της Γιάννας Σουλάκη
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει τη νόσο Αλτσχάιμερ με την απώλεια μνήμης. Μία νέα μελέτη, όμως, κατάφερε να αποδείξει ότι το πρώιμο σύμπτωμα της νόσου, δεν είναι όταν αρχίσει κάποιος σταδιακά να χάνει τη μνήμη του, ξεχνώντας συχνά πράγματα, ονόματα ή γεγονότα.
Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο St. Louis κατάφερε να αποδείξει ότι το πρώτο σύμπτωμα που αποτελεί καμπανάκι για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, είναι η απώλεια προσανατολισμού και η δυσκολία πλοήγησης.
Πολύ καιρό, λοιπόν, πριν τα συμπτώματα γίνουν τόσο έντονα, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση του Αλτσχάιμερ, οι ασθενείς εμφανίζουν έντονη δυσκολία να βρουν τον δρόμο τους, είτε είναι γνώριμος σ'' αυτούς, είτε ένας νέος δρόμος τον οποίο ψάχνουν για πρώτη φορά.
Οι εθελοντές στη μελέτη, κλήθηκαν να περιηγηθούν σε έναν εικονικό λαβύρινθο σε υπολογιστή, ο οποίος είχε προσομοίωση δρόμων, με “περιβάλλον”, στοιχεία και θέσεις αντικειμένων, τα οποία οι συμμετέχοντες στην έρευνα όφειλαν να θυμούνται για να βρουν τον δρόμο τους.
"Το εργαλείο της εικονικής πλοήγησης που χρησιμοποιήθηκε στην παρούσα μελέτη για την αξιολόγηση των γνωστικών δεξιοτήτων προσανατολισμού, αποδείχθηκε πιο ευαίσθητο εργαλείο στην ανίχνευση του προκλινικού σταδίου του Αλτσχάιμερ, εν σχέση με το κανονικό ψυχομετρικό τέστ που ανιχνεύει την απώλεια μνήμης», λέει η Denise Head, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας και Εγκεφαλικών Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και μία από τους συντάκτες της μελέτης.
"Τα ευρήματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι το εργαλείο της πλοήγησης σχεδιάστηκε να αξιολογήσει μια στρατηγική γνωστικής χαρτογράφησης, που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ανίχνευση των πολύ πρώιμων αλλαγών στον εγκέφαλο, αλλαγές δηλαδή που σχετίζονται με την ασθένεια του Αλτσχάιμερ και την απώλεια της γνωστικής λειτουργίας.", υποστηρίζει η Dr.Denise Head.
Το Αλτσχάιμερ αναπτύσσεται για μια απροσδιόριστη χρονική περίοδο και μπορεί να αναπτυχθεί για χρόνια. Η μέση υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής μετά από τη διάγνωση, είναι περίπου επτά έτη. Λιγότερο από το 3% των ατόμων ζουν περισσότερο από δεκατέσσερα έτη μετά από τη διάγνωση. Η αιτία και η πρόοδος η της ασθένειας δεν είναι κατανοητή καλά ακόμη.
Ως εκ τούτου, θεωρείται από τους γιατρούς ιδιαίτερα σημαντικό η διάγνωση της νόσου να γίνει, σε όσο το δυνατόν νωρίτερα ώστε να μπει ο ασθενείς σε θεραπεία, για να καθυστερήσει η εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Ισως τώρα, οι επιστήμονες να είναι πλέον πολύ πιο κοντά στο να ανακαλύψουν ένα νέο -και καλύτερο πιθανόν – εργαλείο, για την ανίχνευση της νόσου του Alzheimer στα πρώτα της στάδια.