Η «θολή» στάση της αντιπολίτευσης και ο μονόδρομος της αμυντικής θωράκισης

Η «θολή» στάση της αντιπολίτευσης και ο μονόδρομος της αμυντικής θωράκισης

Βάζοντας σε παράλληλους άξονες την πορεία της εθνικής άμυνας και της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα προθέσεων της κυβέρνησης για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας τα επόμενα 12 χρόνια, αξίας 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνοντας ότι «οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας, επενδύσεις που αφορούν την προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας» ο πρωθυπουργός περιέγραψε το πλαίσιο του αμυντικού δόγματος που η κυβέρνηση προτάσσει, καλώντας την αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις, δεδομένου, όπως είπε, ότι ο αμυντικός σχεδιασμός υπερβαίνει την κάθε παράταξη. 

Χωρίς να δημοσιοποιήσει διαβαθμισμένες πληροφορίες, που θα παρέχει τις επόμενες ημέρες ο Νίκος Δένδιας στα κόμματα, σε συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε σε τρεις πυλώνες αυτού του νέου δόγματος.

Το πέρασμα στη «νέα εποχή» αφορά, πρώτον, το να σχεδιαστεί δίπλα στις μεγάλες προμήθειες, η αξιοποίηση όλων των όπλων στον σύγχρονο πόλεμο -drones, anti-drones, σύνθετα συστήματα radar και αντιπυραυλική προστασία- δεύτερον, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και στρατηγικά -για παράδειγμα με την ένταξη της κυβερνοάμυνας στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και τη συνεργασία ιδρυμάτων του Στρατού με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή ελληνικών πρότυπων όπλων- και τρίτον, τις προμήθειες που θα προϋποθέτουν συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία -ΕΑΒ, Ναυπηγεία και Αμυντικά Συστήματα και τον όρο, πλέον, καμία προμήθεια να μην γίνεται αν δεν συνοδεύεται από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού.

Αυτό το τρίπτυχο συμπληρώνεται από τη νέα οργάνωση της θητείας, τη νέα οικονομική ενίσχυση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και την αναδιάταξη των στρατοπέδων, με επιχειρησιακά πλέον κριτήρια και όχι με γεωγραφικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ιδιαίτερα στην αλληλεπίδραση της άμυνας με την πορεία της οικονομίας, σημειώνοντας ότι η άμυνα αναδεικνύεται και σε πυλώνα ευημερίας «γιατί χωρίς τη δική της ασφάλεια δεν υπάρχουν ούτε οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η οικονομία, ούτε και οι προϋποθέσεις για να σφυρηλατηθεί η κοινωνική συνοχή».

Παράλληλα, ανέδειξε την ισχυροποίηση της άμυνας και ως προϋπόθεση σταθερότητας, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας, υπογραμμίζοντας ότι «η δημοσιονομική ευρωστία γίνεται καθοριστικός μοχλός και επιτελεί καθοριστικό ρόλο για μια αποτελεσματική εθνική θωράκιση».

Και σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο, έστειλε το μήνυμα της συνετούς δημοσιονομικής διαχείρισης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αγορές μας παρακολουθούν και μας κρίνουν» και επισημαίνοντας ότι «οι επιδόσεις της οικονομίας συνολικά αποτελούν από μόνες τους σημαντικούς παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας».

Απευθυνόμενος εμμέσως στην αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν όλα αυτά να εδραιώνονται χωρίς μια ισχυρή οικονομία, καταλήγοντας ότι «το παλαιότερο δίλημμα, το οποίο το ακούγαμε συχνά κυρίως από την αριστερά, «κανόνια ή βούτυρο», αποδεικνύεται ένα δίλημμα το οποίο είναι σαθρό αλλά και επικίνδυνο, ιδίως σήμερα».

Με σαφείς αιχμές και για την στάση που τήρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, οι οποίοι καταψήφισαν, αλλά και οι Ελληνική Λύση, Νίκη και Φωνής Λογικής, που απείχαν, στην ψηφοφορία για το σχέδιο ReArm, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας στο «κάδρο» τα κόμματα στα «δεξιά» της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε για «υπερπατριώτες», σημειώνοντας χαρακτηριστικά «ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για το ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και ποιοι οι πατριώτες στα λόγια».

Η συζήτηση στη Βουλή δεν διεξήχθη στους συνήθεις υψηλούς τόνους. Παρόλ’ αυτά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διατύπωσαν το καθένα ένα ξεχωριστό περίγραμμα θέσεων, με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, χωρίς βασικές διαφωνίες ως προς τις ανακοινώσεις, να ζητούν εκτός από τη ρήτρα διαφυγής και ευρωομόλογο, ασκώντας ωστόσο, έντονη κριτική για την αδρανοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και επιμένοντας να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική άμυνας και καμία εξαγωγή όπλων.

Από την άλλη πλευρά, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν στο εξοπλιστικό πρόγραμμα κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αναζητά διέξοδο στα προβλήματά του, ότι κάνει βήματα πίσω στην άμυνα, επιμένοντας ότι χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή. Κοινός παρονομαστής των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέας Αριστεράς, η κριτική για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ, την Τουρκία έβαλε «στο κάδρο» ο Κυριάκος Βελόπουλος, «εμείς μιλάμε για τους ανθρώπους εσείς για τα λεφτά» η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Προτάσσοντας τη μεγάλη εικόνα των προκλήσεων που διαμορφώνονται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τοποθετείται υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας συνολικά, υπογραμμίζοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, συντονισμένα με πάγιες ελληνικές θέσεις. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά, μάλιστα, στη ρήτρα διαφυγής, επεσήμανε ότι δίνει στην Ελληνική Κυβέρνηση πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο να ενισχύσει τις επενδύσεις στην άμυνα, ώστε να μπορέσει απρόσκοπτα να υλοποιήσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα.