Σφοδρή αντίδραση αντιμετωπίζει η κυβέρνηση από την πλευρά των νοσοκομειακών γιατρών, για το νομοσχέδιο που αυξάνει τα ωράρια εργασίας τους και το οποίο ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Οι γιατροί απαντούν με δυναμικές κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο.
Η στάση εργασίας που πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη (11 με 3) και η συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας, είναι μόνο η αρχή, καθώς ακολουθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία την μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου Πέμπτη 9 Νοεμβρίου και συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 18.30 το απόγευμα στην Ομόνοια.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), αλλά και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), δηλαδή όλοι οι γιατροί που εργάζονται στα δημοσια νοσοκομεία, αντιτίθενται στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την οργάνωση χρόνου εργασίας των γιατρών: «ενός νομοσχεδίου που διαλύει το σταθερό ωράριο και τις ζωές των γιατρών», όπως λένε οι ίδιοι, οι οποίοι διεκδικούν:
- Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους.
- 6ωρο – 5νθήμερο – 30ωρο.
Στο πλευρό των γιατρών τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ).
Τί προβλέπει το νομοσχέδιο
Η ανάγκη τροποποίησης των ωραρίων των γιατρών προέκυψε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από την ανάγκη συμμόρφωσης της χώρας μας με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία και την απαλλαγή της από την επιβολή υψηλού χρηματικού προστίμου, για την καταπάτηση του 48ωρου ανώτατου χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας –τακτικό ωράριο και εφημερίες– των γιατρών και για τη μη καθιέρωση ελάχιστου ημερήσιου χρόνου αναπαύσεως ή ρεπό που να διαδέχεται άμεσα μία εφημερία.
Το σχέδιο νόμου που αλλάζει τα πάντα στο ωράριο εργασίας τους στα νοσοκομεία και το ΠΕΔΥ, προβλέπει μεν αναγκαστικά το ανώτατο όριο των 48 ωρών εργασίας την εβδομάδα, με δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανά τετράμηνο, όμως στην πράξη ο καθημερινός χρόνος εργασίας των γιατρών, θα είναι 12 ώρες. Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των γιατρών, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές, ως εξής: 7 ώρες τακτικό ημερήσιο και πενθήμερο ωράριο που ακολουθείται από 5 ώρες ενεργής εφημερίας, ή 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης στο χώρο εργασίας τις καθημερινές και τις νυχτερινές ώρες (εφημερία),
ή 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης με παρουσία στο χώρο εργασίας, το Σάββατο, Κυριακή ή αργία (εφημερία).
Ουσιαστικά πρόκειται για «επινόηση» του υπουργείου Υγείας προκειμένου να παρακάμψει το 48ωρο της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, καθώς λόγω ελλείψεων γιατρών (ειδεικευμένων και ειδικευόμενων) στην πραγματικότητα οι γιατροί του ΕΣΥ εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες, από 60 έως και 90 την εβδομάδα.
Η θέση της ΟΕΝΓΕ
Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές Ευρωπαϊκές οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο και καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών.
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι 48 ώρες δεν είναι ο μέγιστος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας αλλά ο μέσος όρος με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο και εάν «περάσει» τελικάτο νομοσχέδιο θα πρέπει να εφημερεύουν όλες τις καθημερινές δωδεκάωρα για πάνω από ένα μήνα. Επίσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο καθιερώνεται το «opt out», δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού, ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, θα μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες.
Η ΟΕΝΓΕ αναφέροντας ότι τώρα έπεσαν οι μάσκες προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι δε θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια και καλεί όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η θέση του ΠΑΜΕ
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:
«Το 60ωρο θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς. Η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης. Μας θέλουν απίκο 24ώρες το 24ωρο, διαθέσιμους ανά πάσα ώρα και στιγμή και από πάνω θα μας λένε ότι αναπαυόμαστε. Συμπερασματικά το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης όχι μόνο δε διασφαλίζει το «σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών», την «ασφαλή και ποιοτική φροντίδα των ασθενών» αντίθετα ελαστικοποιεί παραπέρα το χρόνο εργασίας, σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο, «απορρυθμίζει» κυριολεκτικά τη ζωή των γιατρών. Το σχέδιο νόμου δεν χωράει βελτιώσεις. Μόνη επιλογή η απόρριψη του!», καταλήγει το ΠΑΜΕ