Η μετά covid εποχή είναι γεμάτη προκλήσεις, νέες και παλιότερες, με την κλιματική αλλαγή να μας υποχρεώνει να συμβιώσουμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι πλέον αδήριτη η ανάγκη να υιοθετηθεί από κάθε βιομηχανική δραστηριότητα το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας, που ανοίγει τον δρόμο στην πρόοδο και την καινοτομία χωρίς να πληγώνεται άλλο ο πλανήτης.
Για τον Όμιλο ΟΦΕΤ, που αποτελείται από τις φαρμακοβιομηχανίες Unipharma και InterMed και καινοτομεί στον χώρο της υγείας, ανάπτυξη χωρίς αειφορία και βιωσιμότητα του οικοσυστήματός μας δεν νοείται. Η έννοια της Εταιρικής Υπευθυνότητας όπως και της Αριστείας και της Καινοτομίας, είναι άρρηκτα συνυφασμένες με την προστασία του Περιβάλλοντος και την αυτοδυναμία στην παραγωγή πρώτων υλών.
Όλα αυτά αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της φιλοσοφίας του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), ο οποίος «μετρά» περισσότερο από μισό αιώνα ζωής, έχοντας στην πρώτη γραμμή της Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη δράσεις που στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, την επιστήμη και τη νέα γενιά, την αειφόρο ανάπτυξη και το περιβάλλον (με διαρκείς καθαρισμούς υποβρύχιους και παράκτιους).
Το σύνθημα TELEIA, αποτελεί το ακρωνύμιο της φιλοσοφίας του Ομίλου ΟΦΕΤ και αφορά στις εταιρικές ΑΞΙΕΣ και μεταφράζεται ως εξής: Ομαδικότητα - Teamwork, Αδιαπραγμάτευτη Ηθική – Ethos, Διαρκή Μάθηση- Learning, Αριστεία-Excellence, Καινοτομία- Innovation και Υπευθυνότητα - Accountability.
Στο τιμόνι του ΟΦΕΤ βρίσκεται η η CEO Ιουλία Τσέτη, φαρμακοποιός MSc, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ Ιουλία Τσέτη, η οποία ως πρόεδρος και του GLOBAL COMPACT NETWOORK HELLAS εργάζεται ακούραστα στην κατεύθυνση της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της οικοδόμησης της χώρας μας σε Κέντρο Αριστείας και Καινοτομίας, της διατήρησης των επιστημονικών και ερευνητικών μυαλών στην Ελλάδα, και την ανάγκη για επάρκεια και αυτάρκεια της παραγωγής και των πρώτων υλών, αφού η πανδημία, το κατέδειξε με τον πιο οδυνηρό τρόπο.
Οι βιομηχανίες του Ομίλου ΟΦΕΤ Uni-pharma & InterMed, αποτελούν μέλη του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών- UN Global Compact- έχοντας ευθυγραμμίσει τις λειτουργίες τους με τις διακηρυγμένες Αρχές του, στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνθηκών εργασίας, του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της διαφθοράς, των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κλιματικής Αλλαγής.
Αναφερόμενη στα νέα δεδομένα που έφερε στην ζωή μας η πανδημία, με όλους τους κλυδωνισμούς τους οποίους προκάλεσε αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που όλοι βιώσαμε το καλοκαίρι με τις καταστροφικές πυρκαγιές και φονικές πλημμύρες σε διάφορα μήκη και πλάτη του πλανήτη, η πρόεδρος του ΟΦΕΤ και του GLOBAL COMPACT NETWOORK HELLAS Ιουλία Τσέτη επισημαίνει: «Ένα στοιχείο επίσης που διακρίναμε την περίοδο αυτή, είναι η ανάγκη να αποκτήσουμε αυτάρκεια και στην τεχνογνωσία. Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα Μεταφοράς τεχνογνωσίας με την πληρωμή δικαιωμάτων σε πολυεθνικές, έτσι ώστε σε μελλοντικούς κινδύνους και κρίσεις -που θα μας επισκεφθούν αναπόφευκτα- να έχουμε αυτοδυναμία παραγωγής και πρώτων υλών και τελικών προϊόντων».
Η Ιουλία Τσέτη προσθέτει ότι: « Στην εποχή μας βιώνουμε πολλαπλές κρίσεις και προκλήσεις. Έτσι, θα πρέπει να σκεφθούμε ότι είναι αναγκαία η επαρκής χρηματοδότηση της έρευνας για δημιουργία νέων μορίων, η συνεργασία των ερευνητικών ομάδων και η σύνδεση της παραγωγής με την καινοτομία. Και φυσικά, η ενδυνάμωση και η χρήση της τεχνολογίας, της τηλεϊατρικής και της ψηφιακής μεταρρύθμισης, στην υπηρεσία της ανθρώπινης υγείας, προόδου και ευημερίας. Είναι επίκαιρο παρά ποτέ, να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και η παραγωγή στην Ευρώπη, να γυρίσει πίσω από εκεί που ξεκίνησε. Να κερδίσουμε τις θέσεις εργασίας που χάσαμε και την ανάπτυξη που μας πρέπει.
Είναι η ώρα, να απενοχοποιήσουμε τα κέρδη, η βιομηχανία να έχει έσοδα για τις παραγωγικές μονάδες και τους εργαζομένους της, διότι μόνο με βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις μπορεί να στηριχθεί η οικονομία, η απασχόληση και η κοινωνία. Να πάψουν οι απεχθείς φόροι- clawback και rebate- οι οποίοι ξεκίνησαν από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, φρενάροντας τη φαρμακοβιομηχανία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υλοποιηθούν απόλυτα αναγκαίες επενδύσεις.
Το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά, είναι ποια είναι η επόμενη ημέρα για όλους μας, για τις επιχειρήσεις, για τη νέα γενιά, για τον πλανήτη. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: υπευθυνότητα, βιώσιμη ανάπτυξη, πράσινη ανάπτυξη, κυκλική οικονομία, νέο παραγωγικό μοντέλο!
Ως μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, αλλά και ως πρόεδρος του Global Compact Network Hellas, εκτιμώ, ότι είναι αδήριτη ανάγκη να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή, να σεβαστούμε και να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα και να γίνουμε κόμβος Καινοτομίας, Έρευνας και Αριστείας, πάντα υπό την «ομπρέλα» της Βιώσιμης ανάπτυξης, της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας. Άλλωστε και το ευνοϊκό χρηματοδοτικό περιβάλλον του Ταμείου Ανάκαμψης (RF), μας δίνει αυτή τη δυνατότητα, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε με σύνεση και σοφία.
Όλοι μας αλλά περισσότερο ο επιχειρηματικός κόσμος, θα πρέπει να στραφεί σε μία άλλη κουλτούρα, με έμφαση τη διαφύλαξη των φυσικών μας πόρων, του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας».
Το υπεύθυνο επιχειρείν στην νέα εποχή γίνεται πράξη από το Όμιλο ΟΦΕΤ και μπολιάζει με την φιλοσοφία του των Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και την επιχειρηματική ζωή της χώρας, καθιστώντας τη μικρή Ελλάδα χώρα πρότυπο στην Ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα.