Το ράλι στα ασφάλιστρα υγείας και οι αυξήσεις στα νοσήλια
Shutterstock
Shutterstock

Το ράλι στα ασφάλιστρα υγείας και οι αυξήσεις στα νοσήλια

Σε μείζον θέμα εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες το θέμα των εξαντλητικών αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας, ενώ πίσω από αυτό φωτίζεται η σύγκρουση μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών κλινικών για τις αυξήσεις στα νοσήλια και τα ασφάλιστρα υγείας. Μεγάλος χαμένος σε όλη αυτή την ιστορία, ο ασφαλισμένος.

Οι εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας τέθηκαν στο τραπέζι συζήτησης, ανάμεσα στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας και την ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η Ένωση Καταναλωτών για την «Ποιότητα της Ζωής» αναγνώρισε το μη συμβατό στις αυξήσεις των ασφαλίστρων και μίλησε για αποκατάσταση αδικίας. Η ένωση δήλωσε πως έχει λάβει πολλές καταγγελίες τόσο για τα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια, όσο και για τα ισόβια.

Να αναφέρουμε εδώ, ότι οι αυξήσεις στα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια, σύμφωνα με καταγγελίες, αγγίζουν το 13%.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ τόνισε την ανάγκη για συνέργειες και διαβούλευση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να προκύψει ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα προστατεύει τα δικαιώματα των καταναλωτών και θα διασφαλίζει τη νομιμότητα.

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, «οι ασφαλιστικές εταιρείες, κάνοντας χρήση καταχρηστικών όρων και επικαλούμενες τον αμφιλεγόμενο Δείκτη Υγείας του ΙΟΒΕ, επιβάλλουν, ιδίως τα τελευταία έτη, στους καταναλωτές, υπέρογκες, διψήφιες και εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των καλύψεων υγείας. Είναι φανερός ο σκοπός τους να υποχρεώσουν τους ασφαλισμένους που έχουν μακροχρόνια συμβόλαια υγείας να τα εγκαταλείψουν, ώστε να μην έχουν την προστασία που τους αναγνωρίζουν δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν καταχρηστικές τις αυξήσεις αυτές».

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Τα μακροχρόνια συμβόλαια από 711.000 το 2011 και 424.000 το 2017, περιορίστηκαν σε 278.000 το 2023. Οι εταιρείες κατευθύνουν τους ασφαλισμένους στα ετησίως ανανεούμενα ασφαλιστήρια συμβόλαια, στα οποία και θεωρούν ότι είναι ελεύθερες να διαμορφώνουν κάθε έτος, χωρίς περιορισμούς, τα ασφάλιστρα και τις παροχές των συμβολαίων.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι σήμερα καταναλωτές (συνολικά 964.000 συμβόλαια υγείας, ισόβια και ετησίως ανανεούμενα) είναι εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις αυξήσεις που μονομερώς επιβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Από την πλευρά τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με πηγές του liberal.gr, θεωρούν πως πρόκειται για ένα πολυσύνθετο, πολύπλοκο θέμα, που κάθε ασφαλιστική προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο. Είναι δύσκολο να βρεθεί μια ενιαία λύση στο θέμα, κατά την κρίση τους, αφού βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με το υπουργείο, τα νοσοκομεία και την ηλικία των ασφαλισμένων.

Πηγές από το χώρο μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών μας αναφέρουν πως «οι ασφαλιστικές θα προσπαθήσουν να μείνουν κοντά στα όσα ζητήθηκαν από το υπουργείο, σε ό,τι αφορά την αύξηση, δηλαδή θα προσπαθήσουν να μην ξεπεράσει το μονοψήφιο ποσοστό».

Ρωτώντας για τα αίτια της τόσο μεγάλης αύξησης στα ασφάλιστρα υγείας μας είπαν πως «οφείλεται βασικά στους κλινικάρχες, οι οποίοι καθορίζουν τα κόστη  (φάρμακα, υπηρεσίες περίθαλψης και υλικά). Οι παρεμβάσεις του υπουργείου θα κοστίσουν χρήματα στις ασφαλιστικές, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν έχουν κερδοφορία από τα συμβόλαια υγείας. Ο ιατρικός πληθωρισμός είναι ένα μεγάλο θέμα, που έχει να κάνει με τα έξοδα των νοσοκομείων, ενώ η εκτίμησή τους είναι ότι θα έπρεπε να υιοθετήσουμε το σύστημα DRG, ως το πιο σωστό και δίκαιο για τον καταναλωτή.

Από την άλλη, οι ασφαλίσεις υγείας είναι συνδεδεμένες με την καλή υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, ιδίως εκείνων σε μεγαλύτερη ηλικία. Είναι επομένως άδικο να υποχρεώνονται, εξαιτίας των υψηλών αυξήσεων, να εγκαταλείψουν ισόβια συμβόλαια που πλήρωναν μία ζωή. Αυθαίρετες και απαράδεκτες θεωρούνται και οι αυξήσεις στις ετησίως ανανεούμενες ασφαλίσεις.

Να σημειώσουμε, ότι οι καταναλωτές που στη διάρκεια της ασφάλισης έχουν εκδηλώσει προβλήματα υγείας, δεν έχουν δυνατότητα αλλαγής εταιρείας και οι διαρκείς και άδικες αυξήσεις, τους οδηγούν σε βέβαιη απώλεια του συμβολαίου τους και των ασφαλίστρων που για χρόνια έχουν με συνέπεια καταβάλει. Δεν μπορεί, για το λόγο αυτό, να υπάρξει ασφάλιση υγείας χωρίς διαφάνεια στα κριτήρια αύξησης των ασφαλίστρων.

Η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στις καταγγελίες των πολιτών ζητά από τις ασφαλιστικές να μην προχωρήσουν φέτος στις αυξήσεις του 15% που προβλέπει ο δείκτης του ΙΟΒΕ. «Πρέπει να πάνε πολύ πιο κάτω», δηλώνει ο υπ. Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέροντας επίσης πως η κυβέρνηση νομοθετεί και παρεμβαίνει, ώστε να σταματήσουν συμπεριφορές που δεν συνάδουν με όσα πρέπει να γίνονται, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διαβούλευση για μια προσαρμογή μονοψήφιου ποσοστού.

Από το 2026 (1/1/2026), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα έχει ετοιμαστεί και θα τεθεί σε ισχύ δείκτης που θα καταρτίζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο οποίος και θα λειτουργεί περίπου ως δείκτης πληθωρισμού των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και με βάση αυτόν πλέον, θα γίνεται η όποια αναπροσαρμογή στα συμβόλαια.

Ο δείκτης στα νέα ασφάλιστρα δεν θα υπερεκτιμά την ηλικία του ασφαλισμένου. Συγχρόνως η κυβέρνηση ετοιμάζει και ένα παρατηρητήριο τιμών για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.