Η ψωρίαση δεν αφορά αποκλειστικά στο δέρμα. Έχει πλέον αποδειχθεί ότι άτομα που πάσχουν από ψωρίαση αναπτύσσουν με τον καιρό διάφορες παθολογικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με αυτήν και ονομάζονται συννοσηρότητες.
Μελέτες παρατήρησης αποδεικνύουν ότι τα άτομα με ψωρίαση έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν:
- εγκεφαλικό επεισόδιο
- έμφραγμα
- σακχαρώδη διαβήτη
- θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια.
Ποικίλες είναι οι παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με την ψωρίαση. Μερικές από αυτές είναι:
- το μεταβολικό σύνδρομο
- οι ρευματοπάθειες
- η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
- το γαστρικό έλκος
- η νεφρική ανεπάρκεια
- η ηπατοπάθεια.
Συχνή επίσης είναι η εμφάνιση ψωριασικής αρθρίτιδας, που παρουσιάζεται σε ποσοστό περίπου 10%–30% των ασθενών που πάσχουν από ψωρίαση.
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο κατά πόσο ο βαθμός της σοβαρότητας της ψωρίασης μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση σχετιζόμενων νοσημάτων, ωστόσο είναι βέβαιο ότι, στην βαριάς μορφής ψωρίαση (βλάβες που καλύπτουν περισσότερο από 10% της επιφάνειας του σώματος), οι εν λόγω παθολογικές καταστάσεις είναι πιο συχνές.
Έχει αποδειχθεί ότι:
- η ψωρίαση και η αθηροσκλήρωση μοιράζονται ορισμένες φλεγμονώδεις διεργασίες
- οι ασθενείς με ψωρίαση παρουσιάζουν αυξημένη εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων
- υπάρχει άμεσος συσχετισμός μεταξύ της βαρύτητας της ψωρίασης και του διαβήτη, κυρίως όσον αφορά τις επιπλοκές της διαβητικής νόσου.
Οι ασθενείς με ψωρίαση παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής από μικρή κιόλας ηλικία είναι μείζονος σημασίας στους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση
Η σωστή διατροφή, η μέτριας έντασης αλλά συνεχής άσκηση, ο έλεγχος του σωματικού βάρους καθώς και η αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, αποτελούν θεμελιώδεις αρχές για τους πάσχοντες από ψωρίαση.
Η άμεση και συχνή επικοινωνία με τον δερματολόγο είναι ωφέλιμη όχι μόνο για την παρακολούθηση της εξέλιξης της ψωρίασης, αλλά και για τον άμεσο εντοπισμό των πρώτων σημείων τυχόν σχετιζόμενων νόσων. Σε αυτήν την περίπτωση, ο δερματολόγος θα παραπέμψει εγκαίρως τον ασθενή στον αρμόδιο ειδικό για την κατάλληλη θεραπεία.
* Καλαποθάκου Κανέλλα MSc, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Α΄ Ε.Σ.Υ., Γ.Ν.Δ.Α. «Η Αγία Βαρβάρα» - Γ.Ν.Ν.Π. «Άγιος Παντελεήμων»