Ήταν το 2014, αν δεν απατώμαι, όταν ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας επαναστατική γυμναστική είπε «Go back κυρία Μέρκελ». Με τα γνωστά αποτελέσματα και την ολική κυβίστηση της τότε κυβέρνησης. Που έφερε και το πιο σκληρό μνημόνιο. Από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια και η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Κάτι που δεν το λέμε εμείς, αλλά ο CEΟ μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως. Ο Τιμ Χέτγκες της Deutsche Telekom αναφέρθηκε για τη χώρα μας με εγκωμιαστικά σχόλια. «Είμαι εντυπωσιασμένος με όσα έχει πετύχει η Ελλάδα. Έχει ρέντα η χώρα κάτι που φαίνεται από τις συναντήσεις που είχα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη». Δύο είναι οι Ελλάδες. Του λαϊκισμού, του «Go Back κυρία Μέρκελ», της τοξικότητας, της σκανδαλολογίας και αυτή της καινοτομίας, των επενδύσεων, των ίσων ευκαιριών και της ανάπτυξης για όλους. Διαλέγετε και παίρνετε.
---
Όπως μαθαίνουμε ο CEO της Deutsche Telekom είπε πως «η Γερμανία πρέπει να παραδειγματιστεί από την Ελλάδα στην στρατηγική ανάπτυξης» και βεβαίως έδωσε τα εύσημα στον Μιχάλη Τσαμάζ για το έργο που έχει κάνει στον ΟΤΕ. Ο οποίος έχει μετεξελιχθεί σε τεχνολογικό πάροχο, επιταχυντή της ψηφιακής μετάβασης της χώρας. O Tιμόθεος (Τιμ) Χέτγκες, που ακούει και στο Tim Hottges, δεν είναι τυχαίο μέγεθος. Ούτε έχει κάποια ανάγκη την ελληνική κυβέρνηση. Τζιράρει περίπου 100 δισ. ευρώ και απασχολεί 250.000 εργαζομένους ανά τον κόσμο. Επομένως, εύκολα κανείς μπορεί να καταλάβει την αξία των λεγομένων του.
---
Ο όμιλος Βαρδινογιάννη φέρεται να ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Volterra. Η διαδικασία εξελίσσεται και συζητήσεις γίνονται. Ωστόσο, απέχει αυτή η διαδικασία από το να έχει κλειδώσει κάποια εξαγορά, με την εταιρεία να εξετάζει πάντα κάθε δυνατή επιλογή, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και την ευρύτερη στρατηγική της. Και άλλοι όμιλοι έχουν μπει στη λίστα των ενδιαφερομένων.
---
Το μόνο σίγουρο είναι πως το προσεχές διάστημα θα έχουμε εξελίξεις στον κλάδο. Είτε με την Volterra, είτε με άλλη εταιρεία. Υπάρχουν στην ελληνική αγορά αυτή τη στιγμή 17 πάροχοι. Οι μικρότεροι παίχτες ίσως απορροφηθούν, εξαγοραστούν ή συνασπιστούν για να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό. Και για να υπάρξει εξαγορά πρέπει να κινηθούν οι ταυτοποιημένοι. Δηλαδή η NRG, η Mytilineos, τα ΕΛΠΕ και η Ελλάκτωρ.
---
Η Entersoft, μπήκε στο 2022 με μια εξαγορά, δείχνοντας από νωρίς τις προθέσεις τις διοίκησης για περαιτέρω ανάπτυξη, η οποία δεν πρόκειται να σταματήσει καθώς παραμένει προσηλωμένη στο τρίπτυχο, οργανική ανάπτυξη και επενδύσεις σε νέα προϊόντα, εξαγορές και επέκταση στο εξωτερικό. Η Ρουμανία απ' ό,τι όλα δείχνουν θα δώσει σύντομα νέα, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να εντατικοποιήσει τις εργασίες της εκεί, ενώ Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα πάρουν την σκυτάλη. Ωστόσο η Ελλάδα αποτελεί την κύρια αγορά της και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και με την πρόσδεση στον όμιλο νέων εταιρειών. Άλλωστε η εταιρεία έχει ταμειακά διαθέσιμα 10,3 εκατ. ευρώ με βάση τα αποτελέσματα έτους και πρόσβαση στην χρηματοδότηση.
Ο κλάδος είναι έτσι και αλλιώς σε αναβρασμό και αν και έχει ήδη γίνει ο πρώτος γύρος συγκέντρωσης, τα νέα έργα αλλά και η εντατικοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, θα φέρουν σίγουρα ανακατατάξεις και η Entersoft θα έχει σημαντικό μερίδιο.
---
Νέα σε πολλαπλά επίπεδο θα φέρει ο Μάρτιος που είναι προ των πυλών για την Premia Properties, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και με την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων που είναι προγραμματισμένα για τις 16 Μαρτίου. Η εταιρεία, όπως σας είχε έγκαιρα ενημερώσει η στήλη και επιβεβαιώθηκε από την εταιρεία, βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με την Μπουτάρης και προετοιμάζει αυτή την περίοδο μαζί με την PricewaterhouseCoopers (PWC) το σχέδιο εξυγίανσης για την ιστορική οινοποιία και κυρίως για την ακίνητη περιουσία της. Το σχέδιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου και σύμφωνα με πληροφορίες η όλη διαδικασία, αν υπάρξει αίσια έκβαση, ολοκληρώνεται εντός τους 2022.
Να σημειωθεί ότι Premia ενδιαφέρεται για την ακίνητη περιουσία της οινοποιητικής εταιρείας Ι. Μπουτάρης και Υιός και η Sterner Stenhus Greece ΑΒ, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, διερευνά σε συνεργασία με λοιπούς επενδυτές την συμμετοχή της στην δραστηριότητα οινοποιίας Μπουτάρη, με στόχο την εξυγίανση και την μελλοντική ανάπτυξη μιας ιστορικής επιχείρησης.
Παράλληλα, η εταιρεία αναμένει την έγκριση της σχετικής αίτησης που έχει καταθέσει για την αδειοδότηση ως Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Κίνηση η οποία εξυπηρετεί τον στρατηγικό της σχεδιασμό που αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη δραστηριοποίησή της στην αγορά ακινήτων, αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ.
Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, αναμένεται να είναι αποτελέσματα ρεκόρ για την ιστορία της εταιρείας, ενώ επιδίωξη της Premia, η οποία αυτή την στιγμή έχει ισχυρή ρευστότητα αλλά και ένα pipeline έργων άνω των 150 εκατ. ευρώ, είναι αντίστοιχα να κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ και το 2022.
---
Πυκνές εξελίξεις είχαμε στο μέτωπο των μεγάλων έργων υποδομής χθες. Ενδεικτικά, το σχήμα ΤΕΡΝΑ-Άκτωρ και Intrakat αποτελούν τον προσωρινό ανάδοχο για το μεγάλο έργο της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης και της σύνδεσής του με τον ΠΑΘΕ που έχει αρχικό προϋπολογισμό 434 εκατ. ευρώ. Ενώ η Mytilineos, ανέλαβε το οδικό έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας και Παράκαμψης Ψαχνών, συνολικού προϋπολογισμού 210 εκατ. ευρώ
Σημαντική όμως, είναι η κινητικότητα και στο πεδίο των σιδηροδρομικών projects, με την ΕΡΓΟΣΕ, όπως ανέφερε, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χρ. Βίνης, να έχει σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων στην ιστορία της χώρας.
Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έχει δημοπρατήσει έργα με μειοδοτικούς διαγωνισμούς ύψους 515,3 εκατ. ευρώ, ενώ πραγματοποιεί ένα πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων – μαμούθ ύψους 4 δισ. ευρώ με την μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Τα συγκεκριμένα projects θα συνδέουν τα λιμάνι της Πάτρας, του Λαυρίου, της Ραφήνας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με το τρένο, ενισχύοντας τη διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση με την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ένα ακόμη από τα προς υπογραφή νέα έργα με ανάδοχο την Άβαξ με την Alstom αφορά το έργο σηματοδότησης της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη που είναι ύψους 56,73 εκατ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο έργο, υπογραφές εκτιμάται ότι θα πέσουν μέσα στο προσεχές διάστημα.
---
«Καλά» είναι τα νέα όσον αφορά μία αρνητική εξέλιξη που αφορά την ιστορική επιχειρηματική οικογένεια Δοντά. Για σήμερα δηλαδή, είχε προγραμματιστεί η εκποίηση ακινήτου στις Αχαρνές της Κλωστήρια-Πλεκτήρια Αθηνών που ανήκει στην Prima Holdings, με τη διαδικασία να έχει ανακοπεί. Πρόκειται για οικόπεδο 16 στρεμμάτων όπου βρισκόταν σε λειτουργία κλωστήριο – υφαντήριο, έως τον σεισμό της Πάρνηθας του 1999, ο οποίος δημιούργησε στατικά προβλήματα στο κτίριο που χαρακτηρίστηκε σεισμόπληκτο. Ωστόσο, παρότι το κτήριο έχει επισκευαστεί και ενισχυθεί στατικά, η παραγωγική του λειτουργία έχει σταματήσει. Το θέμα πάντως, είναι ότι προκειμένου το ακίνητο, ως έχει σήμερα, για να φιλοξενήσει εκ νέου ένα εργοστάσιο, θα πρέπει να αλλάζει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αχαρνών, μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα. Με άλλα λόγια, στο ακίνητο είναι δυνατόν να υπάρξουν μόνο χρήσεις κοινής ωφέλειας.
---
Σημαντική πίεση δέχθηκε η μετοχή της Coca Cola HBC στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, λόγω της Ουκρανίας. Ο όμιλος έχει σημαντική παρουσία και στην Ρωσία και στην Ουκρανία. Χθες όμως ανακοίνωσε και αποτελέσματα χρήσης 2021 και τα κέρδη που εμφάνισε ήταν πολύ υψηλά παρά την αύξηση του κόστους. Ο όμιλος τα πήγε πολύ καλά και καλύτερα από τις εκτιμήσεις, ενώ περιμένει μία ακόμα καλή χρονιά το 2022 παρά την πίεση που ασκούν τα αυξημένα κόστη. Αναφορικά με όσα γίνονται στην Ουκρανία, θα επηρεαστεί από την υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Με καθαρά κέρδη πάντως 578,1 εκατ. ευρώ το 2021 από 431,4 εκατ. ευρώ το 2020 και 522,2 εκατ. ευρώ το 2019, αν συνεχιστεί η υποχώρηση ίσως έρθουν reports από αναλυτές που να συστήνουν τοποθετήσεις στη μετοχή, λόγω θεμελιωδών μεγεθών. Η εισηγμένη θα δώσει μέρισμα 0,71 ευρώ ανά μετοχή.
---
Πριν από δύο χρόνια οι αγορές είχαν αρχίσει να βυθίζονται λόγω της εμφάνισης του Covid-19 και σύντομα το Ελληνικό Χρηματιστήριο βρέθηκε κάτω από τις 500 μονάδες. Ήταν περίπου μέσα Μαρτίου 2020 όταν είδε τα χαμηλά της η αγορά μας και φυσικά γνωρίζαμε τι θα πει καραντίνα. Όμως τα καλύτερα είχαν έρθει λίγες εβδομάδες αργότερα όταν έληγαν τα συμβόλαια του πετρελαίου και κανείς δεν ήθελε το μαύρο χρυσό, αφού η επιχειρηματική δραστηριότητα είχε σταματήσει. Έτσι οι τιμές γύρισαν αρνητικές και πολλοί έμαθαν τότε ότι μπορεί και να χρειαστεί να πληρώσεις για να δώσεις πετρέλαιο (αφού τα συμβόλαια έχουν φυσική παράδοση). Βρέθηκε λοιπόν τότε ακόμα και στα -40 δολάρια. Δύο χρόνια περίπου μετά φλερτάρει με τα 100 δολάρια, λόγω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις πρώτες ύλες αλλά και λόγω της έντασης μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας.
---
Το βασικό σενάριο των μεγάλων επενδυτικών οίκων μέχρι πρόσφατα έβλεπε διπλωματική λύση στην κρίση της Ουκρανίας, αλλά οι τελευταίες κινήσεις της Μόσχας μεταβάλλουν το σκηνικό, καθιστώντας μια ενδεχόμενη ένοπλη σύγκρουση τον μεγάλο κίνδυνο αυτό το διάστημα. Οι οίκοι αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για τον αντίκτυπο στις αγορές και το μέγεθος του «sell off».
Οι τιμωρητικές κυρώσεις της Δύσης και μια απόλυτη σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσουν βουτιά 6% στις αμερικανικές μετοχές, σύμφωνα με την Goldman Sachs, με βαρύτερες απώλειες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, 9,3% και 8,6% αντιστοίχως.
Σε περίπτωση που οι κίνδυνοι ενταθούν περαιτέρω και η κατάσταση οδηγήσει σε σύγκρουση και κυρώσεις, το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου θα αυξηθεί σημαντικά. Το χειρότερο σενάριο της Goldman βλέπει απώλειες γύρω στο 9% στις ευρωπαϊκές και ιαπωνικές μετοχές, πτώση 10% στις μετοχές τεχνολογίας του Nasdaq και 6,2% στον δείκτη S&P500 με εξασθένηση του ευρώ 2% έναντι του δολαρίου.
Όμως, στο σενάριο αποκλιμάκωσης, ο S&P500 στις ΗΠΑ θα ενισχυθεί γύρω στο 6% και ο Nasdaq 8,6%, οι ευρωπαϊκές μετοχές θα σημειώσουν κούρσα 8,4% και οι ιαπωνικές 7,7%. Παρόμοιες είναι οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank που επισημαίνει ότι τα γεωπολιτικά «sell off» στον δείκτη S&P500 κατά μέσο όρο είναι της τάξης του 6% με 8% και παίρνουν γύρω στους τρεις μήνες για να υποχωρήσουν οι μετοχές στα χαμηλά και άλλους τρεις για να ανακάμψουν στα προηγούμενα τους επίπεδα.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, μια αποκλιμάκωση στην Ρωσο-ουκρανική κρίση μπορεί να πυροδοτήσει γρήγορη κούρσα 5% στην χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ με τα θεμελιώδη μεγέθη να επανέρχονται στο προσκήνιο.
---
Είναι γνωστό πως η Κίνα παίρνει πάντα στα σοβαρά όλα τα ζητήματα ασφαλείας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η διατροφική ασφάλεια, και η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να παρατηρηθούν ελλείψεις τροφίμων μέσα στην χώρα. Εκτός από τις μαζικές αγορές καλαμποκιού και σόγιας που έγιναν μέσα στο 2021, και την παραδοσιακή συσσώρευση αποθεμάτων χοιρινού κρέατος, η κινεζική ηγεσία ασχολείται με το ζήτημα και με πολύ πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ένα δείγμα αυτής της στρατηγικής παίρνουμε από τις συστηματικές προσπάθειες για την ανάπτυξη ποικιλιών ρυζιού που να μπορούν να αντέχουν το θαλασσινό νερό.
Ύστερα από αρκετά χρόνια ερευνών, έχει ήδη ξεκινήσει η πειραματική καλλιέργεια εκατοντάδων στρεμμάτων με αυτόν τον τύπο ρυζιού, και όπως μαθαίνουμε από δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η στρεμματική απόδοση της καλλιέργειας είναι εφάμιλλη, ίσως και ανώτερη, από αυτήν των καλλιεργειών που χρησιμοποιούν γλυκό νερό. Οι σπόροι του ρυζιού που χρησιμοποιήθηκαν είναι αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας σε ειδικά εργαστήρια αγροτεχνολογίας που δημιουργήθηκαν για τον συγκεκριμένο σκοπό.
---
Οι κινεζικές αρχές ξεκίνησαν την έρευνα διότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην χώρα μειώνονται σταδιακά λόγω της δημιουργίας νέων πόλεων και της επέκτασης των υφισταμένων, και το γλυκό νερό διαθέσιμο για αρδευτικές ανάγκες λιγοστεύει σταθερά. Κινέζοι επιστήμονες έπεισαν την ηγεσία της χώρας πως η ανάπτυξη ποικιλιών ρυζιού που θα μπορούν να μεγαλώσουν με θαλασσινό νερό θα αυξήσει κατά πολύ το επίπεδο διατροφικής ασφάλειας της χώρας, αφού η κατανάλωση ρυζιού, όπως και δημητριακών αυξάνεται συνεχώς λόγω της ανόδου του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της χώρας. Το «θαλασσινό» ρύζι πιθανότατα δεν θα είναι η μόνη κινεζική πρωτοπορία στον χώρο της αγροτεχνολογίας, αφού η μεγάλη παγκόσμια εταιρεία αγροτεχνολογίας Syngenta έχει περάσει εδώ και μερικά χρόνια κάτω από κινεζικό έλεγχο.
Πέρα όμως από τα νέα για το «θαλασσινό» ρύζι και την εξαγορά της Syngenta, μία δήλωση του Wan Jili, ενός από τους διευθυντές του ινστιτούτου αγροτεχνολογίας του Qingdao, που ασχολήθηκε πάρα πολύ με την ανάπτυξη της νέας ποικιλίας ρυζιού, μας έδειξε πόσο σοβαρά ασχολούνται στην Κίνα με το θέμα της διατροφικής ασφάλειας. Όπως είπε, «οι σπόροι θα είναι για την αγροτική παραγωγή ότι είναι οι μικροεπεξεργαστές για την οικονομία», ιδίως ενόψει της κλιματικής αλλαγής και της περίπλοκης κατάστασης όσον αφορά την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια.
---
Μία ακόμα μανία στις αγορές κρυπτονομισμάτων είναι οι αγορές των βιντεοπαιχνιδιών. Και όντως οι παίκτες ψηφιακών παιχνιδιών είναι πολύ εξοικειωμένοι με πολλές λειτουργίες των κρυπτονομισμάτων. Αυτή την τάση φαίνεται να θέλει να κυνηγήσει και το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, που εγκαινιάζει ένα νέο επενδυτικό τμήμα αποκλειστικά για ψηφιακά παιχνίδια στο blockchain.
Με το όνομα FTX Gaming, το νέο τμήμα στοχεύει να βοηθήσει τα στούντιο παιχνιδιών να ενσωματώσουν την τεχνολογία blockchain και τα NFT στα παιχνίδια τους. Παράλληλα η εταιρεία προσλαμβάνει μηχανικούς λογισμικού με εμπειρία στη γλώσσα προγραμματισμού C# και τη μηχανή ανάπτυξης παιχνιδιών Unity. Το Unity είναι μια δημοφιλής πλατφόρμα ανάπτυξης παιχνιδιών που δημιουργήθηκε από την Unity Technologies. H μετοχή της Unity Technologies ίσως παρουσιάζει ενδιαφέρον δεδομένου της αναμενόμενης ανάπτυξης νέων τίτλων, αλλά και των εφαρμογών στο μετασύμπαν. Το ανταλλακτήριο στοχεύει να παρέχει μια πλατφόρμα «crypto-as-a-service» μέσω της οποίας οι εκδότες παιχνιδιών μπορούν να λανσάρουν ψηφιακά νομίσματα και να προσφέρουν υποστήριξη για NFT. Όλα τα έχουμε δει στην «φούσκα» των crypto.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.