Σημαντική ημέρα για την Ελλάκτωρ η σημερινή, καθώς αν έχουμε υπολογίσει σωστά είναι η τελευταία από το χρονοδιάγραμμα των 180 ημερών εντός του οποίου η Ολλανδική Reggeborgh θα έχει το δικαίωμα να εξασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς των 26.882.023 μετοχών της Ελλάκτωρ που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας.
Συνεπώς, σήμερα θα μάθουμε και επισήμως τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο σκέλος της συμφωνίας των δύο πλευρών. Οι πληροφορίες της στήλης λένε πάντως πως το χρονικό περιθώριο εξάσκησης του call option θα μετατεθεί και επισήμως χρονικά κατά 2-3 μήνες, ενώ δεν αποκλείεται η συμφωνία να τροποποιηθεί και στο μεσοδιάστημα έως ότου ολοκληρωθούν οι διεργασίες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ.
Οι μετοχές της πλευράς Μπόμπολα αντιστοιχούν στο 12,547% του μετοχικού κεφαλαίου του κατασκευαστικού ομίλου, και με την εξαγορά τους οι Ολλανδοί που ήδη κατέχουν άμεσα το 14,33%, θα αυξήσουν την άμεση συμμετοχή τους στο 26,877%.
Το ποσοστό αυτό βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο του 33,33%, το οποίο εξ όσων γνωρίζουμε, η Reggeborgh δεν επιθυμεί να ξεπεράσει καθώς θα υποχρεωθεί να υποβάλει δημόσια πρόταση εξαγοράς της Ελλάκτωρ.
Τυπικά αν και όταν υλοποιηθεί η συμφωνία Reggenborgh - Μπόμπολα, το Ολλανδικό fund θα ξεπεράσει έστω και οριακά το ποσοστό συμμετοχής της Greenhill Investments των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη η οποία ελέγχει άμεσα στο 16,95% των μετοχών της Ελλάκτωρ και το 8,63% μέσω σχετικής συμφωνίας με την Pemanoaro Ltd, της πλευράς Καλλιτσάντση, ήτοι συνολικά το 25,58%.
Στην πράξη, το μπλοκ των Ολλανδών αποδείχθηκε πως έχει τον έλεγχο της πλειοψηφίας των μετόχων, όπως τουλάχιστον προέκυψε από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση της εταιρείας μέσω της οποίας απορρίφθηκε η πρόταση αύξησης κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ και άλλαξε η διοίκηση της Ελλάκτωρ. Συνεπώς, η Reggeborgh εφόσον ελέγχει την πλειοψηφία επί των παρόντων στη Γενική Συνέλευση δεν βιάζεται.
Το ερώτημα είναι αν το call option θα εξασκηθεί στο μέλλον, αν θα εξασκηθεί μερικώς ή ολικώς ή αν ο Λεωνίδας Μπόμπολας θα διατηρήσει την αυτόνομη παρουσία του, συμμετέχοντας και στη νέα αύξηση κεφαλαίου ύψους έως 100 εκατ. ευρώ που προωθεί η Reggeborgh με τη νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ, όποτε αυτή και αν γίνει.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάκτωρ παραμένει, πάντως, αυτό της συνεννόησης μεταξύ των βασικών μετόχων και διατηρεί την κατάσταση ανισορροπίας. Η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη θέλει να αποκτήσει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ στο οποία δεν εκπροσωπείται παρά το υψηλό μερίδιο που ελέγχει.
Είναι κάτι που επιδιώκουν να ανατρέψουν οι δύο επιχειρηματίες διεκδικώντας λόγο στα τεκταινόμενα του ομίλου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν βρει τρόπο να το πετύχουν.
Ένα από τα όπλα τους ήταν να αιτηθούν νομικά την αποκάλυψη της συμφωνίας μεταξύ της Reggeborgh και του Λεωνίδα Μπόμπολα, βάσει της οποίας σχηματίζεται η πλειοψηφία που στηρίζει τη σημερινή διοίκηση.
Και αυτή η μάχη, όμως, χάθηκε στα δικαστήρια καθώς την περασμένη εβδομάδα, τα ασφαλιστικά μέτρα απορρίφθηκαν υπέρ των Ολλανδών.
Από την άλλη, και ενώ τα πυρά προς την πλευρά της Reggeborgh και της διοίκησης που έχει εκλεγεί στην προηγούμενη γενική συνέλευση, πυκνώνουν δημιουργώντας εκρηκτικό κλίμα, ο Δημήτρης Μπάκος επιχείρησε μέσω της συνέντευξής του στο Βήμα της Κυριακής, να περάσει και το μήνυμα της… συνεργασίας, λέγοντας ότι «τα μεγάλα προβλήματα χρειάζονται ευρύτερη συναίνεση των μετόχων για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά».
Μετά από τόσες και τόσες κόντρες, οι συναινέσεις φαίνεται δύσκολο πια να επιτευχθούν, αν και στις επιχειρήσεις τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Από την πλευρά των Ολλανδών, δείχνουν επίμονα προς τη νέα γενική συνέλευση που έχει ζητηθεί.
---
Τρία είναι τα μεγάλα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει η ΔΕΗ με το ομόλογο των 500 εκατ ευρώ. Καταρχήν, να προσελκύσει σημαντικό αριθμό ξένων θεσμικών, αυτοί να είναι κυρίως real money investors, δηλαδή ισχυροί επενδυτές που τοποθετούνται στην πραγματική οικονομία και όχι hedge funds, και τρίτον το ομόλογο να έχει μια καλή πορεία στην δευτερογενή αγορά. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε χθες, κλείνει την Πέμπτη και εκεί όπου ποντάρει περισσότερο η επιχείρηση δεν είναι τόσο σε ένα θεαματικό pricing, δηλαδή σε ένα απρόσμενα χαμηλό κουπόνι, όσο στην επόμενη ημέρα της έκδοσης. Στόχος της είναι το ομόλογο να διαγράψει στην δευτερογενή αγορά, όπου διαπραγματεύονται τα Sustainability Linked Bonds, όπως ονομάζονται παγκοσμίως αυτού του τύπου τα προιόντα, καλή πορεία. Βγαίνοντας με άλλα λόγια μετά από επτά χρόνια στις αγορές, να καταφέρει να κτίσει τέτοιες θέσεις, ώστε μελλοντικά, όταν θα κάνει την επόμενη έξοδο, να μπορέσει να πάρει ένα πιο χαμηλό κουπόνι.
---
Αντίστροφη μέτρηση για αλλαγή σελίδας στη Folli Follie, καθώς στην αυριανή Γενική Συνέλευση οι μέτοχοι της εισηγμένης καλούνται να εγκρίνουν τη συμφωνία εξυγίανσης. Σε περίπτωση αναβολής η ΓΣ πηγαίνει για τις 22 Μαρτίου, με τη διοίκηση πάντως να προσδοκά σε πράσινο φως από τους μετόχους. Η εταιρεία αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου για το αίτημα υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106β και δ του πτωχευτικού, με σχετική ηρεμία. Ο λόγος είναι πως έχουν διασφαλιστεί τα απαραίτητα κεφάλαια για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας, καθώς πρόσφατα υπήρξε χρηματοδότηση 13 εκατ. ευρώ από την Arena. Η «νέα» Folli Follie ετοιμάζεται να εντάξει και άλλα brands στο portfolio της, ενώ στόχος της διοίκησης είναι η συγκράτηση του μεριδίου αγοράς το 2021, με στόχο την ανάπτυξη από το…2022.
---
-Οι μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις (Alpha Bank, ΔΕΗ, κλπ) και οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου (Aegean Airlines και Πειραιώς) απορροφούν, όπως αναμενόταν, σημαντικό μέρος της ρευστότητας από την ελληνική αγορά. Εξ ου χθες και ο πολύ χαμηλός τζίρος των 44 εκατ. ευρώ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που δε συμβάλλει για να πάρει ουσιαστική ώθηση η ανοδική κίνηση της ελληνικής αγοράς.
---
- Σημαντική και σχεδόν επί καθημερινής βάσης η συναλλακτική δραστηριότητα μέσω πακέτων στον ΟΤΕ το τελευταίο διάστημα. Μόνο χθες άλλαξαν χέρια 591.605 τεμάχια συνολικής αξίας 7,58 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος τρέχει και πρόγραμμα επαναγοράς 30 εκατ. ιδίων μετοχών με σκοπό να προχωρήσει σε διαγραφή τους.
---
Διττή εικόνα από τα αποτελέσματα της ΕΛΓΕΚΑ για το 2020. Η εισηγμένη ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων το 2020 κατά 7,4% στα 192,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο γύρισε σε ζημιές 2,3 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αποτίμησης των επενδυτικών ακινήτων της μητρικής. Η ΕΛΓΕΑ έχει ήδη προβεί σε συμψηφισμό και διαγραφή λογιστικών ζημιών 43,1 εκατ. ευρώ, ενώ εντός του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να ολοκληρώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 6,9 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 9 νέες προς 10 παλαιές. Με την ΑΜΚ η εταιρεία θα ενισχύσει τα αρνητικά ίδια κεφάλαια (όμιλος) και τη ρευστότητά της. Τι φέρνει το 2021; Η εταιρεία σκοπεύει να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της και να ρίξει ιδιαίτερο βάρος στις υπηρεσίες logistics.
---
Το 2020 ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τη Λάμψα λόγω της κατάρρευσης του τουρισμού. H εισηγμένη πάντως αισιοδοξεί για μια καλύτερη τουριστική σεζόν φέτος, καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά και το πιστοποιητικό εμβολιασμού φέρνει ασφάλεια στους ταξιδιώτες. Ο χαμηλότοκος δανεισμός των 25 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου και 18 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής μέσω των εγγυήσεων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, λειτουργεί υποστηρικτικά. Επίσης η εταιρεία εξοικονομεί σημαντικούς πόρους, μέσω των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της «χαμηλής» πληρότητας λειτουργίας των ξενοδοχείων που λειτουργεί.
---
Με ισχυρή ρευστότητα συνεχίζει η διοίκηση της Coral να σχεδιάζει το 2021. Παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, η διοίκηση της εισηγμένης όπως μαθαίνουμε έχει θέσει ως στόχο της για το πρώτο εξάμηνο του έτους, τη διατήρηση των θετικών ταμειακών λειτουργικών ροών, τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των κεφαλαίων κίνησης, ενώ η όποια νέα επένδυση γίνει θα πραγματοποιηθεί με αυστηρά κριτήρια.
---
Πτώση στον κύκλο εργασιών της συνεχίζει να καταγράφει η εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Mediterra. Η εταιρεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου δεν εγκαταλείπει το επενδυτικό της πλάνο που περιλαμβάνει την επέκταση της μονάδας για την παραγωγή νέων προϊόντων, με την ανέγερση διώροφου μεταλλικού κτηρίου και την εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού. Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας αναμένεται να εγκρίνουν οι μέτοχοι της εταιρείας, κατά τη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαρτίου, ή σε περίπτωση αναβολής, στις 31 Μαρτίου.
---
Δύο είναι οι στόχοι της διοίκησης της Μασούτης για το 2021. Πρώτον η επέκταση του δικτύου της αλυσίδας των supermarket, χωρίς να αποκλείεται αυτή να περιλαμβάνει και νέα μικρά καταστήματα σε αεροδρόμια και η επέκταση του e-shop. Το φετινό επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, και μέσα σε αυτό περιλαμβάνεται και η ανακαίνιση καταστημάτων. Κινήσεις για εξαγορές μικρότερων αλυσίδων σε αυτή τη χρονική συγκυρία, δε φαίνεται να είναι, επισήμως, στις προθέσεις της αλυσίδας.