Τρόποι με τους οποίους η δουλειά στο γραφείο, καταστρέφει την υγεία σας

Τρόποι με τους οποίους η δουλειά στο γραφείο, καταστρέφει την υγεία σας

Της Γιάννας Σουλάκη

Το σύγχρονο γραφείο μοιάζει με ένα σχετικά ασφαλές μέρος, όμως αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι ότι κάθε εργάσιμη μέρα συναντάτε περισσότερες απειλές για την υγεία σας από αυτές που φαντάζεστε.

Το Business Insider έχει συγκεντρώσει τους πιο διαδεδομένους τρόπους με τους οποίους η δουλειά στο γραφείο, μπορεί αργά και σταθερά να καταστρέφει την υγεία σας.

Δείτε ποιες από τις παρακάτω περιπτώσεις σας αφορούν και ποιες συνήθειες θα πρέπει να αλλάξετε για να είστε πιο υγιείς.

Το να κάθεστε όλη τη μέρα, μπορεί να μειώσει χρόνια από τη ζωή σας

Το να μένετε καθιστός για μεγάλο χρονικό διάστημα αποδεικνύεται καταστροφικό για το σώμα σας.

Οι πόνοι είναι ίσως το μικρότερο πρόβλημα, καθώς η καθιστική ζωή μπορεί να συμβάλει σε πρόωρο θάνατο. Ασθένειες όπως, μυοσκελετικές διαταραχές, παχυσαρκία, διαβήτη, καρκίνου, καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα συμβαίνουν, ακόμα και αν ασκείστε τακτικά.

Περίπου το 86% των Αμερικανών υπαλλήλων κάθεται σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου της εργασίας του. Κι επειδή δεν μπορείτε να το αποφύγετε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι απλά να σηκώνεστε από την καρέκλα σας και να μετακινείστε για λίγα λεπτά κάθε μία ώρα.

Όπως αναφέρεται σε μια μελέτη, οι εργαζόμενοι που μετακινούνταν από την καρέκλα τους για περίπου δύο λεπτά κάθε ώρα, μειώνουν κατά 33% τον κίνδυνο θανάτου και κερδίζουν τρία χρόνια ζωής σε σχέση με αυτούς που κάθονται συνεχώς, χωρίς διαλείμματα.

Ρυπογόνοι παράγοντες στο εσωτερικό του κτιρίου, μπορούν να σας προκαλέσουν ασθένειες και να βλάψουν την παραγωγικότητά σας

Για να περιγραφεί το πρόβλημα έχει επινοηθεί ο όρος “σύνδρομο άρρωστου κτιρίου".

Με απλά λόγια, είναι αυτό που συμβαίνει, όταν οι ένοικοι ενός νέου ή ανακαινισμένου κτιρίου – στο οποίο στεγάζονται υπηρεσίες ή γραφεία που παρουσιάζουν προβλήματα “εσωτερικής ρύπανσης” - εμφανίζουν προβλήματα υγείας. Ως εσωτερική ρύπανση περιγράφεται η κακή ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων.

“Σύνδρομο άρρωστου κτιρίου” έχουμε, όταν τουλάχιστον το 50% των ενοίκων του κτιρίου εμφανίζει κακή υγεία, δηλαδή ενοχλήματα που αποδίδονται στην εσωτερική ρύπανση.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

1) δύσπνοια 2) ξηρός βήχας 3) πονόλαιµος 4) βράχνιασµα 5) ρινόρροια 6) δακρύρροια 7) φτάρνισµα 8) ερεθισµός του δέρµατος (εξανθήµατα) 10) πονοκέφαλοι 11) ζαλάδες 12) ναυτία 13) πνευµατική κόπωση και σύγχυση 14) σωµατική κόπωση 15) λήθαργος 16) πεπτικές διαταραχές

Εν τω μεταξύ, μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι σε "πράσινα" κτίρια με καλύτερο αερισμό και χαμηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και VOC (πτητικών οργανικών ενώσεων) - εμφανίζουν υψηλότερα σκορ σε διάφορα τεστ γνωστικής λειτουργίας, μνήμης και συγκέντρωσης, απ '' ό,τι οι εργαζόμενοι σε "συμβατικά" κτίρια.

Η εργασία για περισσότερες από 55 ώρες την εβδομάδα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια ανασκόπηση μελέτης του 2015  από τους ερευνητές του University of College London διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα αντιμετωπίζουν κατά 33% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μελέτη συμπεριλαμβάνει και ένα ακόμη συμπέρασμα, σχετικά με τις υπερβολικές ώρες εργασίας: Δεν βοηθά να δουλεύετε περισσότερο καθώς αποδεικνύεται ότι μετά από 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα και μετά από τρεις εβδομάδες, η παραγωγικότητά σας αρχίζει να πέφτει.

Αν δουλεύετε για ένα σκληρό και άδικο αφεντικό, αυτό μπορεί να συμβάλει στο άγχος, στις ανθυγιεινές συνήθειες ή ακόμη στις καρδιακές παθήσεις

Μια σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην “Washington Post” απέδειξε ότι το χρόνιο άγχος που μπορεί να προκαλεί ένα σκληρό αφεντικό, μπορεί να συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, ενώ όσο περισσότερο εργάζεστε γι'αυτό το πρόσωπο, τόσο το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Άλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η εργασία κάτω από τις εντολές ενός άδικου αφεντικού μπορεί να συμβάλει σε ένα πλήθος άλλων προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη, η αϋπνία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το υπερβολικό βάρος (παχυσαρκία).

Η εργασία περίεργες ώρες μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους και αύξηση των επιπέδων στις ορμόνες του στρες

Εκείνοι που εργάζονται κυρίως τα βράδια - όπως οι προγραμματιστές - διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με άρθρο στο “The Atlantic”.

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Χάρβαρντ το 2009 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ξυπνούσαν, επίσης, αργά το πρωί εμφάνιζαν μείωση της λεπτίνης - μιας ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τον περιορισμό της όρεξης - και αύξηση της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με το άγχος.

Όταν κολλάτε μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή μπορεί να βλάψετε (προσωρινά) την όρασή σας

Το "σύνδρομο οράσεως των υπολογιστών" αναφέρεται σε συμπτώματα - όπως ερεθισμένα και κουρασμένα μάτια – τα οποία προκύπτουν από την επαφή, σχεδόν όλη τη μέρα με την ψηφιακή οθόνη. Όπως αναφέρει το Business Insider, το σύνδρομο αυτό επηρεάζει πάνω από το 60% των Αμερικανών.

Ένας τρόπος για να αποφύγετε την κούραση των ματιών είναι να εφαρμόσετε τον κανόνα 20-20-20: Μετά από κάθε 20 λεπτά εργασίας, κάντε 20 δευτερόλεπτα διάλειμμα, για να εστιάσετε σε κάτι που απέχει από το σημείο που βρίσκεστε 20 μέτρα.

Τα μάτια σας έχουν μυς που τα βοηθούν, ώστε να κινούνται και να επικεντρώνονται σε διαφορετικά αντικείμενα, αλλά αν κοιτάζουμε μια οθόνη από την ίδια απόσταση για πολλές ώρες κάθε μέρα, αυτοί οι μύες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν όταν θελήσουμε να εστιάσουμε αλλού.

Χωρίς ηλιακό φως είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείτε και πιο δύσκολο να συγκεντρωθείτε όταν είστε ξύπνιοι

Το τεχνητό φως που υπάρχει στα περισσότερα γραφεία, δεν έχει μόνο επιπτώσεις στο δέρμα σας, καθώς όταν δεν σας βλέπει ο ήλιος αποκτάτε ένα πρασινωπό χρώμα. Χτυπά, επίσης, και το βιολογικό σας ρολόι, προκαλώντας σας αϋπνίες.

Μια μελέτη στο περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που δεν εκτίθενται σε φυσικό φως στην εργασία τους, κοιμούνται κατά μέσο όρο 46 λεπτά λιγότερο τη νύχτα από τους άλλους, που έχουν παράθυρα στην εργασία τους, ενώ ο ύπνος που έκαναν ήταν λιγότερο ξεκούραστος.

Τα ανοιχτά γραφεία μπορεί να είναι μοντέρνα, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να σας αρρωστήσουν

Σχεδόν το 70% των γραφείων δεν έχουν εσωτερικούς τοίχους και είναι ανοιχτά, κάτι που συμβαίνει για να αυξήσει την επικοινωνία, την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία μεταξύ των συναδέλφων. Αυτά τα γραφεία, όμως, δεν κάνουν καλό στην υγεία σας.

Μια μελέτη του 2011 από Δανούς επιστήμονες  διαπίστωσε ότι, όσο ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται στον ίδιο ενιαίο χώρο αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των ημερών ασθενείας που δηλώνουν οι εργαζόμενοι. Οι άνθρωποι που εργάζονταν σε εντελώς ανοικτά γραφεία κινδυνεύουν κατά 62% περισσότερο από άλλους εργαζόμενους, που εργάζονται σε απομονωμένα γραφεία.

Η ακραία πλήξη στην εργασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο

Δεν είναι υπερβολή. Mπορείτε πραγματικά να βαρεθείτε μέχρι θανάτου στην εργασία σας. Μια μελέτη από το University of College London υποδεικνύει ότι όσοι εργαζόμενοι υποφέρουν από πλήξη στην δουλειά τους είναι πιο πιθανό να πεθάνουν νέοι, καθώς εμφανίζουν υψηλά επίπεδα θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η πλήξη μπορεί να μην προκαλέσει άμεσες θανατηφόρες ασθένειες – αλλά έμμεσες, καθώς οι άνθρωποι που δεν βρίσκουν ενδιαφέρον στην καθημερινότητά τους είναι πολύ πιθανόν να υιοθετούν επιβλαβείς συμπεριφορές, όπως είναι η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.

Με πληροφορίες από businessinsider.com