Στην «κρύπτη» του Τάσου Μαντζαβίνου

Στην «κρύπτη» του Τάσου Μαντζαβίνου

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου ξεκινά στην γκαλερί «Σκουφά» η τελευταία σοδειά έργων του ζωγράφου, που δούλεψε στη διάρκεια δύο χρόνων. Ο μυστικός κόσμος του δημιουργού χτίζεται από τη δεκαετία του ’80. Πρωταγωνιστούν τα αφηγηματικά στοιχεία, που παραπέμπουν συνήθως σε προσωπικές ή συλλογικές μνήμες, βιώματα και όνειρα με σαφώς αυτοβιογραφικό περιεχόμενο, ή σε λαϊκούς μύθους και παραδόσεις με έντονη συμβολική φόρτιση. 

Η ελληνικότητα του Μαντζαβίνου είναι αναμφισβήτητη και του είναι αγαπητή, όμως δεν έχει ρίζα της το υπεροχικό πάθος του Κωστή Παρθένη, αλλά την ανυπότακτη ταπεινότητα του Φώτη Κόντογλου. Συνομιλεί με τον Αϊβαλιώτη, με τον οποίο νιώθει συγγενικός. Στο πνεύμα του Τσαρούχη και του Εγγονόπουλου πολύ συχνά συνδυάζει βυζαντινά και υπερρεαλιστικά στοιχεία στα έργα του κι αυτό αποτελεί όχι μόνο την πρωτοτυπία αλλά και καθοριστικό χαρακτηριστικό της τέχνης του. Σε αντίθεση όμως με αυτούς, ο νεότερος καλλιτέχνης ταυτίζεται προβολικά με ασκητές, άγιους - στρατιώτες, ακρίτες και μέσα από αυτές τις μαχητικές μορφές αυτοπροσωπογραφείται. 

Ο Μαντζαβίνος είναι μία από τις κατακτήσεις της νεοελληνικής τέχνης. Είναι μια δύναμη που απεχθάνεται τους εκλεπτυσμούς, τις επιφανειακές ευαισθησίες και τα διακοσμητικά στοιχεία. Δεν επανέλαβε καμιά ξένη φωνή. Μέσα σε μια όλο πάθος διάθεση για αναζήτηση μιας δικής του εκφραστικότητας, οδηγήθηκε σ’ ένα κλίμα, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξπρεσιονιστικό μα τόσο προσωπικό και τόσο πηγαίο. Η σύνθεσή του, το χρώμα του, η φιγούρα του είναι αίσθηση ζωής, είναι η οπτική διατύπωση του κόσμου του, η ζωγραφική εκδήλωση ενός λαϊκού θρύλου που ζει στην καρδιά και τη φαντασία του λαού, του θρύλου που φτερώνει την πίστη για το αύριο, όπως ένας στρατιώτης άγιος. 

«Η κρύπτη» συγκεντρώνει εκτός από ζωγραφικά έργα και κατασκευές. Αυτά τα ιδιότυπα τεχνουργήματα είναι ένα κομμάτι που συμπληρώνει ισότιμα την καλλιτεχνική παραγωγή του Τάσου Μαντζαβίνου. Οι κατασκευές που παρουσιάζονται έχουν δημιουργηθεί από ξύλινα και πλαστικά υλικά στα οποία δίνεται μια νέα ζωή και μια νέα ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις του καλλιτέχνη. Όπως ομολογεί ο ίδιος, η μεγαλύτερη έμπνευσή του είναι οι καραγκιοζοπαίκτες και οι δικές τους κατασκευές, μια πηγή αέναης παιδικότητας και ενθουσιασμού.

*Γκαλερί Σκουφά (Κολωνάκι, Σκουφά 4). Εγκαίνια: Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, 17.00-21.00. Έως 12/11