Τέχνη για να μοιράζεσαι...
Δημοπρασία οίκου «Βέργος»

Τέχνη για να μοιράζεσαι...

Στις δημοπρασίες που εισήγαγε τα τελευταία χρόνια της πανδημίας ο οίκος «Βέργος», η φετινή χειμωνιάτικη πώληση (Δευτέρα, 19/12), στοχευμένη σε ένα πιο ευρύ κοινό, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, υπηρετεί το πνεύμα των Χριστουγέννων με την έννοια της προσφοράς. Από τον Όμηρο ακόμη μαθαίνουμε πως τα δώρα προξενούν χαρά και ευφρόσυνη διάθεση όχι μόνο στον αποδέκτη τους, αλλά και στον δωρητή τον ίδιο, και πως τα εκτιμούσαν όχι τόσο λόγω της χρηστικότητας και της μετρήσιμης αξίας τους, αλλά για την ομορφιά και την υψηλή τους τέχνη. Ένα δώρο τέχνης, ακόμη κι αυτό που υπογράφεται από καλλιτέχνη φτασμένο, δε σημαίνει απαραιτήτως ότι κοστίζει μια περιουσία.

Οι άνθρωποι του οίκου συγκέντρωσαν ένα σύνολο από 139 λαχνούς, έργα και αντικείμενα τέχνης που αξίζουν να τα μοιραστούμε με αγαπημένα πρόσωπα. Πνευματικά δωρίσματα για να μοιραστείτε ό,τι μας συγκινεί και μας εμπνέει, ό,τι μας τρέφει και μας παρηγορεί. Περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικής, ζωγραφισμένα διακοσμητικά πιάτα, μοναδικά γλυπτά, κεραμικά βάζα, πιατέλες και κανάτες, όλα φιλοτεχνημένα από μεγάλους Έλληνες δημιουργούς. Η τιμή τους ξεκινά μόλις από 200 ευρώ και φέρουν επάνω τους ονόματα όπως: Φασιανός, Τσαρούχης, Ρόρρης, Σακαγιάν, Βερναρδάκη, Μπιτσάκης, Φιλοπούλου, Γιαννακάκη, Μπότσογλου. Κι αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τη διαδικασία της δημοπρασίας, μπορείτε εύκολα να μετέχετε online μέσω της ιστοσελίδας του οίκου vergosauctions.com

Στα προσφερόμενα έργα τη ματιά μας κέντρισε ένα βάζο της Ελένης Βερναρδάκη στα 200 ευρώ (λαχνός 135). Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο βλέπουμε κεραμικά της Βερναρδάκη στις εγχώριες πωλήσεις και οι συλλέκτες αναγνωρίζουν την αξία της σημαντικής κεραμοπλάστριας. Δεν λησμονούμε την αφιερωματική έκθεση που είχε οργανώσει στο Μπενάκη της Πειραιώς. Από τότε, η κεραμική τέχνη αρχίζει και πάλι να παίρνει τη θέση της σε γκαλερί και μουσεία από νεότερους, άξιους εκπροσώπους μιας εικαστικής έκφρασης με τόσο πλούσια παράδοση. Το κεραμικό μπορεί, πέρα από χρηστική αξία, να έχει αισθητική σφραγίδα κι αυτό η Βερναρδάκη μας το δίδαξε.

Βάζο της Ελένης Βερναρδάκη

 

«Ζωγράφιζα τον Χριστό κρατώντας ακάνθινο στεφάνι» γράφει ο ίδιος ο Αλέκος Φασιανός σε δυο φίλες, δίνοντας το κλίμα της πόλης στο πένθιμο χρώμα της Σταύρωσης. Εξαιρετικό σχέδιο του κορυφαίου δημιουργού που έχει διπλή παρουσία, τόσο μέσα από την παράσταση του Εσταυρωμένου, όσο κι από την χειρόγραφη επιστολή. Προσφέρεται στα 500 ευρώ (λαχνός 91).

Σχέδιο του Αλέκου Φασιανού

Άγνωστη στο ευρύ ελληνικό κοινό, η σπουδαία σκηνογράφος και ενδυματολόγος Lila de Nobili φανερώνεται στο «Κορίτσι» κι ως ζωγράφος. Δεν υπήρξε μόνο επιστήθια φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, αλλά είχε λάβει απ’ αυτόν και μαθήματα βυζαντινής τέχνης. Το νεανικό πορτρέτο, ένα λάδι σε κόντρα πλακέ, ξεκινά στα 600 ευρώ. Ίσως από τα καλύτερα έργα της δημοπρασίας (λαχνός 62).

Έργο της Lila de Nobili

Όσοι γνωρίζουν την τέχνη του Τζων Χριστοφόρου δεν θα μείνουν αδιάφοροι στα δύο πορτρέτα που προσφέρονται στα 700 ευρώ το καθένα (λαχνός 71 και 72). Από τους σπουδαίους ζωγράφους της ελληνικής διασποράς έλεγε χαρακτηριστικά: «οι καλλιτέχνες οφείλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να μην εγκαταλείψουν την εικόνα του ανθρώπου. H τέχνη πρέπει να μιλάει για τον άνθρωπο. Δεν είναι απλώς διακοσμητικό στοιχείο που μας δίνει χαρά για μερικά λεπτά. Είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό και βαθύ, αγγίζει το δράμα της ζωής και την ανθρώπινη τραγωδία. Μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας».

Έργο του Τζων Χριστοφόρου

Υπογεγραμμένο και χρονολογημένο το 1979, το έργο του Γιάννη Μιγάδη μας μεταφέρει αβίαστα στην «παραλία». Κι όμως, αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, το στοιχείο της γυναικείας παρουσίας με ομπρέλα μες στη θάλασσα, δίνει στο έργο έναν «κόντρα – ρόλο» στον λυρικό χαρακτήρα της ακουαρέλας. Η τιμή του έργου είναι στα 1.000 ευρώ (λαχνός 75).

Έργο του Γιάννη Μιγάδη

Όταν πρωτόβγαλε τις «ελιές» του στη ζωγραφική ο Κώστας Παπανικολάου, είχαν γίνει κυριολεκτικά ανάρπαστες. Η συγκεκριμένη ανήκει στην τελευταία σοδειά έργων του μεγάλου ζωγράφου (2021), καθώς κάτω δεξιά η απόδοση του τοπίου παραπέμπει στη «φούγκα». Πρόκειται για τον ιδιαίτερο τρόπο του Παπανικολάου να σχηματίζει με απολύτως λιτές γραμμές μια τοπιογραφία (εδώ, μόλις με δύο χρώματα). Η «ελιά» εκτιμάται από 1200 έως 1600 ευρώ (λαχνός 123).

Έργο του Κώστα Παπανικολάου

Όλα τα έργα της πώλησης βρίσκονται συγκεντρωμένα εδώ.

Στην κεντρική εικόνα έργο του Νικολάου Χριστόπουλου «Καράβια του Αγώνος/ Μπάρκο Ψαριανό/ ο φόβος και ο τρόμος/του τουρκικού Στόλου/1821-1878», 1200 ευρώ (λαχνός 13)