ΠΟΥ: Έκρηξη κρουσμάτων χολέρας παγκοσμίως
AP
AP

ΠΟΥ: Έκρηξη κρουσμάτων χολέρας παγκοσμίως

Συναγερμός από τον ΠΟΥ  που ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα χολέρας αυξήθηκαν φέτος, ειδικά σε μέρη φτώχειας και συγκρούσεων, με κρούσματα να αναφέρονται σε 26 χώρες και τα ποσοστά θνησιμότητας να αυξάνονται κατακόρυφα. 

Σε ένα τυπικό έτος, λιγότερες από 20 χώρες αναφέρουν κρούσματα της νόσου που μεταδίδεται με την κατάποση μολυσμένων τροφίμων ή νερού και μπορεί να προκαλέσει οξεία διάρροια.

«Μετά από χρόνια μείωσης των αριθμών, βλέπουμε μια πολύ ανησυχητική έξαρση κρουσμάτων χολέρας σε όλο τον κόσμο τον περασμένο χρόνο», είπε ο Φιλίπ Μπαρμπόζα, επικεφαλής της ομάδας του ΠΟΥ για τη χολέρα, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Το μέσο ποσοστό θνησιμότητας μέχρι στιγμής φέτος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας και επί του παρόντος είναι περίπου 3% στην Αφρική, πρόσθεσε.

Ενώ οι περισσότεροι από αυτούς που επηρεάζονται θα έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, η χολέρα μπορεί να σκοτώσει μέσα σε λίγες ώρες εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Το ξέσπασμα χολέρας στη Συρία έχει ήδη σκοτώσει τουλάχιστον 33 ανθρώπους προκαλώντας ανησυχία για την εξάπλωση της νόσου στους καταυλισμούς με τους εκτοπισμένους. 

Ο Μπαρμπόζα εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για κρούσματα στο Κέρας της Αφρικής και τμήματα της Ασίας, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, όπου ορισμένες περιοχές είναι πλημμυρισμένες.

Επεσήμανε ότι μόνο μερικά εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ήταν διαθέσιμα για χρήση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, αναφέροντας την έλλειψη κατασκευαστών μεταξύ των προβλημάτων.

Ο ΠΟΥ διατηρεί ένα απόθεμα έκτακτης ανάγκης εμβολίων κατά της χολέρας.

«Έτσι είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε επαρκές απόθεμα εμβολίων για να ανταποκριθούμε και στις δύο οξείες επιδημίες και ακόμη λιγότερο για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε εκστρατείες προληπτικού εμβολιασμού που θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος για πολλές χώρες», είπε.

Δεν υπήρξε συνολική εκτίμηση του αριθμού των κρουσμάτων χολέρας σε όλο τον κόσμο λόγω των διαφορών στα συστήματα επιτήρησης των χωρών, εξήγησε.