Οι 10 εβδομάδες ανόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που σίγουρα χρήζει κάποιου είδους μελέτη για τη συχνότητά του. Από το 1985 και για διάστημα 1.990 εβδομάδων προκύπτει ότι η εμφάνιση ενός τέτοιου ανοδικού σερί έχει επαναληφθεί μόλις μία φορά την περίοδο 2004-2005 όταν ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε 11 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες.
Η ανοδική επανάληψη σε όρους εβδομάδας εξαντλείται συνήθως στις 3 ή 4 εβδομάδες, αυτό δείχνουν τουλάχιστον οι απόπειρες του Γενικού Δείκτη σε αυτό το χρονικό βάθος. Μετά αρχίζουν οι σπάνιες φορές. Ο Γενικός Δείκτης έχει κάνει από μία φορά 11, 10 και 9 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες από δύο φορές το 8x8 και το 7x7 και 12 φορές το 6x6.
Η πιο παραγωγική περίοδος ήταν το σερί του 2012: Σε εκείνη την περίοδο λίγο μετά τις εκλογές ο Γενικός Δείκτης από τις 28 Ιουλίου έως τις 21 Σεπτεμβρίου κατέγραψε απόδοση 32,3%. Αντίθετα, το μεγάλο ανοδικό σερί του 2004/2005 ολοκληρώθηκε στο μάλλον φτωχό 13,14%. Μάλιστα ο Γενικός Δείκτης στο καλύτερο ανοδικό του κλείσιμο στις 31 Οκτωβρίου του 2008 είχε καταγράψει κέρδη 19,2% σε μια συνεδρίαση απ' ό,τι οι 77 ημερολογιακές ημέρες που συμμετείχαν στο ρεκόρ του 2004/2005.
Στον αντίποδα δεν συναντάμε αντίστοιχα καθοδικά σερί στην Ελληνική αγορά. Οι συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης έχουν όριο τις 8 και αυτό έχει την εξήγηση του. Ο φόβος και πανικός είναι ένα πιο έντονο και μεταδοτικό συναίσθημα που δεν διαρκεί σε ένταση όσο η αισιοδοξία που μάλλον θέλει χρόνο για να απαιτήσει τους πολλούς.
Έτσι λοιπόν στις 8 συνεχόμενες συνεδριάσεις του Ιουλίου/Αυγούστου του 2008 παρατηρείται πτώση μόλις 8,7%. Από τον Οκτώβριο του 2008 έως το 2020 έχουν υπάρξει συνεδριάσεις πολύ πιο «επώδυνες» για τους επενδυτές με απώλειες από 9,17% έως 16,23% στην αρνητική συνεδρίαση ρεκόρ όλων των εποχών της 3ης Αυγούστου του 2015.
Αυτό που αξίζει να κρατήσει κανείς είναι ότι στα ανεβάσματα του Δείκτη μια καλή ένδειξη συνέχισης της τάσης είναι το χτίσιμο των συναλλαγών. Η πρώτη εβδομάδα είχε μέσες ημερήσιες συναλλαγές 38 εκατ. ευρώ για να «χτίσει» σταδιακά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ και να μείνει εκεί γεγονός υποστηρικτικό και το οποίο έδεσε τις τιμές, ενώ το συνεχές ανοδικό σερί κάποια στιγμή είχε στοιχεία και κάλυψης ανοικτών θέσεων πώλησης που «έσκασαν».
Η εβδομάδα ξεκίνησε θετικά και ο Γενικός Δείκτης έχει το πλεονέκτημα στη σημερινή και στις επόμενες δύο συνεδριάσεις να ισοφαρίσει το ρεκόρ συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων. Δεν θα είναι εύκολο αφού σε κάθε νέο ρεκόρ οι πιθανότητες να υπάρξουν ρευστοποιήσεις είναι μεγαλύτερες, άρα απαιτείται μεγαλύτερο εύρος θετικών νέων και φυσικά χρηματικών εισροών που θα αναχαιτίσουν τα πολλά και καλά κέρδη όσων τοποθετήθηκαν νωρίτερα.
Από την άλλη πλευρά, τα ενδεχόμενα είναι μεταξύ τους ανεξάρτητα, καμία προηγούμενη απόδοση δεν καθορίζει την επόμενη και κάθε εβδομάδα ξεκινάει από μηδενική βάση. Όπως επίσης τα ρεκόρ και οι παραδόσεις είναι για να σπάνε.