Για τη μετάλλαξη «Eris» -που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία- καθώς δείχνει να κερδίζει έδαφος στη χώρα μας μίλησε ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ο οποίος τόνισε ότι τα αντιικά φάρμακα είναι αρκετά αποτελεσματικά ενώ χαρακτήρισε συνηθισμένη την αύξηση των κρουσμάτων.
Αναφερόμενος στη «Eris» ο Στέλιος Λουκίδης τόνισε «Είναι μία υπομετάλλαξη από μία καινούργια μετάλλαξη που προέρχεται από μία μετάλλαξη που τη μάθαμε τα τελευταία 2 χρόνια που λέγεται Όμικρον. Δεν είναι κάτι διαφορετικό, άρα τα συμπτώματα είναι του κοινού κρυολογήματος. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω που θα πρέπει να μας ανησυχήσει».
Όπως είπε η μόλυνση από τον κορονοϊό είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε λέγοντας ότι η συμπτωματολογία που δίνει η νέα παραλλαγή είναι όμοια με αυτή που έχουμε μέχρι τώρα συνηθίσει από την Όμικρον.
7 στους 10 θανάτους αποτρέπονται από τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων
Αναφερόμενος στα διαθέσιμα αντιικά φάρμακα, ο Στέλιος Λουκίδης είπε «Στα αντιικά φάρμακα έχουμε διαθεσιμότητα και υπάρχει μία πλατφόρμα στην οποία γιατρός πάντα δηλώνει το περιστατικό και συγχρόνως ζητάει και το αντιικό».
Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει μεγαλύτερη επίδραση στους ευάλωτους πληθυσμούς και κυρίως τους ηλικιωμένους. «Και οι νοσηλείες, αλλά και δυστυχώς οι σκληροί δείκτες της θνητότητας αφορούν ανθρώπους οι οποίοι σε μέση ηλικία έχουν περίπου τα 85 με 86 έτη» σημείωσε τονίζοντας αυτή η ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να προστατευτεί.
Σχολιάζοντας την πρώτη ελληνική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε σε ένα πολύ έγκριτο αμερικανικό περιοδικό και αφορά την ελληνική εμπειρία σε 34.000 ασθενείς δήλωσε ότι η μείωση της νοσηλείας και της θνητότητας έφτασε στο 70 – 72%. Γεγονός που σημαίνει ότι 7 στις 10 νοσηλείες και 7 στους 10 θανάτους αποτρέπονται από τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων.