Έπειτα από την έντονη βροχόπτωση που έπληξε την Αττική και κυρίως τα νότια προάστια το βράδυ των Χριστουγέννων, λύματα πλημμύρισαν τη λεωφόρο Ποσειδώνος δημιουργώντας όχι μόνο πρόβλημα διέλευσης, αλλά και αποτελώντας κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Τα βοθρολύματα μπορεί να περιέχουν:
- Παθογόνους μικροοργανισμούς όπως βακτήρια (π.χ Σαλμονέλλα), πρωτόζωα (π.χ. Γιάρδια και Κρυπτοσπορίδιο), ιούς (π.χ. Ηπατίτιδα Α, εντεροϊούς) που αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία στην περίπτωση που μολυνθεί το πόσιμο ή το θαλασσινό νερό.
- Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Για παράδειγμα, οι ιοί εντερικής προέλευσης μπορεί να είναι μολυσματικοί σε συγκεντρώσεις από 1 έως 10 σωματίδια ενώ ένα μολυσμένο άτομο με ιούς μπορεί να αποβάλει από 103-109 σωματίδια ιών ανά γραμμάριο κοπράνων.
- Θρεπτικά συστατικά (όπως νιτρικά, φωσφορικά) που μπορεί να δημιουργήσουν αύξηση αλγών και ευτροφισμό στα νερά που καταλήγουν
- Χημικές ουσίες όπως απορρυπαντικές ουσίες
- Αυξημένο αριθμό διαλυμένων σωματιδίων
- Ογκώδη στερεά αντικείμενα
Πού καταλήγουν
Οι επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης απόθεσης βοθρολυμάτων εξαρτώνται από τον αποδέκτη τους κάθε φορά:
- η απόρριψη σε επιφανειακά νερά έχει ως αποτέλεσμα να μολύνονται οι υδάτινοι πόροι και κάποια στιγμή τόσο τα νερά που χρησιμοποιούμε για άρδευση όσο και για τις καθημερινές μας ανάγκες θα εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
- η απόρριψη των βοθρολυμάτων σε αγροτικές περιοχές μειώνει ή/και καταστρέφει τις σοδειές των αγροτών, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες απορρυπαντικών και άλλων χημικών ουσιών οι οποίες μπορεί να αποβούν καταστροφικές για τις καλλιέργειες.
- η απευθείας απόρριψη στη θάλασσα, υποβαθμίζει την ποιότητα του θαλασσινού νερού με συνακόλουθο αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παράκτιων περιοχών και τους αντίστοιχους πιθανούς κινδύνους για τους κολυμβητές.
Στις Η.Π.Α σύμφωνα με την Environmental Protection Agency, κάθε χρόνο 1.8 -3.5 εκατ. ασθένειες προκαλούνται από κολύμβηση σε νερά μολυσμένα από απόρριψη ακατέργαστων λυμάτων και επιπλέον 500,000 ασθένειες από μολυσμένο πόσιμο νερό.
Πολύ καλό πλύσιμο
«Τα αστικά λύματα περιλαμβάνουν πέρα από τα χημικά που συζητάμε από καιρό σε καιρό, προφανώς και παθογόνα», λέει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης. «Όχι μόνο κόβιντ, γρίπη και όλα αυτά τα οποία δεν είναι έτσι κι αλλιώς επικίνδυνα σε αυτό το επίπεδο, αλλά ένα σωρό ενεργά παθογόνα, τα οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να απομακρυνθούν και να ελεγχθεί η ποιότητα των υδάτων, φυσικά και του θαλάσσιου σε κάποιο διάστημα για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχει επανέλθει η ποιότητα σε κανονικά επίπεδα χωρίς επιμολύνσεις», συνέχισε ο καθηγητής.
«Ειδικά όσοι έχουν “πνιγεί” μέσα σε αυτή την έχουν έρθει σε επαφή, πρέπει να πλυθούν, να πλύνουν τα πόδια τους, με προσοχή για να μην υπάρχουν επιμολύνσεις» επεσήμανε.
«Προφανώς δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει έρθει σε επαφή από το στόμα ή από κάποια πληγή, αλλά όταν είναι τα πόδια μας βρεγμένα γιατί έχω δει ανθρώπους να περπατάνε στο δρόμο κτλ. πρέπει να γίνει απολύμανση» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε πως «ο κόσμος που έχει έρθει σε επαφή με τα λύματα, φυσικά θα πρέπει μετά να πλυθεί διεξοδικά και να μην ξαναέρθει σε επαφή μαζί τους. Αυτό είναι δεδομένο. Όταν κάνουμε δειγματοληψίες φοράμε μάσκες και γάντια για να καταλάβετε. Οπότε καταλαβαίνετε ότι λαμβάνουμε τα μέτρα μας όταν χειριζόμαστε τέτοια μολυσματικά δείγματα. Πόσο μάλλον αν έρθεις σε επαφή και βραχείς. Πρέπει να πλυθείς διεξοδικά και να υπάρξει πρόνοια απολύμανσης».