«Ταλαιπωρήθηκα μέχρι να βγει η διάγνωση της ψωρίασης»

«Ταλαιπωρήθηκα μέχρι να βγει η διάγνωση της ψωρίασης»

Photo by Ilmicrofono Oggiono, CC Y 4.0.

Της Γιάννας Σουλάκη

Στην Ελλάδα, οι ασθενείς με ψωρίαση ανήκουν στο 3% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή αριθμούν περισσότερα από 250.000 άτομα, ενώ παγκοσμίως ξεπερνούν τα 125.000.000 (πηγή IFPA). Κι αν τα νούμερα αυτά μοιάζουν υπερβολικά, σκεφτείτε ότι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ασθενείς με ψωρίαση είναι κατά πολύ περισσότεροι, καθώς σήμερα υπάρχουν ακόμη χιλιάδες ασθενών που δεν έχουν διαγνωστεί.

Η διάγνωση της ψωρίασης

Η διάγνωση της ψωρίασης στηρίζεται κυρίως στην κλινική εξέταση, αρχικά από δερματολόγο, ο οποίος εξετάζει τις δερματικές βλάβες που υπάρχουν συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα και το κρανίο και στη συνέχεια, εάν υπάρχουν συμπτώματα και στις αρθρώσεις (ψωριασική αρθρίτιδα), απαιτείται εξέταση και από ειδικό ρευματολόγο.

Κάποιες φορές, πάντως, τα σημάδια της ψωρίασης μπορεί να μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων δερματικών νόσων, όπως είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ο ομαλός λειχήνας και η ροδόχρους πιτυρίαση. Έτσι, για να αποκλείσει ο ιατρός αυτά τα περιστατικά, μπορεί να πρέπει να προχωρήσει σε βιοψία δέρματος ή κάποιες άλλες εργαστηριακές εξετάσεις.

Η σωστή κλινική εξέταση και το σωστό ιατρικό ιστορικό, πάντως, συντελούν στην καλή και έγκαιρη διάγνωση και, ως εκ τούτου, στην ταχύτερη ένταξη του ασθενή σε θεραπεία.

68χρονη ασθενής με ψωρίαση: «Όταν έχεις ένα πρόβλημα, πρέπει να πηγαίνεις στον γιατρό»

Μια 68χρονη ασθενής με ψωρίαση, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της, λέει, μιλώντας στο health.liberal.gr, ότι όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα σημάδια στα πέλματά της, πήγε έγκαιρα στον γιατρό:

«Η ψωρίαση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα 65 μου, στα πέλματα και μόνο. Θεωρώ πως όταν έχεις ένα πρόβλημα πρέπει να πηγαίνεις στο γιατρό, κι αυτό έκανα. Προτείνω σε όλους να κάνουν το ίδιο και να μην ταλαιπωρούνται», είναι το μήνυμά της.

Η 68χρονη υποστηρίζει ότι ταλαιπωρήθηκε στη διάγνωση, καθώς ο πρώτος γιατρός που επισκέφθηκε της είπε ότι έχει «έκζεμα».

«Ταλαιπωρήθηκα αρκετά στο διαγνωστικό στάδιο. Στον πρώτο γιατρό που πήγα, η διάγνωση που μου είπε ήταν έκζεμα. Ήταν καλοκαίρι, μου έδωσε αρκετά σκευάσματα, τα οποία χρωμάτιζαν τα πόδια μου, και αυτό με οδήγησε στο να φοράω κλειστά παπούτσια όλο το καλοκαίρι. Τα πόδια μου δεν εμφάνισαν καμία βελτίωση».

Πέρασαν αρκετοί μήνες και η ασθενής αναγκάστηκε να επισκεφθεί άλλον γιατρό, ο οποίος αυτήν τη φορά έθεσε και τη σωστή διάγνωση:

«Ο δεύτερος γιατρός που επισκέφθηκα μου είπε να μην τρομάξω και ότι έχω ψωρίαση. Δεν τρόμαξα, γιατί την ήξερα τη νόσο. Μου έδωσε άλλη θεραπεία, την οποία ακολουθώ τώρα και είμαι πολύ ικανοποιημένη και τα σημάδια στα πέλματα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί», υποστηρίζει.

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη και σημαντική για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, αλλά και για την αντιμετώπιση της ψωριασικής αρθρίτιδας, καθώς όσο πιο έγκαιρα ο ασθενής λάβει την κατάλληλη αγωγή, τόσο λιγότερο θα ταλαιπωρηθεί, αλλά και θα μειωθούν οι πιθανότητες μη αναστρέψιμων βλαβών και παραμορφώσεων στις αρθρώσεις του.

«Όταν η διάγνωση δεν είναι η σωστή, ο ασθενής χάνει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του γιατρού και αναζητά άλλον. Επίσης κουράζεται, χάνει χρόνο και χρήματα και στο μεταξύ χειροτερεύει και η δερματική του εικόνα», υποστηρίζει η 68χρονη ασθενής και συμπληρώνει ότι, η σωστή ενημέρωση όλης της κοινωνίας, διευκολύνει τη σωστή και έγκαιρη διάγνωση της ψωρίασης:

«Αν όλοι γνώριζαν για την ψωρίαση, θα ήταν πιο εύκολη η διαδικασία της διάγνωσης και ταχύτερη η επίσκεψη στο γιατρό. Άρα, απαιτείται καλύτερη ενημέρωση όλης της κοινωνίας κι αυτό θα οδηγήσει στην καλύτερη σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενούς», υποστηρίζει η 68χρονη.

Αν έχετε συνεχείς ερεθισμούς στο δέρμα σας, το να επισκεφθείτε σύντομα γιατρό και να λάβετε γρήγορα διάγνωση είναι το κλειδί για την εξέλιξη της νόσου. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια νόσος, όμως τα συμπτώματα της μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεγάλη επιτυχία, όταν ο ασθενής λάβει έγκαιρα το σωστό και κατάλληλο για την περίπτωσή του θεραπευτικό σχήμα.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου www.epidermia.gr.