Τα Dos and Don'ts της διατροφής της καρδιάς

Τα Dos and Don'ts της διατροφής της καρδιάς

Της Γιάννας Σουλάκη

Είναι γνωστό ότι ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις χρόνιες παθήσεις και κυρίως τα πιο ευάλωτα όργανα του οργανισμού μας, όπως για παράδειγμα την καρδιά. Κι ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με τις καρδιοπάθειες, κάποιους από αυτούς μπορούμε να τους ελέγξουμε και από μόνοι μας. Η διατροφή είναι ο πιο σημαντικός από αυτούς.

Δείτε, λοιπόν, ποιά είναι τα dos και τα don''ts της διατροφής της καρδιάς. Δηλαδή, τι θα πρέπει να  καταναλώνετε και να αποφεύγετε στην διατροφή σας, ώστε να διατηρήσετε το πιο σημαντικό και ζωογόνο όργανο του οργανισμού σας, υγιές και συνεργάσιμο, μέχρι τα βαθιά σας γεράματα...

Δείτε τις τελευταίες έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την καρδιά και την διατροφή της...

ΟΧΙ στα πολλά κορεσμένα λίπη

Μεγάλες ποσότητες από κόκκινο κρέας, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά και γενικότερα από ζωικές τροφές, αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ιδιαίτερα βλαβερά για την καρδιά μας.

Νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, η οποία δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, συστήνει στους καταναλωτές, εάν θέλουν να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, να αποφύγουν την κατανάλωση αυτών των παραπάνω τροφών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Qi Sun ανέλυσαν στοιχεία 25 ετών, για περισσότερες από 73.000 γυναίκες και 42.600 άνδρες.  Διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα, είχαν κατά μέσο όρο 24% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο. Η αντικατάσταση αυτών των τροφών σε ποσοστό μόλις 1%, με πλήρη δημητριακά ή φυτικές πρωτεΐνες ήταν αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, από 4% έως 8%.

“Αυτή η νέα μελέτη αποδεικνύει ότι τα κορεσμένα λίπη δεν πρέπει να καταλαμβάνουν περισσότερο από το 10% της συνολικής καθημερινής μας διατροφής” κατάληξε ο Dr.Sun, ο οποίος συμβουλεύει τους ανθρώπους να αντικαταστήσουν αυτά τα λίπη με ακόρεστα, δηλαδή με πλήρη δημητριακά και με φυτικές πρωτεΐνες.

ΝΑΙ στα ωμέγα-3 λιπαρά

Ακόμη και όσα άτομα που έχουν υψηλή χοληστερίνη ή υψηλές τιμές στα τριγλυκερίδια μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά, να ελέγξουν ή και να μειώσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εάν καταναλώνουν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA), που υπάρχουν κυρίως στα ψάρια, αλλά κυκλοφορούν στο εμπόριο και ως διατροφικά συμπληρώματα.

Νέα μεγάλη - και πάλι αμερικανική - επιστημονική μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 34 κλινικές δοκιμές και συμπεριέλαβε δείγμα μεγαλύτερο από 820.000 ατόμων, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ωμέγα – 3 λιπαρών είναι πολύ σημαντική σε ομάδες υψηλού κινδύνου και μπορεί να μειώσει από 14% μέχρι κι 16% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (σε όσους έχουν υψηλή “κακή” χοληστερόλη (LDL) και υψηλά τριγλικερίδια, αντίστοιχα).

Στον γενικό πληθυσμό, οι ερευνητές – που δημοσίευσαν την μελέτη στο περιοδικό "Proceedings" της Mayo Clinicδιαπίστωσαν ότι η κατανάλωση των ωμέγα – 3 λιπαρών, προκαλούσε μείωση του κινδύνου από 6% έως 18%.

Όσον αφορά στις ποσότητες;  Ο επικεφαλής της μελέτης  επιδημιολόγος από το  Ινστιτούτο EpidStat του Μίσιγκαν Dr. Dominik Alexander, συστήνει την κατανάλωση λιπαρού ψαριού (π.χ. σολομό ή σαρδέλα) δύο φορές την εβδομάδα ή σε αντίθετη περίπτωση να παίρνει κανείς διατροφικά συμπληρώματα, τα οποία όμως, να μην υπερβαίνουν τα 1.000 mg ημερησίως.