«Κάνουμε συνεχείς ελέγχους» και εάν χρειαστεί θα γίνουν περισσότεροι, ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας, μετά την ανησυχία που προέκυψε κατόπιν καταγγελίας δύο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τον τόνο σε κονσέρβα και τη μόλυνσή του, σε μεγάλο βαθμό, από υδράργυρο.
Μάλιστα, την Τρίτη (29/10), ο ΕΦΕΤ, με ανακοίνωσή του, καθησύχασε τους εγχώριους καταναλωτές, τονίζοντας ότι διενεργεί διαχρονικούς ελέγχους για τα επίπεδα βαρέων μετάλλων (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο) σε αλιεύματα ελληνικής προέλευσης, ευρωπαϊκής προέλευσης και τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και αλιευμάτων σε κονσέρβες. Σημειώνοντας ότι η περιεκτικότητα υδραργύρου που εντοπίζεται -κατά συνεχείς ελέγχους- σε κονσέρβες, συμμορφώνεται με τα ανώτερα επιτρεπτά όρια.
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, «την τελευταία 5ετία έχουν γίνει έλεγχοι για βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρος, κάδμιο και μόλυβδος σε νωπά και κατεψυγμένα αλιεύματα, αλλά και σε κονσέρβες αλιευμάτων και όλα τα δείγματα ήταν συμμορφούμενα».
Πρόεδρος του ΕΦΕΤ: Κάνουμε συνεχείς ελέγχους, αν χρειαστεί θα γίνουν περισσότεροι
«Στη χώρα μας έχουμε ένα πρόγραμμα για τρία βαρέα μέταλλα, κυρίως τον υδράργυρο, το κάδμιο και τον ψευδάργυρο» και οι έλεγχοι είναι συνεχείς, όπως επανέλαβε ο και επανέλαβε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας, μιλώντας στην ΕΡΤ. Τόνισε ότι «έχουμε κάνει περίπου 150 δείγματα τα τελευταία τρία χρόνια και σε όλα τα δείγματα βγαίνουν μηδενικά. Οι αναλύσεις που έχουμε κάνει εμείς και σε ξιφία και σε τόνο, γιατί αυτά τα δύο είναι τα κύρια ψάρια στα οποία επικάθεται ψευδάργυρος, είναι γνωστό αυτό, γι αυτό και οι συστάσεις, κυρίως στις έγκυες, λένε για τόνο ότι πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ».
«Αν χρειαστεί θα γίνουν επιπλέον έλεγχοι», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο ΕΦΕΤ θα συνεργαστεί και με τις αρμόδιες αρχές στο εξωτερικό όπου προέκυψε το πρόβλημα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρειάζεται και στην Ελλάδα να γίνουν επιπλέον έλεγχοι.
Όσο για την Ευρώπη, ανέφερε ότι δεν φαίνεται ότι η κατανάλωση τόνου είναι τέτοια που να αυξάνεται σε τέτοια επίπεδα ο υδράργυρος, ώστε να χρειάζεται να πάρουμε μέτρα.
«Καμπανάκι» από δύο ΜΚΟ: Προσοχή για γενικευμένη μόλυνση με υδράργυρο σε κονσέρβες τόνου στην Ευρώπη
Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή τους, την Τρίτη (29/10) οι ΜΚΟ Bloom και Foodwatch έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για «γενικευμένη μόλυνση» με υδράργυρο του τόνου σε κονσέρβα στην Ευρώπη, ζητώντας από τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ και τις δημόσιες αρχές να «λάβουν επειγόντως μέτρα», μεταξύ των οποίων η μείωση των επιτρεπόμενων ορίων.
«Η Bloom επέλεξε στην τύχη 148 κουτιά κονσέρβας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), τα οποία ελέγχθηκαν από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο: 100% των κονσερβών βρέθηκαν μολυσμένες με υδράργυρο», αποκαλύπτει η έρευνα που διεξήχθη από τη ΜΚΟ Bloom.
Η εν λόγω ένωση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος αναφέρει πως, σε πάνω από ένα κουτί κονσέρβας στα δύο, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθορισθεί για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.
«Οι μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο του τόνου, που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη, έχουν καθορισθεί με βάση τα διαπιστωμένα ποσοστά μόλυνσης του τόνου και όχι σε συνάρτηση με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο υδράργυρος για την ανθρώπινη υγεία, ώστε να εξασφαλίζεται η πώληση του 95% των τόνων», αναφέρεται στην έρευνα.
Έτσι η μέγιστη περιεκτικότητα καθορίσθηκε στο 1 mg/kg στο «βάρος του φρέσκου» τόνου και όχι στο τελικό προϊόν, μέσα στην κονσέρβα.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στον τόνο, που είναι ένα είδος από τα πιο μολυσμένα, αποδίδεται μέγιστη ανοχή στον υδράργυρο τρεις φορές υψηλότερη από αυτή των λιγότερο μολυσμένων ειδών».
Σύμφωνα με τις δύο ΜΚΟ, «κανένας υγειονομικός λόγος δεν δικαιολογεί αυτή την απόκλιση: ο υδράργυρος δεν είναι λιγότερο τοξικός αν καταποθεί μέσω του τόνου, μόνο η συγκέντρωση του υδραργύρου στο τρόφιμο μετράει».
Ο υδράργυρος, ο οποίος είναι παρών κυρίως μέσα στις ατμοσφαιρικές εναποθέσεις που προέρχονται από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα, έχει ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεταξύ των δέκα πιο ανησυχητικών για τη δημόσια υγεία ουσιών.
Μέσα στον ωκεανό, ο υδράργυρος αναμειγνύεται με βακτήρια και μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, ένα ακόμα πιο τοξικό παράγωγο.
«Ο στοιχειώδης υδράργυρος και ο μεθυλυδράργυρος είναι τοξικοί για το νευρικό σύστημα (...)· νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές μπορεί να παρατηρηθούν έπειτα από έκθεση σ' αυτούς», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις μιλούν για «αληθινό σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και ζητούν να ληφθούν «επείγοντα μέτρα».
Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ευθυγραμιστεί με την πιο αυστηρή μέγιστη περιεκτικότητα που έχει καθορίσει για τα άλλα είδη, δηλαδή 0,3 mg/kg.
«Απαιτούμε οι δημόσιες αρχές να ενισχύσουν τις κανονιστικές ρυθμίσεις και, χωρίς να περιμένουν, οι διανομείς να μην διαθέτουν στο εμπόριο παρά μόνο τα προϊόντα που βρίσκονται κάτω από το πιο προστατευτικό όριο», συνοψίζει η Καμίγ Ντοριόζ, διευθύντρια εκστρατειών της Foodwatch.