Black Box: Λιώνει το deal με ΙΟΝ. Δέσμευση Περιστέρη, έργα Καραμανλή, εξαγορές supermarket, χωματερές τέλος και τα αμερικανικά γκαζάδικα

Όσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη διαχείριση απορριμμάτων θα συμφωνήσουν ότι για τις δυσκολίες που συνάντησε η επένδυση των 152 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να γραφεί ένα ολόκληρο βιβλίο.

Όλα αυτά είναι παρελθόν. Χθες ήταν η δεύτερη μέρα κατά την οποία τα πρώτα απορριμματοφόρα του Δήμου Τρίπολης μπήκαν (και βγήκαν) στη Μονάδα Μεταβατικής Διαχείρισης στην Παλαιοχούνη, η οποία θα εξυπηρετεί την Αρκαδία, την Κορινθία και την Αργολίδα. Ήταν δυνατόν να μην έχει η Πελοπόννησος υπερσύγχρονες-αντίστοιχες των ευρωπαϊκών-μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων; Κι όμως, ήταν. Ευτυχώς, είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε αόριστο χρόνο, μιας και για πρώτη φορά απορρίμματα της Πελοποννήσου δεν κατευθύνονται σε παράνομες χωματερές για τις οποίας μας επιβάλλονταν γερές καμπάνες. Αντίθετα, προωθούνται προς διαχείριση στη σύγχρονη μονάδα που ξεκίνησε να λειτουργεί στην Αρκαδία.

Όταν ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος λειτουργίας του έργου, σε περίπου 14 μήνες, θα ξεκινήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου με τρεις μονάδες επεξεργασίας σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης σε Κορινθία και Αργολίδα. Έτσι, η παραλαβή των απορριμμάτων θα γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους Δήμους.

Ας διευκρινίσουμε ότι η μεταβατική περίοδος προβλέφθηκε στα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε οι περιοχές που αυτά υλοποιούνται να «ανακουφίζονται» άμεσα μέχρι το σύνολο των υποδομών να είναι πλήρως λειτουργικό. Μη ξεχνάμε ότι μέχρι και πριν από μία δεκαετία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπήρχαν 77 ενεργές παράνομες χωματερές και 74 που είχαν κλείσει, αλλά δεν είχαν αποκατασταθεί. Το project θα δημιουργήσει 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 27ετή περίοδο λειτουργίας.

---

Μιας και ο λόγος για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η εισηγμένη διατηρεί διακριτό αποτύπωμα και εκτός Ελλάδας. Πρόσφατα εγκαινίασε το νέο συνεδριακό κέντρο στο τουριστικό συγκρότημα «Borovets Euphoria Club»   στη Βουλγαρία. Πρόκειται για τη β' φάση της επένδυσης, καθώς η εταιρεία δίπλα στο ομώνυμο φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας έχει δημιουργήσει το πολυτελές συγκρότημα εξοχικών κατοικιών Borovets Euphoria Club που αποτελείται από  7 οικιστικά συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών και 9 βίλες. Η εταιρεία διαθέτει παρουσία στη χώρα άνω των 15 χρόνων, έχοντας δημιουργήσει το συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων  3 TOPS και το επιχειρηματικό κέντρο City Tower.

---

Παραμένοντας στον όμιλο, σε συνέχεια της δέσμευσης που είχε ανακοινώσει ο Γιώργος Περιστέρης, ότι μέχρι τις 24 Μαρτίου θα προχωρούσε σε διόρθωση του υπολογιστικού λάθους σχετικά με τις μετοχές που διατηρεί στον όμιλo, χθες έγιναν μια σειρά από σχετικές πράξεις. Τα πακέτα διατέθηκαν σε ιδιώτες εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές προς 9,27 ευρώ η μετοχή και ανάμεσα στους αγοραστές σύμφωνα με πληροφορίες είναι η Latsco Hellenic Holdings. 

Μάλιστα η τιμή της μετοχής κατέγραψε άνοδο, καθώς μέσα σε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας, λόγω της έντασης Ρωσίας-Ουκρανίας, πληθωρισμού και ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων, το ενδιαφέρον για τις μετοχές που πουλήθηκαν ήταν ισχυρό, και προφανώς αποτυπώθηκε και στην πορεία της μετοχής. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός εισηγμένος όμιλος, παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς έχει υψηλό ανεκτέλεστο και αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στα νέα έργα που θα δημοπρατηθούν.

---

Οι δυσκολίες σε κάποια deal περιλαμβάνονται στο αρχικό μενού και είναι σίγουρο ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μαζί με το fund & friends που έχει συστήσει με τη συμμετοχή -χρηματοδότηση γνωστών επιχειρηματιών, όταν χτυπούσαν την πόρτα της ΙΟΝ αυτό το γνώριζαν.

Κατέθεσαν στο τραπέζι μια ελκυστική προσφορά που, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, αποτιμά το σύνολο της εταιρείας περίπου στα 240 εκατ. ευρώ και το 75% το οποίο αρχικά υπολογιζόταν ότι θα αλλάξει χέρια στα 180 εκατ. ευρώ. Ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα και σίγουρα με μια αποτίμηση που ανάγεται σε 12,5 φορές τα EΒΙΤDA της ιστορικής επιχείρησης, πολύ κοντά σε ό,τι είθισται σε τέτοιες εξαγορές.

Ωστόσο, από εχθές, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, άλλαξαν πολλά και την αλλαγή αυτή επιβεβαιώνει η επίσημη διάψευση της ΙΟΝ. Η στήλη, πληροφορείται ότι το deal οδεύει προς ναυάγιο, καθώς στην πλευρά των μετόχων επικράτησε το dna του Γιάννη Κωτσιόπουλου και η πλάστιγγα έγειρε προς το δεν πουλάω. Ή για να ακριβολογούμε δεν πουλάμε σε αυτή την τιμή. Οι μέτοχοι της σοκολατοβιομηχανίας που μετρά 92 χρόνια ζωής με τα γνωστά σήματα ΙΟΝ Αμυγδάλου, σοκοφρέτα ΙΟΝ, Βreak κ.α, αξίωσαν ένα πολύ μεγαλύτερο τίμημα, που παράδειγμα έχει την πώληση της Chipita. Ζήτησαν δηλαδή αποτίμηση περίπου 20 φορές τα Ebitda που στην τελευταία χρήση ήταν 19 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση αν το deal προχωρήσει και το καρέ των επενδυτών ενδώσει, αν όχι στο σύνολο αλλά σε αύξηση της τιμής, τότε η πώληση θα γίνει σε δύο μέρη .Το 45% φέτος και θα ολοκληρωθεί με την πώληση του υπόλοιπου 30% το 2023.

---

Συνεχίζονται οι διεργασίες στον κλάδο των σουπερ μάρκετ, όπου το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος συγκέντρωσης, με τελευταία εξέλιξη το deal Μασούτη - ΣΥΝΚΑ που θα δημιουργήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο με 402 καταστήματα, με το νέο σχήμα να παρουσιάζει ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του €1,1 δισ. και να απασχολεί πάνω από 9.500 εργαζόμενους.

Τις προθέσεις του για την αύξηση του κύκλου εργασιών, αλλά και την επέκταση του δικτύου του, ο CEO της Μασούτης Γιάννης Μασούτης δεν την έκρυψε, ενώ επαναλάμβανε ότι ένας νέος κύκλος εξαγορών είναι μπροστά. Οι παράγοντες, που οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ προτάσσουν για το νέο αυτό κύκλο συνένωσης δυνάμεων, είναι πως οι μεγάλες αλυσίδες προσβλέπουν σε έναν ετήσιο τζίρο της τάξης των 10 δισ. ευρώ. Αναφέρουν κυρίως το γεγονός ότι τα βραχυπρόθεσμα οφέλη, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν προκύψει από τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας, θα σταματήσουν να υπάρχουν.

 Επίσης στην αγορά υπάρχουν αλυσίδες σούπερ μάρκετ που παρουσιάζουν οριακά αποτελέσματα. Η πίεση του τζίρου που παρουσιάζεται για όλη την αγορά τελευταία, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους ενέργειας που είναι ένας πολύ μεγάλος παράγοντας επιβάρυνσης για τα σούπερ μάρκετ, πιέζουν τα οικονομικά μεγέθη των αλυσίδων .Έτσι  τα παραπάνω θα επιφέρουν σημαντικές πιέσεις σε πολλές εταιρείες , καθώς η αύξηση του κόστους ενέργειας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα κέρδη τους. 

Ωστόσο και οι μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου θα δεχτούν κλυδωνισμούς. Και εδώ έρχεται η διαμόρφωση του κλάδου που θα επηρεάσει όλους, καθώς η μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών του ομίλου Σκλαβενίτης κατά 230% κατά την περίοδο 2010 - 2020, και η θέση του δεύτερου ισχυρού παίκτη του κλάδου της  ΑΒ Βασιλόπουλος, πρακτικά της υπαγορεύει να «απαντήσει» είτε με εξαγορά, είτε με νέες ενέργειες. Νέος ισχυρός παίχτης είναι η Lidl που αναπτύσσεται, η Metro επίσης αναζητά τρόπους ανάπτυξης πωλήσεών, αλλά και η διαφορά εσόδων που χωρίζει τους υπόλοιπους παίκτες της οργανωμένης λιανικής από το Top 5 της αγοράς, διαμορφώνουν ένα δυναμικό σκηνικό.

Στην εξίσωση η Γαλαξίας έχει τη δική της θέση, καθώς αν και ανήκει στην κατηγορία που δεν πωλείται (αν και όλα τα κάστρα κάποια στιγμή πέφτουν, ειδικά με το κατάλληλο τίμημα) η πόρτα τους είναι ανοιχτή σε εταιρείες που βγαίνουν προς πώληση και το βλέμμα τους είναι στραμμένο στην Δυτική Ελλάδα και δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις.

Ο ανταγωνισμός βρίσκεται επί ποδός και ετοιμάζεται όπως και οι προμηθευτές για μια περίοδο ζυμώσεων που στην λήξη της, σε βάθος δεκαετίας, ο κλάδος των σούπερ μάρκετ δεν θα θυμίζει σε τίποτε αυτό που είναι σήμερα.

 ---

Το real estate της Δυτικής Αττικής έχει μεγάλες προοπτικές για υπεραξίες, αλλά διαχρονικό πρόβλημα των περιοχών αυτών είναι η απουσία υποδομών. Η άνοδος εξάλλου, των τιμών κατοικιών σε Αγ. Βαρβάρα, Νίκαια και Κορυδαλλό λόγω της δημιουργίας νέων σταθμών μετρό, επιβεβαιώνει τις προοπτικές που εμφανίζει η Δυτική Αττική. Αυτό το γνωρίζει καλά ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής και ο υφυπουργός Γ. Καραγιάννης, που δίνουν έμφαση στη δημιουργία νέων projects στη Δυτική Αττική.

Το καλοκαίρι θα τεθούν σε λειτουργία τρεις ακόμη σταθμοί της επέκτασης προς τον Πειραιά, ενώ στα σκαριά βρίσκεται η επέκταση της Γραμμής 2 προς το Ίλιον έργο που είναι στη φάση της εκπόνησης των απαραίτητων αρχιτεκτονικών και στατικών μελετών, καθώς και των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων.

Σύμφωνα με όσα είπε, πρόσφατα, ο κ. Καραγιάννης, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση, έως το τέλος του 2022 θα ολοκληρωθούν τόσο οι απαιτούμενες τεχνικές μελέτες, όσο και η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η δημοπράτηση της κατασκευής. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν πέντε χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ. Η λίστα των έργων της Δυτ. Αττικής περιλαμβάνει και τη δημιουργία προαστιακού σιδηροδρόμου, όπως και η σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό (Ε.Ο.) Αθηνών - Κορίνθου και την ολοκλήρωση του Κόμβου Σκαραμαγκά.

---

Αυξημένο όγκο είχε χθες η μετοχή της Βιοκαρπέτ με κάποιους στην αγορά να αναφέρουν πως η κίνηση μπορεί να συνδέεται και με την πρόσφατη ανακοίνωση της Αλουμύλ για επαναλειτουργία εργοστασίου και ρεκόρ τζίρο. Ότι δηλαδή αφού είναι μία εταιρεία με ίδιο αντικείμενο λόγω Exalco, θα πρέπει να δούμε αντίστοιχη πορεία στα μεγέθη της. Αυτή είναι η μία εξήγηση. Κάποιοι όμως που ψάχνουν λίγο παραπάνω, ανέφεραν στη στήλη, ότι ακούγεται μέχρι και εξαγορά εταιρείας του κλάδου από τη Βιοκαρπέτ, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και κάποιες προσπάθειες για να βελτιωθεί η ελεύθερη διασπορά.

---

 Το πρόσφατο ξεπούλημα στις χρηματιστηριακές αγορές ήταν υπερβολικό, εκτιμά η JP Morgan σε έκθεση της, τονίζοντας ότι oι κινητές αξίες έχουν προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό στην στροφή της νομισματικής πολιτικής με τις αγορές να έχουν αποτιμήσει μια υπερβολική σύσφιξη σε σχέση με τις αυξήσεις επιτοκίων που μέλλει να δούμε από τις κεντρικές τράπεζες φέτος.

Θεωρεί πως η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε bear market, όχι μόνο σε διόρθωση, κάτι που είναι υπερβολικό καθώς δεν διαφαίνεται ύφεση στον ορίζοντα. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι τα risk assets, όπως οι μετοχές θα ανακάμψουν καθώς αφομοιώνουν αυτούς τους κινδύνους, διατηρώντας στάση υπέρ της έκθεσης σε ρίσκο με προτίμηση σε μετοχές των κυκλικών κλάδων και τα εμπορεύματα, ένα «overweight» που θα χρηματοδοτηθεί από το μεγάλο «underweight» στα ομόλογα.

Μια αποκλιμάκωση στην κρίση της Ουκρανίας πιθανότατα θα προκαλέσει μόνο μέτρια υποχώρηση στις τιμές πετρελαίου, ενώ μια διακοπή στις ροές θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές πάνω από τα $120 το βαρέλι.

Η JP Morgan διατηρεί σύσταση «overweight» στις αναδυόμενες αγορές, την Κίνα, τη Βρετανία και την ευρωζώνη και παραμένει bullish στις τράπεζες των περιοχών αυτών. Στην Ελλάδα διατηρεί ουδέτερη στάση, θεωρώντας ότι το bull σενάριο για τις ελληνικές μετοχές είναι η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, οι εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και οι χαμηλές αποτιμήσεις.

---

Οι ΗΠΑ εξάγουν μέχρι και το τελευταίο μόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Bloomberg, για πρώτη φορά στην ιστορία του LNG, υπήρχαν πλοία που φόρτωναν ταυτόχρονα υγροποιημένο φυσικό αέριο και στις επτά εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου και φόρτωσης LNG της χώρας. Για την ακρίβεια στις έξι έτοιμες αδειοδοτημένες και την μία υπό αποπεράτωση, αλλά κατ’ εξαίρεση αδειοδοτημένη εγκατάσταση στην Λουϊζιάνα. Μάλιστα, το πλοίο που εγκαινίασε αυτή την εγκατάσταση ήταν το υπό ελληνική σημαία Yiannis. Αυτές τις μέρες, περίπου εξήντα πλοία μεταφοράς LNG διασχίζουν τις θάλασσες κατευθυνόμενα σε διάφορες χώρες του κόσμου, αριθμός ρεκόρ βέβαια, αφού οι ΗΠΑ έχουν πλέον ξεπεράσει καθαρά το Κατάρ και την Αυστραλία και βρίσκονται πια στην αδιαμφισβήτητη πρώτη θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές LNG. Τα δύο τρίτα αυτών των πλοίων κατευθύνονται προς την Ευρώπη, αφού η διαφορά τιμής μεταξύ του φυσικού αερίου που πληρώνουν (με) οι Ευρωπαίοι και αυτού που πληρώνουν οι Αμερικανοί εξακολουθεί να είναι τεράστια. Ακόμα και μετά την σχετική υποχώρηση των ευρωπαϊκών τιμών, παραμένουν περίπου εξαπλάσιες των αντίστοιχων αμερικανικών. Έτσι, οι ευρωπαϊκές χώρες αναπληρώνουν κάπως τα αποθέματα που τους λείπουν, εξαιτίας των δυσκολιών στην συνεννόηση με την Ρωσία. Τουλάχιστον όσο ο χειμώνας στην Ασία εξακολουθεί να είναι ήπιος και οι ασιατικές τιμές παραμένουν είναι χαμηλότερες των ευρωπαϊκών, γιατί αν αυτό αλλάξει ξαφνικά, όπως διαβάσαμε σε κάποιο άλλο ρεπορτάζ του Reuters, μπορεί να δούμε τα αμερικανικά καράβια να αλλάζουν ρότα, πράγμα που σίγουρα δεν θα μας αρέσει καθόλου.

---

Ένα μέρος της σύγχρονης μορφής πολέμου συμβαίνει στον κυβερνοχώρο. Πολλές ΜΚΟ και παρακυβερνητικοί οργανισμοί υποστήριξης της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας βασίζονται αποκλειστικά σε δωρεές από κρυπτονομίσματα, καθώς τα χρηματοοικονομικά ινστιτούτα μπλοκάρουν τους λογαριασμούς. Ένα παράδειγμα είναι οι «χακτιβιστές» της UCA που διεξάγει πόλεμο στο διαδίκτυο από το 2016, εξαπολύοντας κυβερνοεπιθέσεις σε ρωσικούς στόχους: ιστοσελίδες φιλορωσικής προπαγάνδας, κυβερνητικούς ιστότοπους και άτομα. Μοιράζεται τις πληροφορίες που συλλέγει με τις ουκρανικές αρχές.

Τον Ιανουάριο, οι Cyber-Partisans εξαπέλυσαν επίθεση με ransomware στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Λευκορωσίας. Σε αντίθεση με τις ρωσικές ομάδες ransomware, αυτή η ομάδα απαιτεί την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και τον τερματισμό της ανάπτυξης στρατευμάτων της Μόσχας κατά μήκος των συνόρων.

Μια άλλη ομάδα είναι οι Myrotvorets, που φιλοξενούν μια δημόσια βάση δεδομένων με προσωπικές πληροφορίες που ανήκουν σε όσους θεωρούνται από τους ίδιους εγκληματίες πολέμου. Η ομάδα αυτή φαίνεται να έχει λάβει μια απότομη αύξηση στις δωρεές Bitcoin κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κεφαλαίων για το έργο «IDentigraf», μια εφαρμογή αναγνώρισης προσώπου που επιτρέπει στους χρήστες να διασταυρώνουν τις ταυτότητες με τη βάση δεδομένων της.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες