Ο τραυματισμός ενός άνδρα μουσικού στο κεφάλι από ατύχημα με τη μηχανή του, είχε ως αποτέλεσμα μια σπάνια νευρολογική κατάσταση, που τον έκανε να «βλέπει» τη μουσική ενώ ταυτόχρονα έγινε πιο δημιουργικός για μερικούς μήνες.
Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη του άνδρα προκάλεσε την ανάπτυξη συναισθησίας, μιας σπάνιας νευρολογικής πάθησης που έχει ως αποτέλεσμα την «ανάμειξη» των αισθήσεων, όπως έγραψαν οι γιατροί του στην έκθεση, σύμφωνα με το livescience.com. Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι με συναισθησία βλέπουν συγκεκριμένα χρώματα ή σχήματα όταν ακούν συγκεκριμένους ήχους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το άκουσμα της μουσικής τον έκανε να βλέπει τις μουσικές νότες στο μυαλό του όπως θα ήταν γραμμένες σε παρτιτούρες, κάτι που δεν είχε βιώσει ποτέ πριν.
Απέκτησε, επίσης, την ικανότητα να ονομάζει τις συγχορδίες μέσα σε ένα τραγούδι μόνο από την ακρόαση και μόνο. Επιπλέον, ανέφερε ότι η δημιουργικότητά του έφτασε στα ύψη και ένιωθε την ανάγκη να συνθέτει μουσική μέχρι αργά τη νύχτα, σύμφωνα με την έκθεση στο περιοδικό Neurocase.
Παρόμοιες περιπτώσεις ανθρώπων είχαν αναφερθεί και στο παρελθόν, που είχαν αναπτύξει είτε συναισθησία, είτε αυξημένη δημιουργικότητα μετά από εγκεφαλική βλάβη. Αυτή η περίπτωση, όμως, είναι από τις πρώτες που παρατηρούνται και τα δύο φαινόμενα, ταυτόχρονα, σε έναν ασθενή. Αυτό υποδηλώνει ότι παρόμοιες νευρολογικές οδοί μπορεί να εμπλέκονται στις δύο καταστάσεις, ανέφερες οι συγγραφείς της συγκεκριμένης έκθεσης.
Παρόλα αυτά, προειδοποίησαν ότι δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα αν η εγκεφαλική βλάβη του άνδρα προκάλεσε άμεσα τη συναισθησία και την αυξημένη δημιουργικότητά του και ότι, αν αυτό συνέβη, είναι πολύ σπάνιο.
Ο άνδρας, εκτός από το να «βλέπει» νότες όταν άκουγε ζωντανή ή ηχογραφημένη μουσική, αντιμετώπιζε και γνωστικά προβλήματα μνήμης. Ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της συναισθησίας, γνωστό ως Synesthesia Battery, επιβεβαίωσε ότι ο ασθενής είχε πράγματι συναισθησία όρασης-ήχου, κατά την οποία οι ήχοι προκαλούν οπτικές εικόνες.
Μετά το ατύχημα, ο άνδρας ανέφερε ότι βίωνε εκρήξεις δημιουργικότητας κυρίως μεταξύ των μεσάνυχτων και των 4:00 π.μ., κατά τη διάρκεια των οποίων συνέθετε. Τα επεισόδια αυτά διήρκεσαν περίπου τέσσερις μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ασθενής συνέθεσε ένα έργο που αργότερα ξέχασε ότι είχε συνθέσει.
Τρεις μήνες μετά το ατύχημά του, ανέφερε επίσης ότι οι γνωστικές του δυσκολίες είχαν ως επί το πλείστον εξαφανιστεί.
Η συναισθησία είναι ασυνήθιστη, καθώς εμφανίζεται σε περίπου 1 στους 2.000 ανθρώπους. Οι περισσότεροι που έχουν αυτή την πάθηση γεννιούνται με αυτήν, αλλά έχουν υπάρξει αναφορές για ανθρώπους που απέκτησαν συναισθησία μετά από εγκεφαλική βλάβη.
Οι συγγραφείς της έκθεσης σημείωσαν ότι γνωρίζουν ακόμα μια περίπτωση συναισθησίας και αυξημένης δημιουργικότητας που εμφανίστηκαν ταυτόχρονα μετά από εγκεφαλική βλάβη.