Αύριο παίρνει την οριστική έγκριση στις ΗΠΑ, το νέο φάρμακο Lecanemab της Eisai κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, το οποίο είχε πάρει φαστ τρακ έγκριση τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, νευρολόγος-ψυχίατρος, Παρασκευή Σακκά, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
«Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ασχοληθεί και ο Ευρωπαϊκός οργανισμός με το θέμα. Αισιόδοξο πολύ μου φαίνεται να το έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά υπάρχουν αρκετές πιθανότητες. Κανένας δεν είναι σίγουρος μέχρι την τελική έγκριση» τόνισε η κ. Σακκά.
Το συγκεκριμένο φάρμακο επιβραδύνει τον ρυθμό γνωστικής έκπτωσης σε ασθενείς κατά 27%, το οποίο μπορεί να είναι ένα μέτριο αποτέλεσμα, αλλά αν σκεφτεί κανείς, σημείωσε η κ. Σακκά, ότι η νόσος Αλτσχάιμερ εξελίσσεται σε βάθος χρόνου πάντοτε προς το χειρότερο, είναι πολύ σημαντικό και για τους ίδιους τους ασθενείς και για τις οικογένειές τους αλλά και για τα συστήματα υγείας, οι άνθρωποι αυτοί να παραμένουν στάσιμοι και λειτουργικοί για περισσότερα χρόνια.
Το φάρμακo αφορά σε ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια, διευκρίνισε η κ. Σακκά, εξηγώντας πως μέχρι στιγμής, όλες οι μελέτες των μονοκλωνικών αντισωμάτων για την Αλτσχάιμερ έχουν μελέτες που αφορούν στα αρχικά στάδια, ακόμη και στο προστάδιο, αρκεί η νόσος να είναι επιβεβαιωμένη.
«Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει δεσμευτεί ότι θα το αποζημιώνει και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα διαπραγματευτεί και την τιμή του, η οποία είναι πάρα πολύ υψηλή, γύρω στις 26-27 χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Τεράστιο ποσό και αν σκεφτείτε και τον τεράστιο αριθμό ασθενών, δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα οικονομικά» ανέφερε η κ. Σακκά, σημειώνοντας πως οι οργανώσεις των ασθενών το υποστηρίζουν πάρα πολύ το φάρμακο.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την εταιρεία Αλτσχάιμερ, υπάρχουν 160.000 ασθενείς και 280.000 άτομα στο προστάδιο, το στάδιο, δηλαδή στο οποίο εφαρμόζονται και τα φάρμακα αυτά και επομένως είναι εκείνοι που διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να περάσουν στο στάδιο της άνοιας.
«Για τις οικογένειες που κουβαλάνε πολύ μεγάλο βάρος, είναι δύσκολη αρρώστια η Αλτσχάιμερ, ειδικά όπως εξελίσσεται στα προχωρημένα στάδια, 1102 είναι η Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια, εργάσιμες ημέρες και ώρες» επισήμανε καταλήγοντας η κ. Σακκά.