Τα τελευταία χρόνια η ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού έχει αυξηθεί τόσο πολύ, που πολλές γυναίκες και άνδρες γνωρίζουν τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου. Ασυνήθιστα εξογκώματα στο στήθος, συρρίκνωση του δέρματος και ανεστραμμένη θηλή, είναι μερικά από αυτά.
Υπάρχουν και άλλα σημάδια όμως που δεν είναι και τόσο γνωστά και φανερά. Γι' αυτό το λόγο, τα εργαλεία προληπτικού ελέγχου, όπως η μαστογραφία, είναι τόσο σημαντικά.
Υπάρχουν επίσης μερικά λιγότερο γνωστά σημάδια καρκίνου του μαστού που μπορεί να είναι χρήσιμο να αναφερθούν.
Θηλή με ροή υπόλευκου υγρού
Εάν μια γυναίκα είναι έγκυος ή γέννησε πρόσφατα μωρό και διαρρέουν υγρά από τη μία ή και τις δύο θηλές, πιθανότατα πρόκειται για μητρικό γάλα. Αυτό, όμως, θα μπορούσε να είναι και σύμπτωμα πολύ πρώιμου καρκίνου του μαστού.
Σε μια μελέτη, δύο γυναίκες επισκέφτηκαν γιατρούς σχετικά με το υπόλευκο υγρό που προερχόταν από τις θηλές τους. Οι εξετάσεις στο υγρό υπέδειξαν καρκίνο. Οι δύο γυναίκες υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του μαστού και έμαθαν ότι είχαν ενδοπορικό καρκίνωμα, μια πρώιμη μορφή καρκίνου του μαστού.
Αλλά και πάλι, είναι πολύ πιο πιθανό αυτό το σύμπτωμα να μην είναι σημάδι καρκίνου του μαστού.
Μια μελέτη σε εκατοντάδες γυναίκες διαπίστωσε ότι η έκκριση από τη θηλή δεν συνδέεται απαραίτητα με τη νόσο. Μπορεί να υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα, όπως η γαλακτόρροια, μια γαλακτώδης έκκριση που προκαλείται από υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης. Η επικοινωνία με το γιατρό είναι απαραίτητη αλλά με ψυχραιμία.
Έκκριση αίματος από τη θηλή
Πολλές γυναίκες φοβούνται για την ύπαρξη καρκίνου αν δουν μια κηλίδα αίματος στο σουτιέν τους ή μια κηλίδα αίματος σε μια θηλή. Μερικές φορές έχουν δίκιο: Θα μπορούσε να είναι σημάδι καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, είναι συνήθως ακίνδυνο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να παρουσιαστεί αιματηρή έκκριση από τη θηλή, όπως:
Ενδοπορικό θηλώμα μαστού, δηλαδή, αναπτύξεις στους πόρους του μαστού που δεν είναι καρκίνος.
Εκτασία των γαλακτοφόρων πόρων, συμβαίνει όταν οι πόροι του μαστού γίνονται ευρύτεροι και παχύτεροι και προκαλούν συσσώρευση υγρού.
Τα ρούχα τρίβονται πολύ δυνατά στο στήθος, ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες σωματικά δραστήριες.
Ο μόνος τρόπος να μάθει κάποια γιατί αιμορραγεί η θηλή της (για παράδειγμα, λόγω αθλητικού σουτιέν), είναι να αναφέρει αυτό το σύμπτωμα στον γιατρό της. Εάν το πρόβλημα συμβαίνει συχνά, υπάρχουν μερικοί τρόποι, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης, για να σταματήσει η αιμορραγία.
Διογκωμένοι λεμφαδένες
Οι λεμφαδένες είναι συστάδες κυττάρων που βοηθούν το σώμα να φιλτράρει και να καταστρέφει βακτήρια, ιούς και άλλα επιβλαβή πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.
Είναι σπάνιο, αλλά μπορεί επίσης να διογκωθούν οι λεμφαδένες όταν υπάρχει καρκίνος. Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, μπορεί να εμφανιστούν διογκωμένοι λεμφαδένες κοντά στη μασχάλη ή την κλείδα. Μπορεί ακόμη και να παρατηρηθούν πριν ο όγκος του μαστού γίνει αρκετά μεγάλος για να τον αισθανθεί μία γυναίκα. Κάθε φορά που υπάρχουν πρησμένοι λεμφαδένες, ειδικά αν είναι κοντά στη μασχάλη ή την κλείδα, η επικοινωνία με το γιατρό είναι η λύση.
Φαγούρα στη θηλή
Το να προκαλείται φαγούρα στις θηλές είναι συχνό φαινόμενο και συνήθως βελτιώνεται μόνο του ή με κρέμες κατά της φαγούρας.
Η νόσος του Paget αποτελεί εξαίρεση. Αυτή η σπάνια μορφή καρκίνου του μαστού ξεκινά από τη θηλή και επεκτείνεται στο περιβάλλον δέρμα. Ο κνησμός είναι βασικό σύμπτωμα. Μερικά άλλα περιλαμβάνουν:
Μυρμήγκιασμα ή ερυθρότητα στη θηλή
Απολέπιση, κρούστα ή παχύρρευστο δέρμα
Μια πεπλατυσμένη θηλή
Κιτρινωπή ή αιματηρή έκκριση
Τα συμπτώματα της νόσου του Paget του μαστού μπορεί να μοιάζουν με άλλες δερματικές παθήσεις, όπως η δερματίτιδα ή το έκζεμα. Είναι εύκολο να το μπερδέψει κάποιος με αυτά τα κοινά προβλήματα στην αρχή. Η άμεση επικοινωνία με το γιατρό εάν ο κνησμός δεν υποχωρεί με απλές θεραπείες είναι απαραίτητη. Για τη νόσο του Paget, η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία.
Πρησμένα στήθη
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί αυτό το σύμπτωμα. Η μόλυνση είναι ο πιο συχνός λόγος. Λιγότερο συχνά, ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι η αιτία. Αυτός ο σπάνιος καρκίνος δεν σχηματίζει συχνά ένα εξόγκωμα. Αντίθετα, το στήθος μπορεί να περάσει από γρήγορες αλλαγές και να γίνει:
Εμφανώς μεγαλύτερο
Αποχρωματισμένο (κόκκινο ή μοβ)
Ασυνήθιστα ζεστό
Με λακκάκια, σαν φλούδα πορτοκαλιού
Να πονάει
Στον φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού, τα καρκινικά κύτταρα φράζουν τους λεμφαδένες του μαστού, οι οποίοι συνήθως αποστραγγίζουν επιπλέον υγρό. Η απόφραξη οδηγεί σε συσσώρευση υγρού που προκαλεί αυτά τα κλασικά συμπτώματα.
Η γνώση του στήθους
Οι γιατροί συνιστούσαν στις γυναίκες να κάνουν αυτοεξέταση μαστού κάθε μήνα. Ο στόχος ήταν να βρεθούν ύποπτα εξογκώματα νωρίς, και πολλές γυναίκες το έκαναν. Όμως η έρευνα με την πάροδο του χρόνου έδειξε ότι πολλές από τις βιοψίες σε εξογκώματα που βρέθηκαν γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτοεξετάσεων δεν εντόπισαν καρκίνο.
Σήμερα, οι γιατροί λένε ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν χρειάζεται να κάνουν αυτοεξετάση. Αντίθετα, ο στόχος είναι η ευαισθητοποίηση στη γνώση του μαστού και οι προληπτικές εξετάσεις. Γνωρίζοντας το στήθος, το σχήμα, την αίσθηση, το χρώμα και το μέγεθος, όταν εντοπιστούν οποιεσδήποτε αλλαγές πέραν του φυσιολογικού, τότε είναι που πρέπει να γίνει επικοινωνία με το γιατρό.