Τομέας Υγείας Ν.Δ: Πρόχειρο το αρχείο καταγραφής των περιστατικών καρκίνου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Τομέας Υγείας Ν.Δ: Πρόχειρο το αρχείο καταγραφής των περιστατικών καρκίνου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μπροστά στην πραγματικότητα των 40.000 νέων περιστατικών καρκίνου που εμφανίζει η χώρα μας, κάθε χρόνο, κρίνεται ανεπαρκής να υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας «Εθνικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου», υποστηρίζουν με ερώτησή τους στη Βουλή, 18 βουλευτές της Ν.Δ.

Η ερώτηση προς τον Υπ.Υγείας με θέμα: "Από προχειρότητα χαρακτηρίζεται η ρύθμιση για το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών που συνέταξε ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ" και η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομέα Υγείας της Ν.Δ. και του επικεφαλής Βασίλη Οινονόμου, αναφέρεται στις πρόσφατες ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση για την υποχρεωτική καταγραφή όλων των περιστατικών νεοπλασιών, προκειμένου να καταρτιστεί ένα Μητρώο Νεοπλασιών στη χώρα μας, το οποίο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει. 

Σύμφωνα με τους ερωτώντες βουλευτές οι ρυθμίσεις αυτές είναι ελλιπείς και άνευ αντικειμένου, καθώς μένουν, όπως λένε, απροσδιόριστες βασικές διαδικασίες όπως το ποιος είναι αρμόδιος για την καταγραφή, πότε και πώς πρέπει να γίνεται, ποιος και με ποιο τρόπο επεξεργάζεται τα συλλεχθέντα δεδομένα, πώς και από ποιόν και βάσει ποιών δεικτών διασφαλίζεται η ποιότητα της καταγραφής και της επεξεργασίας των δεδομένων.

"Την ίδια στιγμή που νομοθετείται για άλλη μία φορά το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, κανείς δεν ξέρει την τύχη και τα αποτελέσματα της πράξης «Ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών» που αναπτύχθηκε μέσω του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πόρους ΕΣΠΑ, με κωδικό MIS 464106, ούτε και για το αν έχει προβλεφθεί κάποια συνέχιση λειτουργίας του προγράμματος του συγκεκριμένου αρχείου.

Κρίνεται επιτακτική ανάγκη να οργανωθούμε σαν πολιτεία, ώστε να αντιμετωπίσουμε πολύπλευρα την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, δηλαδή τον καρκίνο, διαμορφώνοντας τόσο στέρεες βάσεις με τα κατάλληλα εργαλεία καταγραφής της νόσου , όσο και με εκείνα της αντιμετώπισης της με ανάπτυξη κατάλληλων μονάδων ,αντικατάσταση του γηρασμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και κάλυψη των ελλείψεων που παρατηρείται σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό" αναφέρουν οι βουλευτές της Ν.Δ. οι οποίοι ρωτούν τον Υπουργό:

 
* Μπορείτε να μας ενημερώσετε για τον απολογισμό του «Εθνικού Προγράμματος για τον Καρκίνο 2011-2015»;

* Ποια είναι τα αποτελέσματα της πράξης «Ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών» που αναπτύχθηκε μέσω του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πόρους ΕΣΠΑ, με κωδικό MIS 464106.

* Πότε και πώς σκοπεύετε να καλύψετε το βασικό κενό που προκύπτει στο άρθρο 20 του νόμου 4461/2017 και αφορά τον ευδιάκριτο προσδιορισμό εκείνων των διαδικασιών όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω και οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πυλώνα για την σωστή υλοποίηση και διατήρηση του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών.

 
Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές της Ν.Δ.: 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΟΝΑΣ

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΙΜΟΣ

ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ

ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ