Ο παγκόσμιος αγώνας κατά της φυματίωσης, που επλήγη σοβαρά από την πανδημία Covid-19, αρχίζει να ανακάμπτει, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από τους στόχους του, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της πανδημίας, υπήρχαν περίπου 4 εκατομμύρια «αγνοούμενοι» ασθενείς με φυματίωση ετησίως, δηλαδή άνθρωποι που εμφάνισαν φυματίωση αλλά δεν διαγνώστηκαν ή δεν έλαβαν θεραπεία. Το κενό αυτό μειώθηκε σε περίπου 3,1 εκατομμύρια το 2022, εκτιμά η ετήσια έκθεση του οργανισμού του ΟΗΕ, επιστρέφοντας στο προ της πανδημίας επίπεδο του 2019.
Ωστόσο, η έλλειψη χρηματοδότησης και εστίασης συνεχίζει να εμποδίζει τις προσπάθειες να τερματιστεί αυτό που έχει περιγραφεί ως «πανδημία των φτωχών». Η φυματίωση, μια μολυσματική ασθένεια που συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες, είναι τόσο προληπτική όσο και θεραπεύσιμη.
Συνολικά, εκτιμάται ότι 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα νοσήσουν από φυματίωση το 2022, από 10,3 εκατομμύρια το 2021. Αλλά 7,5 εκατομμύρια διαγνώστηκαν - που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία - ο υψηλότερος αριθμός από τότε που άρχισε η παρακολούθηση το 1995, δήλωσε ο ΠΟΥ.
Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη φυματίωση μειώθηκαν επίσης ελαφρώς, από 1,4 εκατομμύρια το 2021 σε 1,3 εκατομμύρια το 2022. Η ασθένεια παραμένει ακριβώς πίσω από την COVID-19 ως η πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια στον κόσμο, με την Ινδία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες να πλήττονται ιδιαίτερα από τη φυματίωση.
Η πολυανθεκτική μορφή της νόσου εξακολουθεί επίσης να αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, δήλωσε ο ΠΟΥ, καθώς μόνο περίπου δύο στους πέντε μπορούν να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται.
Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι υπάρχει ελπίδα μετά από χιλιετίες πόνου, με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα διαγνωστικά, τα φάρμακα και το πρώτο νέο εμβόλιο εδώ και 100 χρόνια στο τελικό στάδιο των δοκιμών.
«Έχουμε την ευκαιρία... να γράψουμε το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία της φυματίωσης», ανέφερε σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ωστόσο, ο οργανισμός αναγνώρισε ότι αυτό θα χρειαστεί έναν κοινό αγώνα, με μια σειρά από στόχους που χάθηκαν κατά την περίοδο 2015-2022, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη χρηματοδότηση, τα ποσοστά διάγνωσης και τη μείωση των θανάτων. Μια συνάντηση υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο έθεσε νέους στόχους για την περίοδο 2023-2027.