Η Intrasoft αλλάζει χέρια με προορισμό τους Δανούς της NetCompany με τις επίσημες ανακοινώσεις να γίνονται εκτός απροόπτου σήμερα. Το deal είναι πολύ μεγάλο και αξίζει δύο πράγματα επισημανθούν. Το πρώτο έχει να κάνει με την αποτίμηση της εταιρείας: Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες το ύψος του τιμήματος θα κινηθεί κοντά στα 240 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας το οποίο περιλαμβάνει περίπου 190 εκατ. ευρώ σε μετρητά συν τραπεζικό δανεισμό λίγο κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ. To deal έχει κλείσει με βάση τα μεγέθη του 6μήνου.
Με βάση τα αποτελέσματα του 2020 ο τομέας των λύσεων πληροφορικής της Intracom συνεισφέρει 17 εκατ. ευρώ σε λειτουργικά κέρδη, η συναλλαγή δηλαδή κλείνει με πολλαπλασιαστή επιχειρηματικής αξίας από 14 έως 16 φορές (ανάλογα με το πως υπολογίζονται οι αποσβέσεις), που κρίνεται εξαιρετικά υψηλός αλλά όχι πρωτοφανής για τον κλάδο της πληροφορικής.
Η δεύτερη επισήμανση έχει να κάνει με τη χρήση των κεφαλαίων. Η Intracom θα προσανατολιστεί τόσο στο κατασκευαστικό αντικείμενο και το πλάνο ανάπτυξης των 1000 MW σε ΑΠΕ που πρόσφατα αποκτήθηκαν από την Intracom Κατασκευές (Intrakat). Ωστόσο, μαθαίνουμε πως ο όμιλος έχει μεγάλα σχέδια για επέκταση και σε άλλους κλάδους όπως είναι ο χρηματοοικονομικός και η ναυτιλία…
---
Μιλώντας για τιμήματα, οι 14 φορές που πληρώνεται η επιχειρηματική αξία των λειτουργικών κερδών της Intrasoft οφείλει να προβληματίσει θετικά για την αξία που (δεν) φαίνεται να έχει η Unisystems θυγατρική κατά 100% της Quest.
Το 2020 η Unisystems είχε λειτουργικά κέρδη 8 εκατ. ευρώ ενώ το 2021 τα σχετικά μεγέθη θα ξεπεράσουν με άνεση τα 10 εκατ. ευρώ (εξάμηνο 2021 +96%). Τα αποτελέσματα της Quest για το εννεάμηνο θα ανακοινωθούν στις 24 Νοεμβρίου και ενδεχομένως να περιέχουν το έσοδο από την πώληση της Cardlink. Εκτιμάται ότι η πώληση θα φέρει σημαντική αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων που θα επιτρέψουν μια λίαν γενναιόδωρη μερισματική διανομή προμερίσματος ή επιστροφής κεφαλαίου. Πέρα από το μέρισμα η άθροιση των μερών της Quest αφήνει ακόμα πολύ αξία για τον μέτοχο στα τρέχοντα επίπεδα.
---
Φέτος έχουμε δει deals αξίας σημαντικά πάνω από τα 10 δισ. ευρώ, είτε μέσα από μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις είτε μέσα από εξαγορές εταιρειών από ξένα funds που μας έχουν κάνει να τρίβουμε τα μάτια μας. Αλλά θα ήταν μεγάλο λάθος να θεωρήσουμε πως όσα ήταν να γίνουν έγιναν και εξαντλούνται στη ΔΕΗ, στην Chipita, στην Εγνατία, στη Wind, στη Vivartia, στην Εθνική Ασφαλιστική, στην Intrasoft και στις κινήσεις μικρότερου βεληνεκούς στην πληροφορική, το λιανεμπόριο κ.α Το αντίθετο. Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή.
Παρά το βαρύ σύννεφο που ρίχνει το εκρηκτικό ράλι των ενεργειακών τιμών και των πρώτων υλών που εκ των πραγμάτων αλλάζουν τις ισορροπίες, στο παρασκήνιο της αγοράς και της επιχειρηματικής πιάτσας επικρατεί τέτοιος αναβρασμός που χρηματιστηριακά στελέχη με μεγάλη εμπειρία τα οποία συμμετέχουν σε συζητήσεις, μας μεταφέρουν μια εικόνα που δεν έχουν δει εδώ και πολλά χρόνια. Μια εικόνα που δείχνει πως γίνονται ήδη μεγάλες προετοιμασίες για κινήσεις οι οποίες θα εκδηλωθούν στο κοντινό μέλλον, με τις πιο ώριμες από αυτές να τις βλέπουμε σε τρεις - τέσσερις μήνες και κυρίως με την αλλαγή της χρονιάς.
Το 2022, εκτός από έτος σημαντικής ανάκαμψης για την οικονομία, θα είναι η χρονιά των μεγάλων επιχειρηματικών συμφωνιών, σημαντικών placements, της εισαγωγής νέων εταιρειών στο Χ.Α και νέων σημαντικών ομολογιακών εκδόσεων.
Τράπεζες, Ενέργεια, κατασκευές, πληροφορική, βιομηχανία, τουρισμός, ακτοπλοΐα, ακίνητα, τρόφιμα, logistics, συγκαταλέγονται μεταξύ των κλάδων πρώτης γραμμής όπου οι προετοιμασίες έχουν πάρει φωτιά και αναμένεται να καταλήξουν σε ηχηρές συμφωνίες.
---
Στον τραπεζικό κλάδο η πρόσληψη συμβούλου για την πώληση των ποσοστών του ΤΧΣ θα κινητοποιήσει δυνάμεις που θα θελήσουν να αποκτήσουν έκθεση στο τραπεζικό σύστημα από το οποίο θα περάσει μεγάλο μέρος των εισροών του ταμείου Ανάκαμψης.
Η δεύτερη φάση παραχώρησης της Αττικής Οδού, οι Επιχειρήσεις Αττικής, η πώληση ποσοστού στα ΕΛΠΕ, η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ με την ισχυροποίηση της θέσης μεγάλων επενδυτών, είναι συναλλαγές που θα προσελκύσουν διεθνείς επενδυτές και υψηλά τιμήματα. Η παρουσία νέων ονομάτων στους ενδιαφερόμενους των πρόσφατων εγχειρημάτων είναι μόνο η αρχή για το τι θα ακολουθήσει. Ήδη οι κλάδοι στους οποίους έχουν καταγραφεί σημαντικές εξαγορές, βρίσκονται σε φάση ζύμωσης και αναδιάταξης (γαλακτοκομικά, λιανική ενέργειας, κατασκευές κλπ). Προς το παρόν οι κινήσεις γίνονται κάτω από το ραντάρ της δημοσιότητας, ωστόσο ο διερευνητικής κύκλος αναμένεται να εκτονωθεί με ένταση.
---
Βροχή αναμένεται να σκάσουν στο επόμενο διάστημα συμφωνίες και εξαγορές σε συγκεκριμένους κλάδους με εγχώριους και ξένους επενδυτές. Focus θα γίνει σίγουρα στην πληροφορική, όπου μεγάλοι παίκτες εγχώριοι έχουν ήδη δηλώσει τις προθέσεις τους για μεγέθυνση των ομίλων τους με προσθήκη μικρότερων εταιρειών που μπορούν να δώσουν καινοτομία, πελατολόγιο και έτοιμες λύσεις, ενώ από την άλλη τα μεγάλα έργα που έχουν ήδη εξαγγελθεί αποτελούν δέλεαρ και για ξένους παίχτες.
---
Η αγορά όμως έχει και άλλους κλάδους αιχμής και σε αυτούς εγχώρια funds μικρότερα ή μεγαλύτερα κινούνται έντονα το τελευταίο διάστημα και βολιδοσκοπούν την αγορά. Tουρισμός, τρόφιμα, business services, βιομηχανία, φαρμακευτικά προϊόντα, ενέργεια και φυσικά ακίνητα και logistics επιφυλάσσουν εκπλήξεις.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, εγχώριο fund βασικός μέτοχος του οποίου είναι μεγάλο κοινωφελές ίδρυμα, ετοιμάζεται για νέο «χτύπημα» στα τρόφιμα. Το deal δεν θα το κάνει φυσικά το ίδρυμα αλλά γνωστός μάνατζερ της αγοράς ο οποίος εμπλέκεται.
Από την άλλη την πρώτη επένδυση του Diorama II, της Deca Investments (Δ. Δασκαλόπουλος) αναμένεται να την δούμε εντός του τριμήνου και θα είναι στην εσωτερική αγορά.
---
Deals «ψήνονται» στον κλάδο των πλαστικών. Όπως μαθαίνει η στήλη, υπάρχουν γερμανικές, ολλανδικές και γαλλικές εταιρείες που θέλουν να μπουν στην ελληνική αγορά. Ο εγχώριος κλάδος αντιμετωπίζει δυο βασικές προκλήσεις: Πρώτον, η πράσινη μετάβαση. Από το 2022 απαγορεύονται τα πλαστικά μιας χρήσης, κάτι που σημαίνει πως αρκετές εταιρείες αντιμετωπίζουν το φάσμα σημαντικής συρρίκνωσης των οικονομικών τους μεγεθών.
Για αυτό το λόγο, πρέπει να υπάρξει στήριξη των μικρότερων εταιρειών που παράγουν πλαστικά ώστε να μετατρέψουν την παραγωγή τους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να επιβιώσουν και να εκσυγχρονίσουν τις γραμμές παραγωγής. Επομένως, οι επενδύσεις προς την κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας αποτελεί το πρώτο στοίχημα .
Το δεύτερο είναι η διαχείριση της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Οι τιμές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, είναι έντονα μεταβλητές με αποτέλεσμα τα κόστη να μεταβάλλονται κάθε μήνα. Η αύξηση στον τελικό καταναλωτή προσεγγίζει το 10%. Την ίδια στιγμή η ζήτηση έχει ανακάμψει και αναμένεται του χρόνου να ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα.
---
Κοσμογονικές αλλαγές έρχονται στην ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία και η χώρα μας μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα των τοποθετήσεων του προέδρου της ΠΕΦ, Θεόδωρου Τρύφων, του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και του νέου υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη σε χθεσινό συνέδριο. Μετά από πολλά χρόνια συρρίκνωσης της ελληνικής παραγωγής με άμεσες και έμμεσες επιβαρύνσεις (ελληνιστί… clawback) , που εφταναν το 70% (!) του κύκλου εργασιών του κλάδου των φαρμάκων, ηρθε η στιγμή για ανάπτυξη. Η Ευρώπη με την πανδημία του κορονοϊού κατάλαβε πως το να εισάγει από την Κίνα και την Ινδία, ό,τι μπορεί να παράξει στα εδάφη της, δεν είναι και πολύ καλή ιδέα. Είχαν ελλείψεις βλέπετε, μέχρι και στα φάρμακα πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας…Είχαν, όχι εμείς, γιατί οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες κάλυψαν τις εγχώριες ανάγκες σε φάρμακα και μάλιστα..εξήγαγαν προς την Ευρώπη. Έπομένως, ο κορονοϊός έδωσε τον χώρο στην κοινή λογική, και έγινε αντιληπτό πως πρέπει να δοθούν κίνητρα στις φαρμακοβιομηχανίες, για να διασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα.
Στη χώρα μας με σκληρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, μπήκε τελικά στο Ταμείο Ανάκαμψης ένας μικρός συμψηφισμός των επιβαρύνσεων με επενδύσεις του κλάδου. Και το στοιχείο της συνυπευθυνότητας της πολιτείας. Είναι αρκετά; Είναι σίγουρα ένα βήμα, που οδηγεί σε επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ στην επόμενη πενταετία, με τη χώρα μας να γίνεται ευρωπαϊκό hub έρευνας, καινοτομίας και παραγωγής φαρμάκων.
---
Περνώντας στην αγορά ενέργειας οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Eθνική, Αlpha, Πειραιώς και Eurobank) δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον επενδυτικό σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ. Η είδηση είναι γνωστή, υπεγράφη η έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 505 εκατ.ευρώ. Η σύμβαση έχει διάρκεια 12 ετών και χρηματοδοτεί …επενδύσεις. Επενδύσεις με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την επόμενη ημέρα της απανθρακοποίησης και της πράσινης μετάβασης. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 48 έργα ύψους 540 εκατ.ευρώ, που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και θα διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΣΦΑ. Στόχος της Maria Rita Galli είναι ο ΔΕΣΦΑ να μετασχηματιστεί σε ένα σύγχρονο ενεργειακό παίχτη που θα συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, ενώ η διοίκηση της εταιρείας κοιτάει για ευκαιρίες εκτός Ελλάδας, από Β. Μακεδονία μέχρι και…Μαρόκο.
---
Πού το πάει και τι θέλει να πετύχει ο Απόστολος Βακάκης της Jumbo; Κανείς δεν γνωρίζει. Σε κάθε ανακοίνωση της οικονομικής πορείας της εταιρείας, κοτσάρει για την κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες και αρχίζει τη μουρμούρα. Ορισμένοι σκέφτονται, όχι αδίκως, πως κάτι θέλει να πετύχει. Λέτε να θέλει να αρχίσει να προμηθεύεται από Τουρκία; Και να προσπαθεί να φτιάξει κλίμα για να μην του…την πέσουν μέσα στην αναμπουμπούλα των ελληνοτουρκικών; Πάντως, υπενθυμίζεται πως ο Απόστολος Βακάκης ψάχνεται για νέες αγορές εκτός της Κίνας, καθώς τα κόστη μεταφοράς έχουν πράγματι εκτοξευθεί.
---
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.