Πώς να διαχειριστούν ασθενείς με "ιατρικές απαγορεύσεις" το άγχος των εορτών και την κατάθλιψη

Πώς να διαχειριστούν ασθενείς με "ιατρικές απαγορεύσεις" το άγχος των εορτών και την κατάθλιψη

Της Γιάννας Σουλάκη

Οι ημέρες των εορτών δεν είναι για όλους ξέγνοιαστες. Ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως είναι οι διαβητικοί και οι καρδιοπαθείς, δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να διαχειριστούν το άγχος των διακοπών, καθώς οι πολύ συχνές απαγορεύσεις που έχουν από τους γιατρούς τους και οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με τη διατροφή τους ή την κατανάλωση αλκοόλ, υπάρχει η πιθανότητα να τους προκαλέσουν συναισθήματα κατάθλιψης.

Όπως αναφέρει η ειδικευμένη γιατρός στον διαβήτη στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας στη Mayo Clinic, στο Rochester της Minnesota Sara J. Carlson, οι ασθενείς με διαβήτη για παράδειγμα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τον μέσο άνθρωπο να πάθουν κατάθλιψη μέσα στις γιορτές. Η αγωνία και το άγχος της περιόδου των διακοπών των Χριστουγέννων μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ψυχολογική πίεση σε αυτούς τους ανθρώπους, ακόμη και αν δεν έχουν τέτοια προδιάθεση.

Όταν ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, έμφραγμα ή πάσχουν από χρόνια νοσήματα βομβαρδίζονται με εικόνες ευτυχισμένων ανθρώπων που τρώνε, πίνουν και είναι χαρούμενοι, στην πραγματικότητα - ακόμα κι αν οι ίδιοι βρίσκονται ανάμεσα στην οικογένεια και τους φίλους τους - μπορεί να βιώνουν αισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς την συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

Επιπλέον, βλέποντας τους άλλους να επιδίδονται σε έναν μαραθώνιο κατανάλωσης γλυκών, φαγητών και αλκοόλ, μπορεί – και δικαίως – να δυσανασχετούν που οι ίδιοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν, που δεν μπορούν να αφήσουν τον εαυτό τους να παρασυρθεί, ακόμη κι αν στη συνέχεια νοιώσουν τύψεις γι' αυτό.

Εάν αισθάνεστε κάπως έτσι, μιλήστε με τον γιατρό σας, συμβουλεύει η Dr. Carlson. Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Εκτός από τη θεραπεία για την κατάθλιψη, που μπορεί να απαιτηθεί σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις όπου ο ασθενής δεν μπορεί να ελέγξει από μόνος του το πρόβλημα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να βελτιώσει τη διάθεσή του.

Δείτε κάποιους από αυτούς:

Βοηθήστε τους άλλους

Επιδιώξτε να προσφέρετε εθελοντική εργασία σε κάποιον φορέα που βοηθά ανθρώπους αυτές τις ημέρες, οργανώστε να φτιάξετε χειροποίητα δωράκια για τους φίλους σας, διαβάστε χριστουγεννιάτικα παραμύθια στα παιδιά σας ή στα παιδιά των φίλων σας, προσφερθείτε να βοηθήσετε κάποιον φίλο σας ή γείτονα σε κάτι που χρειάζεται.

Πλησιάζοντας τους άλλους και προσφέροντας τη βοήθειά σας σε ανθρώπους που σας χρειάζονται, μπορεί να αισθανθείτε πολύ καλύτερα με τον εαυτό σας, καθώς κάτι τέτοιο θα σας θυμίσει ότι δεν είστε οι μόνοι που αντιμετωπίζετε προκλήσεις στη ζωή.

Κίνηση

Το να βρίσκεστε σε κίνηση είναι πολύ σημαντικό, τόσο για την ίδια την ασθένεια, όσο και για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων της θλίψης. Κάντε γυμναστική, πηγαίνετε βόλτα το σκύλο, χορέψτε με την αγαπημένη σας μουσική, περπατήστε στις γιορτινές βιτρίνες.

Περάστε όμορφα

Βρείτε τον χρόνο να κάνετε πράγματα με τα οποία μπορείτε να χαλαρώσετε ή να ψυχαγωγηθείτε. Δείτε την αγαπημένη σας κωμωδία στο dvd, πηγαίνετε μια βραδινή βόλτα με το αυτοκίνητο ή ξεκουραστείτε διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο.

Μην καλλιεργείτε τεράστιες προσδοκίες

Μην αισθάνεστε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ζήσετε και να συμμετέχετε στις μη ρεαλιστικές καταστάσεις που απεικονίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Facebook. Καλλιεργήστε τη θετική σκέψη ότι σε μακροπρόθεσμη βάση, η υπερκατανάλωση που βλέπετε γύρω σας, τα υπερβολικά έξοδα και οι υπερβολικές κραιπάλες αργά ή γρήγορα οδηγούν σε μεγαλύτερα συναισθήματα απελπισίας. Οι απλές, χαλαρές διακοπές σε χαμηλούς τόνους μπορεί να μην αποτελούν μόνο αυτό που ο γιατρός σας ζητά να κάνετε, αλλά την προσωπική σας επιλογή και στάση ζωής.

Με πληροφορίες από Mayoclinic.org