Κέρδη αλλά και απώλειες προκάλεσε στα χρηματιστήρια της Ασίας η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στην επιβολή υψηλών δασμών ανά χώρα από τα μεσάνυχτα. Τα βλέμματα όλων των επενδυτών είναι στραμμένα αφενός στην Κίνα, όπου το συνολικό ύψος των δασμών αγγίζει το 104%, αφετέρου στη Νότια Κορέα, η οποία σύμφωνα με το CNBC εισήλθε σε bear market, με τον δείκτη Kospi να έχει απολέσει ποσοστό 20% σε σύγκριση με το υψηλό του περασμένου Ιουλίου.
Οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν και ο δείκτης της Αυστραλίας S&P/ASX 200 κατέγραψε πτώση 1,80% στις 7.375 μονάδες, ενώ σε περιδίνηση βρίσκεται ο ιαπωνικός Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο, σημειώνοντας απώλειες 3,93% στις 31.714,03 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 20.298 μονάδες, παρότι ενδοσυνεδριακά έφτασε να υποχωρεί ακόμη και σε ποσοστό 3,86%
Ο δείκτης της ηπειρωτικής Κίνας CSI 300 κατέγραψε άνοδο 0,99% στις 3.686 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη Kospi της Νότιας Κορέας κατέγραψε πτώση 1,68%. Ωστόσο, ο δείκτης αναφοράς έχει χάσει 20% από το υψηλό του Ιουλίου, επιβεβαιώνοντας μια bear market. Ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,44%. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα, η Νότια Κορέα ήρε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγόρευση ανοικτών πωλήσεων στην ιστορία της χώρας, μετά την αυστηροποίηση των μέτρων για την πάταξη των παράνομων συναλλαγών.
Υπό το πρίσμα των αμοιβαίων δασμών που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση, η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης, το οποίο πλέον διαμορφώνεται στο 6%.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας στις ΗΠΑ, οι τρεις βασικοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 320,01 μονάδες ή 0,84% και έκλεισε στις 37.645,59 μονάδες, ανεβάζοντας τις τετραήμερες απώλειές του λόγω της ανησυχίας για τους δασμούς σε περισσότερες από 4.500 μονάδες. Η Apple ηγήθηκε των απωλειών με το κόστος της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone να αυξάνεται κατακόρυφα με τους νέους δασμούς της Κίνας.
Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,57% και έκλεισε στις 4.982,77 μονάδες. Ο δείκτης βρέθηκε λίγα εκατοστά μακριά από το να κλείσει σε bear market, υποχωρώντας σχεδόν 19% από το ρεκόρ του Φεβρουαρίου, και έκλεισε τη συνεδρίαση κάτω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2024. Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει περισσότερο από 12%.
Οι νέοι αμοιβαίοι δασμοί του Τραμπ τίθενται σε ισχύ στις εισαγωγές από όλο τον κόσμο
Την ίδια στιγμή, ο νέος γύρος δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τέθηκε σε ισχύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης σε προϊόντα που εισάγονται από δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ο γύρος των λεγόμενων αμοιβαίων δασμών υπερβαίνει τον βασικό συντελεστή 10% που επιβλήθηκε σε πολλές άλλες χώρες το Σαββατοκύριακο. Συνολικά, οι εισαγωγές από 86 χώρες υπόκεινται πλέον σε υψηλότερους δασμούς που κυμαίνονται από 11% έως 84%.
Η Κίνα θα δει καθαρά συνολικούς δασμούς σε ποσοστό 104% στα εξαγόμενα προϊόντα της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο μαζικός νέος δασμολογικός συντελεστής αντανακλά έναν προηγουμένως επιβληθέντα δασμό 20%, έναν πρόσθετο δασμό 34% και μια αύξηση 50% της τελευταίας στιγμής που υπέγραψε ο Τραμπ αργά την Τρίτη.
Μετά την Κίνα, το Λεσότο υπόκειται στον μεγαλύτερο δασμολογικό συντελεστή ενός κράτους στον νέο γύρο. Οι εξαγωγές αυτού του αφρικανικού έθνους προς τις ΗΠΑ υπόκεινται σε δασμό 50%.
Η Καμπότζη βρίσκεται πολύ κοντά, με τις εισαγωγές από τη συγκεκριμένη χώρα να υπόκεινται σε δασμούς 49% από την Τετάρτη.
Παράλληλα, δύο από τους γείτονες της Καμπότζης στη νοτιοανατολική Ασία, το Λάος και το Βιετνάμ, υπόκεινται σε δασμούς 48% και 46% αντίστοιχα.
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου έχουν καταγράψει τέσσερις συνεχόμενες ημέρες απωλειών μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Τραμπ στις 2 Απριλίου.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος και ο Τραμπ έσπευσαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες για την πτώση των χρηματιστηρίων. «Η Αμερική θα γίνει και πάλι πολύ πλούσια πολύ σύντομα», δήλωσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο την Τρίτη.