Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τους φόρους στα σακχαρούχα αναψυκτικά για να καταπολεμήσουν τις παγκόσμιες επιδημίες της παχυσαρκίας και του διαβήτη, καθώς εκτιμά πως η αύξηση της φορολογίας θα μπορούσε να περιορίσει την κατανάλωση των προϊόντων αυτών.
Αν οι τιμές λιανικής των σακχαρούχων αναψυκτικών αυξηθούν κατά 20% μέσω της φορολογίας, θα υπάρξει αναλογική μείωση στην κατανάλωση, αναφέρει ο ΠΟΥ σε έκθεση με τίτλο «Δημοσιονομικές Πολιτικές για τη Διατροφή και την Πρόληψη Μη Μεταδιδόμενων Ασθενειών».
Η παχυσαρκία υπερδιπλασιάσθηκε σε όλον τον κόσμο ανάμεσα στο 1980 και το 2014, με 11% των ανδρών και 15% των γυναικών να βρίσκονται στην κατηγορία των παχύσαρκων- περισσότεροι από 500 εκατ. άνθρωποι, αναφέρει ο ΠΟΥ.
Υπολογίζεται ότι 42 εκατ. παιδιά κάτω από την ηλικία των 5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2015, δήλωσε ο δρ. Φραντσέσκο Μπράνκα, διευθυντής της διεύθυνσης του ΠΟΥ που είναι αρμόδια για τη διατροφή και την υγεία. Πρόκειται για αύξηση κατά περίπου 11 εκατομμύρια μέσα σε διάστημα 15 ετών.
Επιπλέον περίπου 422 εκατ. ενήλικες σ'' όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη.
Ο ΠΟΥ τονίζει πως υπάρχουν όλο και σαφέστερες ενδείξεις πως οι φόροι και οι επιδοτήσεις επηρεάζουν την αγοραστική συμπεριφορά και πως αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να περιοριστεί η κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών και συνεπώς να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία και ο διαβήτης.
Οι ΗΠΑ έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στον πληθυσμό τους, αλλά η Κίνα έχει επίσης παρόμοιους αριθμούς τόσο μεταξύ των ανδρών όσο και των γυναικών, δήλωσε ο δρ. Μπράνκα.
Τα γλυκά αναψυκτικά είναι επίσης δημοφιλή στη Λατινική Αμερική, όπου οι κάτοικοι της Χιλής και του Μεξικού είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές, πρόσθεσε ο δρ. Μπράνκα.
Οι οδηγίες που εξέδωσε ο ΠΟΥ τον Μάρτιο του 2015 ανέφεραν πως οι ενήλικες και τα παιδιά από την Αμερική μέχρι τη Δυτική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή πρέπει να μειώσουν στο μισό την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουν για να μειώσουν τους κινδύνους της παχυσαρκίας και των χαλασμένων δοντιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ