Τρίτες στην παγκόσμια κατάταξη είναι στο κάπνισμα οι Ελληνίδες: 1 στις 4 καπνίζει συστηματικά!

Τρίτες στην παγκόσμια κατάταξη είναι στο κάπνισμα οι Ελληνίδες: 1 στις 4 καπνίζει συστηματικά!

Της Γιάννας Σουλάκη

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής την Ελληνίδα επιστήμονα Εμμανουέλα Γακίδου από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, δείχνει ότι οι Ελληνίδες κατέχουν την τρίτη θέση στον κόσμο στην καθημερινή καπνιστική συνήθεια.

Η έρευνα που στηρίχθηκε σε μία τεράστια βάση δεδομένων από 195 χώρες σε όλο τον κόσμο και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, δείχνει ότι μεταξύ του 1990 και του 2015 το ποσοστό των καπνιστών συνολικά και στα δύο φύλα μειώθηκε από το 29,4% στο 15,3%, το ποσοστό των ανδρών που είναι καθημερινοί καπνιστές μειώθηκε κατά 28% (από 35% σε 25%), ενώ το κάπνισμα στις γυναίκες μειώθηκε κατά 34% (8% σε 5,4%).

Φυσικά όλα τα παραπάνω ποσοστά δεν αφορούν στη χώρα των... θεριακλήδων, καθώς η Ελλάδα στην ίδια μελέτη, εμφανίζεται ως η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αναλογία γυναικών που είναι συστηματικές καπνίστριες (27%), καθώς, περισσότερες από τη 1 στις 4 Ελληνίδες καπνίζουν καθημερινά.

Στην πρώτη θέση φιγουράρει η Γροιλανδία (44%) και στη δεύτερη η Βουλγαρία (28%), ενώ μετά την Ελλάδα ακολουθούν το Μαυροβούνιο (26%) και η Κροατία (25%).

Σύμφωνα με τη ίδια μελέτη, πάντως, οι περισσότεροι άνδρες που έχουν τη συνήθεια να καπνίζουν καθημερινά ζουν σε μεσαίες αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ οι περισσότερες γυναίκες συστηματικές καπνίστριες ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες. Ηλικιακά, οι περισσότεροι καθημερινοί καπνιστές ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-35 ετών. 

"Οι συνεπείς προσπάθειες ελέγχου του καπνού έχουν επιφέρει πρόοδο στη μείωση της θανατηφόρας συνήθειας του καπνίσματος σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν. Η αύξηση του αριθμού των ημερησίων καπνιστών συνεχίζει να υπερβαίνει τη συνολική μείωση των ημερήσιων ποσοστών καπνίσματος ", δήλωσε η Δρ. Εμμανουέλα Γακίδου.

Οι χώρες με τους περισσότερους άνδρες καπνιστές το 2015 ήταν η Κίνα (254 εκατομμύρια), η Ινδία (91 εκατομμύρια) και η Ινδονησία (50 εκατομμύρια). Παρομοίως, οι καπνίστριες στις Η.Π.Α. ήταν 17 εκατομμύρια, στην Κίνα 14 εκατομμύρια και στην Ινδία 13,5 εκατομμύρια.

Τι πρέπει να γνωρίζεις αν είσαι γυναίκα καπνίστρια

Είναι γεγονός ότι το τσιγάρο βλάπτει περισσότερο τις γυναίκες, καθώς την τελευταία δεκαετία, ο καρκίνος του πνεύμονα έχει αρχίσει να γίνεται...γυναικεία υπόθεση. Οι γυναίκες σήµερα αποτελούν το 50% των νέων περιπτώσεων που ανιχνεύονται ετησίως και το ποσοστό αυτό έχει ανοδική τάση.

Επίσης οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες καπνίστριες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύµονα σε σχέση µε τους άντρες, ενώ τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα περιστατικά θανάτων από καρκίνο του πνεύµονα είναι περισσότερα από αυτά του καρκίνου του µαστού στον γυναικείο πληθυσµό.

Είτε άνδρας είτε γυναίκα, πάντως, 1 καπνιστής στους 10 θα νοσήσει από καρκίνο του πνεύµονα.

?εν είναι όµως ο καρκίνος, η µόνη θανατηφόρα νόσος που σχετίζεται µε το κάπνισµα. Είναι εξίσου αλήθεια ότι οι 8 στους 10 καπνιστές υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται άµεσα ή έµµεσα µε το κάπνισµα, δηλαδή άλλες µορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά νοσήµατα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι το κάπνισμα συμβάλλει και στους υπόλοιπους γυναικολογικούς καρκίνους, π.χ. των μαστών, ωοθηκών κλπ.