Της Γιάννας Σουλάκη
Μετά από σκληρή μάχη στήθος με στήθος μεταξύ Μιλάνου και Άμστερνταμ, η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) - που αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές κοινοτικές υπηρεσίες, καθώς πέρα από την υγειονομική σημασία του, αποτελεί και πόλο έλξης συνεδριακού τουρισμού – θα μεταφερθεί τελικά, μετά το Brexit, στην ολλανδική πρωτεύουσα.
Η τελική απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε, ελήφθη μετά τη σοβαρή αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων 19 πόλεων, που τελικά έμειναν 16, μετά την απόσυρση των υποψηφιοτήτων της Μάλτας, της Ιρλανδίας και της Κροατίας.
Η Αθήνα, παρά τις υψηλές προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει, τις «υψηλές» υποσχέσεις που είχε λάβει, αλλά και την ικανοποίηση που έδειξαν οι ευρωπαίοι για την απήχηση της ελληνικής πρότασης, από την πρώτη ψηφοφορία έχασε σημαντικό έδαφος, καθώς σε αυτήν, έλαβε μόλις 10 ψήφους και βρέθηκε στην έβδομη θέση μαζί με το Πόρτο, ενώ τα δύο μεγάλα φαβορί, πέρασαν στο δεύτερο γύρο, με 25 πόντους το Μιλάνο και με 20 το Άμστερνταμ.
Η ψηφοφορία, η οποία είναι μυστική (οπότε δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιος ψήφισε τι), διεξήχθη σε τρεις γύρους, ενώ η τελική αναμέτρηση μεταξύ των δύο επικρατέστερων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, εξελίχθηκε σε θρίλερ. Οι δύο πόλεις ισοψήφησαν και ακολούθησε κλήρωση, στην οποία τελικά επικράτησε το Άμστερνταμ.
Τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία έγινε η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων, χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες: Αξιολόγηση: 1) των τεχνικών υποδομών για τη φιλοξενία του οργανισμού και 2) της προσβασιμότητας των πόλεων. Ως υποκατηγορίες αξιολογήθηκαν: οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις για τα παιδιά του προσωπικού, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, η κοινωνική ασφάλιση και η υγειονομική περίθαλψη για τα παιδιά των εταίρων, που αποτελούν το προσωπικό του ΕΜΑ.
Έτσι, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος είναι αρμόδιος για τον έλεγχο των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά, απασχολεί 900 μόνιμους εργαζόμενους και εδρεύει σήμερα στο Λονδίνο, αναμένεται μετά το Brexit, να μετεγκατασταθεί άμεσα στην Ολλανδία και το Άμστερνταμ, με όσους από το υπάρχον προσωπικό δεχθούν να ακολουθήσουν.
Αναλυτικά η βαθμολογία των 16 πόλεων στον πρώτο γύρο ήταν: Μιλάνο 25, Άμστερνταμ 20, Κοπεγχάγη 20, Μπρατισλάβα 15, Βαρκελώνη 13, Στοκχόλμη 12, Αθήνα 10, Πόρτο 10, Βαρσοβία 7, Βουκουρέστι 7, Βρυξέλλες 5, Ελσίνκι 5, Βιέννη 4, Βόννη 3, Λιλ 3, Σόφια 3.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, time.com και telegraph.co.uk