαιώνει απόλυτα: την ΠΟΕΔΗΝ, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ζακύνθου, τους φορείς της Ζακύνθου και τους εργαζομένους του Νοσοκομείου, για τα αίτια των μετεγχειρητικών επιπλοκών σε πέντε ασθενείς εκ των οποίων μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από αφαίρεση λάμας, ενώ την ίδια στιγμή και για πέντε μήνες έμειναν κλειστά τα χειρουργεία του Νοσοκομείου με απόφαση της Διοίκησης:

«Κόλαφος είναι το πόρισμα «Πέτρου» της Επιτροπής που σύστησε ο Υπουργός Υγείας για την διενέργεια ελέγχων στο Γ.Σ. Ζακύνθου για τα αίτια των μετεγχειρητικών επιπλοκών σε πέντε ασθενείς εκ των οποίων η μία γυναίκα κατέληξε.
Το πόρισμα παρεδόθη στον Υπουργό Υγείας αρχές Οκτωβρίου 2017, ο οποίος ως όφειλε το διαβίβασε αμέσως στη Διοίκηση του Γ.Ν. Ζακύνθου. Δύο μήνες τώρα έχει στα χέρια της το πόρισμα η Διοίκηση του Νοσοκομείου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κος Κοντονής τότε λαλίστατος, ο Αν. Υπουργός Υγείας που πραγματοποίησε το χειρουργικό σόου και τηρούν σιγή ιχθύος. Γιατί;», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε σχετική ανακοίνωση.

ΠΟΕΔΗΝ: «Ερωτηματικά, κενά και άρνηση της διοίκησης, 6ης ΥΠΕ και Υπ.Υγείας να συνεργαστεί»

Σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, το πόρισμα της Επιτροπής «Πέτρου» επιβεβαιώνει ότι τα περιστατικά που υπέστησαν μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι πέντε. Οι δύο εξ αυτών νοσηλεύτηκαν στο ΠΓΝΠ Ρίου εμφανίζοντας σημαντικά βαρύτερη κλινική και εργαστηριακή εικόνα. Η ασθενής που κατέληξε διεκομίσθη την ίδια ημέρα της χειρουργικής επέμβασης από το ΓΝ Ζακύνθου στο ΠΓΝ Ρίου Πατρών, όπου διασωληνώθηκε, νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ. Ο δεύτερος βαριά ασθενής σώθηκε μετά από νοσηλεία στη ΜΕΘ το ΠΓΝ Ρίου.

Το πόρισμα επιβεβαιώνει τις αποικίες ενδονοσοκομειακών μικροβίων, χωρίς όμως να σχετίζονται τα περιστατικά με πιθανές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν. Τονίζεται ότι οι ασθενείς δεν εμφάνισαν τυπικό υψηλό σύνδρομο λοίμωξης από κάποιο οργανικό σύστημα.

Ωστόσο, όπως λένε οι εργαζόμενοι της Ομοσπονδίας, στο πόρισμα καταγράφεται σε πολλά σημεία η απροθυμία της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου και της 6ης ΥΠΕ να συνεργασθούν με τα μέλη της Επιτροπής προκειμένου να διευκολυνθούν στην διερεύνηση των αιτιών των μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Για παράδειγμα:

  • Δείγμα ορού της θανούσας που φυλάσσεται στα εργαστήρια του ΠΓΝ Ρίου, δεν έχει ακόμα ελεγχθεί.
  • Ζητήθηκαν από τη Διοίκηση έλεγχοι σε δείγματα νερού για legionella spp, οι οποίοι δεν έγιναν.
  • Η Επιτροπή προσπάθησε να ερευνήσει ως αιτιολογικό παράγοντα των μετεγχειρητικών επιπλοκών που υπέστησαν οι πέντε ασθενείς τον τοξικό παράγοντα, όμως, η διερεύνηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς δεν επετράπη να πραγματοποιηθεί το πείραμα προσομοίωσης των αναισθησιολογικών μηχανημάτων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στους ασθενείς που εμφάνισαν μετεγχειρητικές επιπλοκές.
  • Η Επιτροπή «Πέτρου» επισημαίνει ότι δεν κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή πόρισμα με την ολοκλήρωση των ελέγχων του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και τις συνθήκες επαναλειτουργίας των χειρουργείων παρ' ότι ζητήθηκε με αναφορά. Ως εκ τούτω δεν είναι σε θέση να διερευνήσει την ύπαρξη τοξικού παράγοντα. Τονίζει και ξανατονίζει ότι δεν πραγματοποιήθηκαν τα πειράματα προσομοίωσης των αναισθησιολογικών μηχανημάτων.
  • Υπογραμμίζουν, επίσης, την απόσυρση των αναισθησιολογικών μηχανημάτων και την αντικατάστασή τους και την άρνηση της Διοίκησης να ελεγχθούν.
  • Επισημαίνονται οι δυσχέρειες στην εξέταση των φακέλων των προσβληθέντων ασθενών ή επανεξέτασης των εν λόγω ασθενών λόγω άρνησης της Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ.
  • Η Επιτροπή ζήτησε αλλά η Διοίκηση αρνήθηκε την αποσυναρμολόγηση των εξατμιστήρων με σκοπό την λήψη καλλιεργειών από το εσωτερικό του θαλάμου

«Εάν είναι ασφαλή τα αναισθησιολογικά μηχανήματα, γιατί το Νοσοκομείο κάνει χειρουργείο με παλαιά που ήρθαν από το Νοσοκομείο Αιγίου και η επισκευή τους κοστίζει χιλιάδες ευρώ; Γιατί δεν γίνεται η προσομοίωση των αναισθησιολογικών μηχανημάτων και εάν είναι ασφαλή να δοθούν για χρήση;», αναρωτιούνται τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ.

«Κατόπιν όλων αυτών το λόγο έχουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης πλην Χρυσής Αυγής. Οφείλει η Βουλή να προστατέψει τους φορείς και τους εργαζόμενους που πήραν θέση στο ζήτημα αυτό και αντιμετωπίζουν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις λόγου του ιδιαίτερου ζήλου που δείχνει ο κυβέρνηση και ο Υπουργός Δικαιοσύνης», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.