Τρομερή ανησυχία προκαλούν τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα με τους μέσους δεκαοκτάχρονους να παρουσιάζουν τα τελευταία 20 χρόνια αύξηση του βάρους τους κατά 15 κιλά τα αγόρια και 7 κιλά τα κορίτσια.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΠΟΥ του 2022 για την Ελλάδα: 62,3% είναι υπέρβαροι και 24,9% παχύσαρκοι, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 23,3%
«Οι νέοι κάτω των 20 ετών είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές όσον αφορά την παχυσαρκία. Περίπου το 65% δικαιολογείται από έλλειψη άσκησης το υπόλοιπο 35% είναι διατροφή, οικογενειακό ιστορικό, επίπεδο γνώσεων των γονέων» αναφέρει ο Γιάννης Κουτεντάκης, ομότιμος καθηγητής.
Ο 57χρονος Γιάννης παλεύει χρόνια με την παχυσαρκία. Όπως καταθέτει ο ίδιος:
«Σαν άνθρωπος ήμουν πάρα πολύ κινητικός, πολύ αθλητισμό. Έτρωγα πολύ αλλά είχα απεριόριστες καύσεις. Κάποια στιγμή άρχισα να έχω ένα ατύχημα, στο πόδι, στο γόνατο. Η επιδείνωση ήταν ραγδαία, γιατί μειώνοντας την κινητικότητα αυξήθηκαν τα κιλά. Δεν το παίρνεις χαμπάρι αμέσως. Το παίρνεις χαμπάρι όταν έχεις φτάσει σε ένα πολύ δύσκολο σημείο. Αρχίζουν μετά τα ψυχολογικά».
Ο Γιάννης σήμερα ζυγίζει 210 κιλά. Εκτός από τον αγώνα που δίνει έχει να αντιμετωπίσει και ρατσιστικές συμπεριφορές.
«Αν ζεις μόνος σου είσαι καμένο χαρτί. Πώς να πάω στους γιατρούς; Συναντάς πολύ κακές συμπεριφορές σαν να φταις για αυτό που περνάς. Από τα βλέμματα του κόσμου μέχρι και κακή συμπεριφορά. Απέχθεια. Ο άλλος θα έρθει να σου μιλήσει με απίστευτη αρνητικότητα, να σε αποφύγει μόνο και μόνο επειδή σε βλέπει ότι είσαι παχύσαρκος» συμπληρώνει.
Η παχυσαρκία μεταξύ άλλων προκαλείται από την υπερφαγία, μια διαταραχή πρόσληψης τροφής.
«Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι θέλουν όταν προσέρχονται για θεραπεία μια μαγική λύση που θα τους βοηθήσει να συγκρατηθούν να χάσουν κιλά κι έτσι να αποκτήσουν το σώμα το οποίο ανταποκρίνεται στην αυτοπεποίθηση την οποία αναζητούν μέσα από τη δίαιτα» επισημαίνει ο Φραγκίσκος Γονιδιάκης, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ και υπεύθυνος μονάδας διαταραχών πρόσληψης τροφής της Α΄ Ψυχιατρικής κλινικής Αιγινήτειου νοσοκομείου
Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας χρήζει συνδυαστικής παρακολούθησης διατροφολόγου και ειδικού ψυχίατρου ή ψυχολόγου.