Δύο οι βασικοί του διεκδικητές, αλλά μόνο ένας στέφθηκε νικητής. Σε μονομαχία πολλών εκατομμυρίων εξελίχθηκε την Τρίτη η πώληση με αντικείμενα ισλαμικής και ινδικής τέχνης στους Bonhams του Λονδίνου. Ανάμεσα στα βαρύτιμα αντικείμενα, πρωταγωνίστησε το σπαθί του θρυλικού Τίπου Σουλτάν (1750 - 1799), του ανθρώπου που αντιστάθηκε ηρωικά στους Βρετανούς και τη διαβόητη Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών.
Οι ειδήμονες του οίκου εκτίμησαν την αξία του ξίφους σε 1.500.000 έως 2.000.000 λίρες, αλλά κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο βαθιά θα έβαζαν το χέρι στην τσέπη οι επίδοξοι αγοραστές του. Ένας υποψήφιος από το τηλέφωνο και άλλος ένας πλειοδότης μέσα στην αίθουσα κονταροχτυπήθηκαν ώσπου το σφυράκι του δημοπράτη να «χτυπήσει» τις 14 εκατ. λίρες (17,4 εκατ. δολάρια). Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δαπανηθεί σε ινδοισλαμικό αντικείμενο.
Ποια είναι όμως η ιστορία του ξίφους και του περίφημου πολεμιστή του; Κατασκευάστηκε από Μογγόλους τεχνίτες ακολουθώντας το μοντέλο των γερμανικών σπαθιών που εισήχθησαν στην Ινδία τον 16ο αιώνα. Στην υψηλής τέχνης λαβή του αναγράφονται καλλιγραφικά πέντε ιδιότητες και δύο προσφωνήσεις στο Θεό, ενώ η λεπίδα φέρει την επιγραφή «το ξίφος του κυβερνήτη».
Το πιο σημαντικό, είναι ότι συντρόφευε συνεχώς τον Ινδό ηγεμόνα, ακόμη και τις ώρες του ύπνου, καθώς βρισκόταν σε διαρκή επαγρύπνηση μαζί με ένα ζευγάρι πιστόλια στο πλευρό του.
Πηγή φωτ.: Twitter / India Muslim History
Λόγιος, στρατιώτης και ποιητής, ο Τίπου κληρονόμησε ένα πλούσιο βασίλειο που συνορεύει με τον ποταμό Κρίσνα στα νότια, τα Ανατολικά Γκατς στα ανατολικά και την Αραβική Θάλασσα στα δυτικά. Όμως δεν επαναπαύτηκε στα πλούτη του. Υπήρξε οραματιστής εισάγοντας πρωτοποριακούς για την εποχή νόμους, νέο νόμισμα, νέο σεληνιακό ημερολόγιο και πιο δίκαιο σύστημα εσόδων από τη γη, αναπτύσσοντας παράλληλα την επεξεργασία μεταξιού στη Μισόρ.
Γνωστός και ως Τίγρης της Μισόρης, ο σουλτάνος κατανόησε ότι οι βρετανικές δυνάμεις αποτελούσαν τη μεγαλύτερη απειλή για το βασίλειό του. Ως εκ τούτου, επικεντρώθηκε στη στρατιωτική τεχνολογία, ιδίως στην πυραυλική που πρωτοξεκίνησε με επιτυχία ο πατέρας του στον δεύτερο Αγγλο-Μισοριανό Πόλεμο κατά των Βρετανών.
Tipu Sultan (Sultan Fateh Ali Sahab Tipu; 1 December 1751 – 4 May 1799), commonly referred to as the Tiger of Mysore,was the Indian Muslim ruler of the Kingdom of Mysore based in South India. pic.twitter.com/rIha1rcqLr
— Ammu (@kaikusabapku) May 19, 2023
Αν και ήταν γνωστοί στην Ευρώπη, οι πύραυλοι Mysorean έγιναν διάσημοι λόγω της μεγάλης εμβέλειας και της καταστροφικής τους ικανότητας. Ο Τίπου μάλιστα είχε γράψει ένα στρατιωτικό εγχειρίδιο στο οποίο έδινε οδηγίες για την κατασκευή και τη λειτουργία τους. Αυτό οφειλόταν κυρίως στους ισχυρούς σιδερένιους σωλήνες που χρησιμοποιούνταν για τη συγκράτηση του προωθητικού καυσίμου των πυραύλων, επιτρέποντας μεγαλύτερη ώθηση έως και 2 χλμ.
Μετά τον θάνατό του αρκετοί από αυτούς τους πυραύλους στάλθηκαν στην Αγγλία για έρευνα και ανάπτυξη.
Ο Ινδός ηγεμόνας σκοτώθηκε, όπως το φοβόταν, από τους Βρετανούς στις 4 Μαΐου 1799, όταν μετά από ένα μήνα πολιορκίας, εισέβαλαν στην πρωτεύουσα του βασιλείου. Το όπλο πέρασε στον νικητή αξιωματικό, Ντέιβιντ Μπάιρντ που ούτε αυτός, αλλά ούτε και οι διάδοχοί του, πρόσθεσαν άλλα κατορθώματα στη λαβή του. Έμεινε στην ιστορία ως το σπαθί του Τίπου – του σουλτάνου που ταυτίστηκε με την ινδική τίγρη – και έτσι έρχεται στα χέρια του νέου του ιδιοκτήτη.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Facebook / MNT News