Της Γιάννας Σουλάκη
Η επιστροφή στην καθημερινότητα μπορεί να είναι δύσκολη για τους ασθενείς μετά από το έμφραγμα, καθώς αρχίζουν να αναρωτιούνται για τα πάντα: Τρέφομαι σωστά; Επιτρέπεται αυτή η σωματική δραστηριότητα; Μπορώ να διαχειριστώ σωστά το άγχος μου; Ανάμεσα στα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν, είναι και το κατά πόσον η καρδιαγγειακή νόσος μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή του ασθενούς – ή πιο απλά, εάν το σεξ μπορεί να επιβαρύνει και να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της καρδιάς.
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική οδηγία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association), οι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο είναι - κατά πάσα πιθανότητα - ασφαλείς κατά τη σεξουαλική πράξη, όταν όμως, η νόσος τους είναι υπό φαρμακευτικό έλεγχο και έχει σταθεροποιηθεί. Ενώ σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη, φάρμακα ευρείας κατανάλωσης για τη στυτική δυσλειτουργία, που ανήκουν στους αναστολείς φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5)*,όχι μόνο είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά μάλιστα, οι χρήστες τους εμφανίζουν μειωμένη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε σύγκριση με ασθενείς που δεν παίρνουν καμία αγωγή για προβλήματα στύσης.
“Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι σημαντικός παράγοντας διατήρησης της ποιότητας ζωής που έχουν ανάγκη άνδρες και γυναίκες με καρδιαγγειακή νόσο, αλλά και οι σύντροφοί τους”, δήλωσε ο Glenn N. Levine, M.D., επικεφαλής συγγραφέας της οδηγίας για τη σεξουαλική ζωή των καρδιοπαθών και καθηγητής Ιατρικής στο Baylor College of Medicine του Χιούστον.
“Έχουμε πλέον όλες τις πληροφορίες, όχι μόνο να προστατεύσουμε τους άνδρες άνω των 40 ετών από νέο επεισόδιο καρδιαγγειακής νόσου, αλλά και να αποκαταστήσουμε τυχόν αρτηριακή ανεπάρκεια με τη σωστή χρήση φαρμάκων της στύσης. Συνεπώς συνδέουμε το "ευ" με το "ζειν", λέει σχολιάζοντας στο liberal.gr τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, o Καθηγητής Ουρολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων κ. Δημήτρης Χατζηχρήστου.
Η μελέτη που αποδεικνύει ότι οι θεραπείες για τη στύση προστατεύουν την καρδιά
Όπως αποδείχθηκε στην έρευνα, οι άνδρες που λαμβάνουν οποιαδήποτε αγωγή για τη στυτική δυσλειτουργία με κάποιο από αυτά τα φάρμακα*, έχουν κατά - το σημαντικό ποσοστό του - 33% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, κατά τη διάρκεια των - κατά μέσο όρο - 3,3 χρόνων παρακολούθησης μετά από το έμφραγμα του μυοκαρδίου, εν συγκρίσει με όσους δεν λάμβαναν καμία αγωγή. Την ανακοίνωση έκανε ο Dr. Daniel Andersson, MD, PhD, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με αφορμή το ετήσιο συνέδριο του American College of Cardiology, που έγινε στην Ουάσιγκτον, DC.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι χρήστες των PDE5-αναστολέων είχαν:
- καλύτερα ποσοστά επιβίωσης από εκείνους που λάμβαναν την ουσία αλπροσταδίλη για την θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, ή δεν έπαιρναν καθόλου φαρμακευτική αγωγή μετά από έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
- μείωση κατά 40% του κινδύνου νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά ταυτόχρονα και λιγότερα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια.
“Είναι πολύτιμη νέα γνώση και μάλιστα εύκολο να κατανοηθεί”, λέει ο καθηγητής κ. Δημήτρης Χατζηχρήστου: “Τα χάπια της στύσης προκαλούν χάλαση των αγγείων και συνεπώς προστατεύουν τόσο από ισχαιμία (που προκαλείται από σπασμό των αγγείων), όσο και από τραυματισμό τους (ρήξη πλακών με αποτέλεσμα θρόμβωση)”.
Δεν είναι, πάντως η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει την ασφάλεια των αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5, δηλαδή των φαρμάκων για τη στύση, λέει ο καθηγητής Ουρολογίας Δημήτρης Χατζηχρήστου: “Η χρήση τους έχει αποδείξει από παλιά ότι αναστρέφει τη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, την αρχική δηλαδή παθολογία των αγγείων στη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης. Επίσης ξέρουμε ότι η αγγειακής αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία, που αποτελεί το 70% των οργανικών αιτιών της πάθησης, εμφανίζεται 3 χρόνια περίπου νωρίτερα από ένα καρδιακό επεισόδιο. Τώρα μάθαμε ότι οι χρήστες φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, όχι μόνο χαίρονται το σεξ, αλλά προστατεύονται και από τυχόν νέο και ίσως μοιραίο επεισόδιο (π.χ. ισχαιμία ή έμφραγμα)”, συμπληρώνει ο κ. Χατζηχρήστου.
Μπορεί κάποιος με καρδιακό πρόβλημα να υποστεί έμφραγμα κατά τη διάρκεια του σεξ;
Τα καρδιαγγειακά επεισόδια - όπως η καρδιακή προσβολή και η στηθάγχη - που προκαλούνται από καρδιακές παθήσεις, σπάνια συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, καθώς η σεξουαλική πράξη διαρκεί συνήθως λίγο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες του American Heart Association: “Κάποιοι ασθενείς κακώς απέχουν από τη σεξουαλική δραστηριότητα, όταν στην πραγματικότητα είναι σχετικά ασφαλές γι'' αυτούς να έχουν ομαλή σεξουαλική ζωή”, λέει ο Dr. Levine, ο διευθυντής της Μονάδας Καρδιολογικής Φροντίδας στο Michael E. DeBakey Medical Center. “Από την άλλη, κάποιοι ασθενείς μάλλον θα πρέπει για λίγο καιρό να αναβάλουν τη σεξουαλική δραστηριότητά τους, έως ότου η κατάσταση της υγείας τους χαρακτηριστεί από τον γιατρό που τους παρακολουθεί, ως σταθεροποιημένη. Εάν έχετε καρδιαγγειακή νόσο και τα συμπτώματά σας είναι είτε ασταθή είτε σοβαρά, θα πρέπει προηγουμένως να αισθανθείτε ασφαλείς πριν κάνετε σεξ”, δήλωσε ο Dr. Levine.
Μην διστάζετε να συζητήσετε με το γιατρό σας τα πάντα σχετικά με την πάθησή σας και τη σεξουαλική σας ζωή. Θα σας δώσει πολύτιμη πληροφόρηση, ώστε να μην στερηθείτε εσείς και ο/η σύντροφός σας ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της κοινής σας ζωής. Ο καρδιολόγος είναι ο γιατρός που θα σας πει, πότε μπορείτε να είστε και πάλι ενεργός σεξουαλικά μετά το έμφραγμα – λογικά συνήθως μετά από δύο εβδομάδες εάν δεν υπάρχουν επιπλοκές – ενώ ο ουρολόγος είναι ο ειδικός που θα σας κατευθύνει για τη σωστή λήψη των φαρμάκων για τη στύση, κατά περίπτωση.
Η φαρμακευτική αγωγή για τη στυτική δυσλειτουργία μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου
Το πιο σημαντικό όφελος – όπως προέκυψε από τη σουηδική μελέτη - φάνηκε ότι αφορούν περισσότερο στους άνδρες άνω των 70 ετών, γιατί αυτή η ηλικιακή ομάδα έχει πιο έντονο πρόβλημα καρδιακής νόσου, λόγω ηλικίας.
Παρ'' όλα αυτά, ο καθηγητής D.Andersson σημείωσε ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν θα πρέπει να μας οδηγήσουν να προτείνουμε τη χρήση των αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5, ως δευτερογενή πρόληψη μετά από το έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά μόνο ως ασφαλή υποστήριξη των ανδρών που δυσκολεύονται και επιθυμούν να έχουν καλή στύση και φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα.
“Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις να αλλάξουμε τις θεραπευτικές συστάσεις”, λέει ο καθηγητής Αndersson. “Ωστόσο, τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα, μας οδηγούν στο πρώτο συμπέρασμα, ότι ακόμη και εάν ένας 70χρονος ασθενής ζητά από το γιατρό του φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία (και δεν υπάρχουν αντενδείξεις να του χορηγηθούν), ο γιατρός θα πρέπει να νοιώθει ασφαλής να του τα χορηγήσει, ενώ κατά πάσα πιθανότητα, ο ασθενής μπορεί να έχει και μειωμένο κίνδυνο θανάτου”, συμπλήρωσε.
Οι επικεφαλής-καθηγητές της μελέτης Daniel Andersson και Martha Gulati, MD, δ/ντρια του τμήματος Καρδιολογίας του University of Arizona College of Medicine, δήλωσαν ότι διεξήγαγαν την έρευνα τους, χωρίς καμία εξάρτηση από τη φαρμακοβιομηχανία.
Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το σεξ, εάν έχετε διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο:
- Ζητήστε από τον γιατρό σας μια αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας σας, πριν από την επανέναρξη της σεξουαλικής σας δραστηριότητας.
- Εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια ή έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, η χειρουργική αποκατάσταση της λειτουργίας της καρδιάς (π.χ. αγγειοπλαστική) και η τακτική σωματική δραστηριότητα, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα.
- Αν είστε γυναίκα με προβλήματα στην καρδιά και προβληματίζεστε πάνω σε θέματα σχετικά με την αναπαραγωγή και την εγκυμοσύνη, φροντίστε να συζητήσετε διεξοδικά με το γιατρό σας όλα τα ενδεχόμενα.
- Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, διερευνήστε με τη βοήθεια του γιατρού σας, εάν κάτι τέτοιο σχετίζετε με καρδιαγγειακή νόσο ή με άγχος, κατάθλιψη και άλλους ψυχογενείς παράγοντες.
- Μην παραλείπετε να λαμβάνετε τακτικά και σωστά τη φαρμακευτική αγωγή που βοηθά την βελτίωση των καρδιαγγειακών σας συμπτωμάτων, με το πρόσχημα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργικότητα και τις ορμές σας, καθώς η υγεία της καρδιάς σας προηγείται οποιασδήποτε άλλης κατάστασης!
- Τα φάρμακα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι γενικά ασφαλή, αν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αν λαμβάνετε φάρμακα με νιτρικά άλατα για τη στηθάγχη (που οφείλεται σε στεφανιαία νόσο).
- Αν είστε μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα με καρδιαγγειακή νόσο, είναι γενικά ασφαλής η χρήση οιστρογόνων τοπικής ή ενδοκολπικής χρήσης για τη θεραπεία της επώδυνης συνουσίας.
Να τονιστεί τέλος ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά στην έρευνα για τη σεξουαλική δραστηριότητα σε συγκεκριμένες καρδιαγγειακές παθήσεις, ιδιαίτερα στις γυναίκες και τους ηλικιωμένους.
*Αναστολείς φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5) είναι οι ουσίες με τις αντίστοιχες εμπορικές ονομασίες: αβαναφίλη (Spedra), βαρδεναφίλη (Levitra), σιλδεναφίλη (Viagra) και ταδαλαφίλη (Cialis)
Με πληροφορίες από: American Heart Association, Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων και MedPageToday
Η δημοσιευμένη μελέτη για τους αναστολείς φωσφοδιεστεράσης τύπου 5