Σημαντικά στοιχεία από το Yale για την Υγεία και τη Διατροφή των Ελλήνων στην κρίση

Σημαντικά στοιχεία από το Yale για την Υγεία και τη Διατροφή των Ελλήνων στην κρίση

Οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία και τη Διατροφή στην Ελλάδα και η Οικονομικής Κρίσης, ήταν το θέμα που απασχόλησε την Ημερίδα που διοργάνωσαν την περασμένη Παρασκευή στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας και Δημοσιας Υγείας του Πανεπιστημίο του Yale, στο New Haven, έλληνες και ξένοι επιστήμονες.

Οπως είπαν οι επιστήμονες από το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Yale, σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου, από το 2009  το ΑΕΠ στην Ελλάδα έχει μειωθεί 26%, η ανεργία έχει αυξηθεί στο 25% και το καθαρό εισόδημα είναι κάτω από το 40%.

Σήμερα 2,5 εκατομμύρια ''Eλληνες δεν έχουν δημόσια ασφάλιση υγείας ενώ 3 στους 4 Έλληνες είναι παχύσαρκοι η υπέρβαροι. Η κρίση του δημόσιου συστήματος υγείας βρίσκεται σε κρίση πολύ πριν από τη κρίση σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Οικονόμου, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. 

 Ο κ.Οικονόμου, αναφέρει ότι η έλλειψη σχεδιασμού και η περιορισμένη διοικητική ικανότητα για την εφαρμογή των αλλαγών σε ένα μόνο χρόνο, όπως απαιτείται, έχει αφήσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Και προσθέτει ότι η ελληνική υγειονομική περίθαλψη εξελίχθηκε σε μια ανθρωπιστική κρίση, που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια ακόμη αιτία της επιδείνωσης της υγείας είναι οι αλλαγές στην ελληνική διατροφή κατά τις τελευταίες δεκαετίες, δήλωσε η κα. Έλενα Παραβάντη, RDN διατροφολόγος, σύμβουλος Μεσογειακής διατροφής και δημοσιογράφος.

Οι Έλληνες άρχισαν να εγκαταλείπουν την παραδοσιακή διατροφή τους από τη δεκαετία του 60. «Είχαμε το πρότυπο μεσογειακής διατροφής για την υγεία και την αειφορία», δήλωσε η κα.Παραβάντη. Η διατροφή τότε βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στα λαχανικά και ελαιόλαδο και, περιστασιακά, το κρέας. Η κατανάλωση κρέατος έχει αυξηθεί κατά 260%

Πολλοί Έλληνες καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, οι οποίες κατά κύριο λόγο προέρχονται από κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα. Η κατανάλωση λαχανικών έχει μειωθεί δραστικά και ακόμη περισσότερο με τη κρίση.

 Οι Έλληνες δεν επέστρεψαν στη παραδοσιακή τους διατροφή με τη κρίση, το αντίθετο έχει συμβεί και μάλιστα σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, οι 'Ελληνες έχουν στραφεί στα fast food, ξοδεύοντας 6.5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τέτοια τρόφιμα.

Επιπλέον η κρίση έχει δημιουργήσει μια αγορά με φτηνά, κακής ποιότητας διατροφικά προϊόντα τα οποία συχνά προωθούνται ως «παραδοσιακά» ενώ παράγονται με φοινικέλαιο και άλλες πρώτες ύλες χαμηλής διατροφικής αξίας.

Η κα.Παραβάντη, τονίζει ότι η διατροφή σε ότι αφορά την πρόληψη και την παχυσαρκία είναι η τελευταία προτεραιότητα του κράτους ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι η οικονομική επιβάρυνση λόγω της παχυσαρκίας και των χρόνιων ασθενειών αυξάνεται συνέχεια.

Η ημερίδα είναι συνέχεια μιας σειράς ομιλιών που ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο Yale με συντονιστή τον Διδάκτωρ Τάσο Κυριακίδη, βιοστατιστικολόγο/ επιδημιολόγο, αναπληρωτή ερευνητή στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Παθολογίας στο Yale, όπου εξετάζεται η ελληνική διατροφή και η πολυδιάστατη σχέση της με την υγεία.

 Γ.Σ.