Σε έξαρση ο κορονοϊός: Ανησυχία για την επιστροφή στα σχολεία - Τι συστήνουν οι ειδικοί
Shutterstock
Shutterstock

Σε έξαρση ο κορονοϊός: Ανησυχία για την επιστροφή στα σχολεία - Τι συστήνουν οι ειδικοί

Τα επιδημιολογικά στοιχεία προμηνύουν κορύφωση κρουσμάτων της Covid στα μέσα έως τα τέλη του Ιανουαρίου, με την υποπαραλλαγή JN.1 να κάνει αισθητή την παρουσία της, αποτελώντας τουλάχιστον το 30% των κρουσμάτων.

Από την άλλη πλευρά, το κύμα της εποχικής γρίπης βρίσκεται στο ξεκίνημά του, γεγονός που σημαίνει ότι θα κλιμακωθεί τις επόμενες έξι με επτά εβδομάδες.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί και στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία.

Την αποστολή οδηγιών από τον ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων δεδομένης της έξαρσης του κορωνοϊού αλλά και της γρίπης προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Παράλληλα, θα σταλεί και εγκύκλιος για τις απουσίες των μαθητών, ενώ το υπουργείο Παιδείας προτρέπει τους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, εάν εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης ή άλλων ιώσεων και να παραμένουν σπίτι μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

«Η συνεργασία μας με το υπουργείο Παιδείας δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή. Θα βγάλουμε οδηγίες από τον ΕΟΔΥ αυτές τις ημέρες» είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 η Ε. Αγαπηδάκη.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, έκανε λόγο για αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία καθώς, όπως είπε, «φέτος έχουμε πολύ έντονη κυκλοφορία και της γρίπης εκτός από τον κορωνοϊό». Ωστόσο, τάχθηκε κατά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας «που σημαίνει πρόστιμο» λέγοντας ότι «στις δομές υγείας θα μπορούσαμε να εποπτεύουμε τη χρήση του μέτρου της μάσκας».

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας που αγγίζει το 90% έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες Αρχές. Με τα περιστατικά να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε συνδυασμό με τις εποχικές ιώσεις και τη γρίπη, το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θόδωρος Βασιλακόπουλος, με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται και έχει προκαλέσει «ασφυξία» στα νοσοκομεία, δήλωσε ότι «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό και θα πρέπει να κάνουμε τις προσαρμογές που χρειάζεται την εποχή που χρειάζεται».

«Ο ιός ζει ανάμεσά μας και όταν υπάρχει έξαρση θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα» ανέφερε και πρόσθεσε ως πρώτο μέτρο την πρόληψη και τον άμεσο εμβολιασμό, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες που υπολογίζονται σύμφωνα με τον ίδιο σε 2 εκατ. άτομα.

Σύμφωνα με τον Θ. Βασιλακόπουλο, ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί ανέρχονται σε 130.000 κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό κάτω από 10%. 

Αντίθετα, όπως είπε, πολλοί περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της γρίπης.

«Το φθινόπωρο πέθαναν από τη γρίπη πέντε άτομα, ενώ από κορονοϊό κάθε εβδομάδα χάνουν τη ζωή τους 60 άτομα».

Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς καταγράφηκαν 229 εισαγωγές κρουσμάτων Covid στα νοσοκομεία, τα οποία κατέγραφαν ήδη μεγάλο αριθμό νοσηλειών: την τελευταία βδομάδα του 2023 νοσηλεύονταν πανελλαδικά 1.395 ασθενείς με κορονοϊό.

Κινητικότητα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στον προγραμματισμό εμβολιασμού για κορονοϊό. Η μεγάλη έξαρση της Covid-19 μέσα στον Δεκέμβριο και κυρίως τις ημέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, θορύβησε αρκετούς πολίτες που ανήκουν στις πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες συστήνεται επικαιροποίηση του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο 42.258 νέα ραντεβού εμβολιασμού, εκ των οποίων τα 34.149 ραντεβού αφορούν σε πολίτες από 60 ετών και πάνω.

Στις ηλικίες από 40 έως 59 ετών είναι προγραμματισμένα 6.637 ραντεβού. Σε εκείνες από 12 έως 39 ετών είναι προγραμματισμένα 1.399 ραντεβού. Επίσης, έχουν κλειστεί 65 ραντεβού για παιδιά από 5 έως 11 ετών και οκτώ ραντεβού για βρέφη και παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών.

Έως και την Τρίτη (02/01) είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 177.821 εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια Pfizer XBB 1.5.

Ο αριθμός θεωρείται μικρός, με το Υπουργείο Υγείας και τους ειδικούς να τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την Τρίτη (02/01/2024), πραγματοποιήθηκαν 110 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 60 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 8400 rapid test και ανευρέθηκαν 1521 θετικά (18.08%).

Από τις 1521 περιπτώσεις, οι 836 αφορούν άνδρες και οι 685 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 54,84 έτη.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο γιατρός Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα. Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από την JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι, συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από το ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».

Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα αυτής της υποπαραλλαγής περιλαμβάνονται:

  1. Βήχας,
  2. πονόλαιμος,
  3. πονοκέφαλος,
  4. μυϊκοί πόνοι,
  5. πυρετός,
  6. απώλεια γεύσης και όσφρησης,
  7. καταρροή ή ρινικό μπούκωμα,
  8. κόπωση,
  9. εγκεφαλική θόλωση «brain fog»,
  10. δύσπνοια,
  11. ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).

Τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με Covid-19 περιλαμβάνουν: καταρροή (31,1%), βήχας (22,9%), πονοκέφαλος (20,1%), αδυναμία ή κόπωση (19,6%), μυϊκός πόνος (15,8%), πονόλαιμος (13,2%), προβλήματα ύπνου (10,8%), ανησυχία ή άγχος (10,5%).

Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με Covid από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος. Επιπροσθέτως, η απώλεια γεύσης και όσφρησης -που κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της Covid- αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3 τοις εκατό των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.

Τέλος, οι συστάσεις, παγκοσμίως, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της Covid-19 παραμένουν οι ίδιες: Μείνετε προσεκτικοί σε εσωτερικούς χώρους, και εάν είστε θετικοί, είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι, απομονωμένοι από τους άλλους για κάποιες ημέρες. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC».