Το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης να επιτρέψει σε δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια να τα αποπληρώσουν για κλάσμα της οφειλής θα δημιουργήσει σημαντική αβεβαιότητα στην αγορά προβληματικών δανείων της χώρας, εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου Fitch Ratings.
O κυβερνητικός συνασπισμός της πρωθυπουργού Giorgia Meloni βάζει τις τελευταίες «πινελιές» σε νομοσχέδιο που θα αλλάξει το ισχύον πλαίσιο και θα επιτρέψει σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις να επαναγοράσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της περιόδου 2015-2021 από τα funds που τα αγόρασαν από τις ιταλικές τράπεζες.
Με βάση το σχέδιο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δάνεια έως 25 εκατ. ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν στα funds ένα πριμ 20% πάνω στην τιμή που τα funds πλήρωσαν τις τράπεζες για την αγορά των δανείων αυτών ή πριμ 40% στις περιπτώσεις που η διαδικασία ανάκτησης των πιστώσεων έχει προχωρήσει δικαστικά.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, το μέτρο θα αυξήσει το λειτουργικό κόστος των servicers και θα οδηγήσει σε σημαντική αναθεώρηση των επιχειρηματικών σχεδίων των εταιρειών αυτών, όπως και των funds που αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θα επηρεάσει την κερδοφορία των επενδύσεων σε κόκκινα δάνεια.
Βέβαια, παραμένει ερωτηματικό το πόσοι δανειολήπτες θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το μέτρο και να «καθαρίσουν» τα χρέη τους, επισημαίνει ο οίκος Fitch.
Οι νέοι κανόνες σημαίνουν ότι οι εταιρείες ανάκτησης των χρεών θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν τις συμβάσεις τους με τα funds που επενδύουν σε κόκκινα δάνεια, όπως και με τις τράπεζες, καθώς τα ποσοστά θεραπείας των δανείων αυτών θα υποχωρήσουν.
Μακροπρόθεσμα, οι αγοραστές των κόκκινων δανείων μπορεί να αναθεωρήσουν την επενδυτική τους στρατηγική καθώς η προβλεψιμότητα των στρατηγικών θεραπείας των δανείων θα πληγεί, σύμφωνα με τη Fitch.
Οι νέοι κανόνες θα πλήξουν και τις τράπεζες καθώς το «ξεφόρτωμα» των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς τους θα καταστεί πιο δύσκολο και ακριβότερο. Η αγορά κόκκινων δανείων έπαιξε ρόλο-κλειδί στις προσπάθειες των ιταλικών τραπεζών να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους τα τελευταία χρόνια.
Μετά τον πρόσφατο φόρο 40% στα υπερβολικά κέρδη των τραπεζών που αιφνιδίασε τον κλάδο, οι ιταλικές τράπεζες θα πληρώσουν το τίμημα της πολιτικής της κυβέρνησης Meloni να ικανοποιήσει τη λαϊκίστικη πλευρά του κυβερνώντος συνασπισμού.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις να απεγκλωβιστούν από τα προβληματικά τους δάνεια. Θεωρούν ότι τα περιθώρια κέρδους που εισπράττουν τα funds που επενδύουν σε κόκκινα δάνεια είναι τοκογλυφικά και απαράδεκτα καθώς το κόστος απόκτησης των δανείων είναι μόνο κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας.
Οι ιταλικές τράπεζες έχουν πωλήσει πάνω από 300 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τα νέα μέτρα μπορεί να πλήξουν την ιταλική αγορά κόκκινων δανείων η οποία έχει προσελκύσει πολλούς επενδυτές από το 2015. Διεθνή funds έχουν τοποθετήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε προβληματικά δάνεια, αγοράζοντάς τα από τις ιταλικές τράπεζες την τελευταία οκταετία.
Οι πωλήσεις των προβληματικών δανείων βοήθησε τις ιταλικές τράπεζες να μειώσουν την έκθεση τους σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από 341 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015 στα 58 δισ. ευρώ τον φετινό Μάρτιο, σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers.
Τα νέα μέτρα μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στις κρατικές εγγυήσεις που βοήθησαν τις τράπεζες να «ξεφορτωθούν» 110 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων.