Της Γιάννας Σουλάκη
Οι κόρες των γυναικών που εκτέθηκαν σε ψυχικό τραυματισμό κατά την παιδική ηλικία, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές, είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε νέα μελέτη.
Οι ερευνητές μελέτησαν 46.877 παιδιά από τη Φινλανδία, που κατά τη διάρκεια του Β'' Παγκοσμίου Πολέμου βρήκαν καταφύγιο στη Σουηδία, και παράλληλα εξέτασαν την υγεία των παιδιών τους, δηλαδή, 93.391 ανδρών και γυναικών, που γεννήθηκαν από το 1950 έως το 2010.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry, διαπίστωσε ότι τα κορίτσια που είχαν μητέρες οι οποίες είχαν καταφύγει στη Σουηδία, εμφάνιζαν κατά δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για ψυχιατρική ασθένεια, από αντίστοιχες γυναίκες ξαδέλφες τους που έτυχε να μην φύγουν ποτέ από τη χώρα και πάνω από τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή.
Απορία, ωστόσο, προκάλεσε στους επιστήμονες η διαπίστωση ότι ο ξεριζωμός, δεν είναι καμία επίδραση στα αρσενικά παιδιά και καμία επίδραση στα παιδιά και των δύο φύλων που προέρχονταν από πατέρες πρόσφυγες.
Η πιο προφανής εξήγηση είναι ότι τα κορίτσια κληρονόμησαν την ψυχική τους ασθένεια από τις μητέρες τους, αλλά οι ερευνητές έλεγξαν για γονική ψυχιατρική διαταραχή και η διαπίστωση τους παραμένει.
Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Torsten Santavirta, αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Uppsala, δήλωσε ότι υπάρχει περίπτωση τα τραυματικά γεγονότα να προκαλούν αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων, τα οποία μπορεί στη συνέχεια να κληρονομηθούν, αλλά οι ερευνητές στη συγκεκριμένη μελέτη, δεν είχαν πρόσβαση σε γενετικές πληροφορίες.
«Η πιο σημαντική ανακάλυψη είναι ότι το τραύμα της παιδικής ηλικίας μπορεί να μεταφερθεί στους απογόνους», δήλωσε ο Dr. Santavirta, «κι ότι οι αντιξοότητες στην πρώιμη ζωή του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών τραυμάτων που σχετίζονται με τον πόλεμο, μπορεί να σχετίζονται με διαταραχές ψυχικής υγείας που εξακολουθούν να υφίστανται σε ολόκληρες γενιές. Όμως το ερώτημα εδώ είναι, ότι αυτή η σύνδεση εμφανίζεται μόνο στο ένα φύλο».
Η διαπίστωση ότι, δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ ψυχικών νοσημάτων και εκπατρισμού των γονιών κατά τη διάρκεια του Β ''Παγκοσμίου Πολέμου στους άνδρες που συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη, έρχεται να συμπληρώσει εύρημα παλαιότερης έρευνας, που είχε διαπιστώσει, ότι οι άνδρες που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους σε περίοδο πολέμου, δεν αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για ψυχιατρικά νοσήματα.
Ένα άλλο πιθανό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η μελέτη είναι, ότι υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν εμμονή σε ψυχιατρικές βλάβες και παιδικά τραύματα στις γυναίκες, ενώ υπάρχει και η περίπτωση συσχετισμού τους με θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική ταυτότητα.
Με πληροφορίες από NYTimes και Jama Psychatry