Όταν ο σημαντικότερος δείκτης των αγορών καταγράφει κέρδη 22%, από την αρχή του έτους έως τα τέλη Οκτωβρίου, τότε οι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι ότι το ράλι θα συνεχιστεί στο τελευταίο δίμηνο. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η ιστορία.
Ο Νοέμβριος αποτελεί παραδοσιακά τον καλύτερο, σε επίπεδο αποδόσεων, μήνα για τα χρηματιστήρια, ενώ συχνά πυκνά οι αγορές τρέχουν και το λεγόμενο «Santa Claus rally», λίγο πριν τα Χριστούγεννα ή/και κατά τη διάρκεια των γιορτών. Όπως σημειώνει και η Goldman Sachs, εξετάζοντας δεδομένα από το 1928, η 28η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την έναρξη της καλύτερης περιόδου του χρόνου για τη Wall Street.
Σε ό,τι αφορά άλλα δημοφιλή assets, όπως ο χρυσός, το ασήμι, το πετρέλαιο, ακόμα και τα ομόλογα, αυτό που θα καθορίσει τη συνέχεια θα είναι ένα μείγμα γεωπολιτικών εξελίξεων, επιπτώσεων των αμερικανικών εκλογών, αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια και πορείας της οικονομίας και του πληθωρισμού, με ιδιαίτερη προσοχή στο κατά πόσο η Κίνα θα καταφέρει να ανακάμψει δυναμικά.
Βλέπουμε, για παράδειγμα, ότι, ενώ ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν (χθες το Brent έκλεισε στα 70,73 δολάρια, διότι μεγαλώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία, στην προσπάθειά της να ξαναγίνει ο κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας οικονομίας. Χθες, το Brent έκλεισε στα 70,73 δολάρια, επίπεδο που αν εξαιρέσουμε το χαμηλό του Σεπτεμβρίου, έχει να καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2021.
Την ίδια ώρα, ο χρυσός άγγιξε σήμερα τα 2.800 δολάρια/ουγγιά, κινείται με ορμή προς τα 3.000 δολάρια και τίποτα δεν δείχνει ικανό να τον σταματήσει, αφού τόσο το γεωπολιτικό όσο και το οικονομικό σκηνικό ευνοούν την περαιτέρω άνοδο των τιμών του χρυσού αλλά και του αργύρου.
Επιστρέφοντας στο μέτωπο των μετοχών, η αγορά στρέφει το βλέμμα αυτή την εβδομάδα στα εταιρικά αποτελέσματα και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την απασχόληση στις ΗΠΑ. Και φυσικά το ισχυρό momentum μπορεί να ανατραπεί, παρά την παράδοση, αφού κάθε έτος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και η ιστορία δεν λέει πάντα την αλήθεια. Θα μπορούσαν λ.χ. οι big tech να απογοητεύσουν με τα αποτελέσματά τους και να αλλάξει άρδην το κλίμα.
Είναι, πάντως, εντυπωσιακό ότι η τελευταία φορά που ο S&P 500 σημείωσε πτώση άνω του 1% το μήνα Νοέμβριο, ήταν το 2008, στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers. Από τότε, έχει κινηθεί ανοδικά 12 φορές, με κέρδη της τάξης του 3,96%, κατά μέσο όρο και μόλις 3 φορές πτωτικά, με μεγαλύτερη πτώση το -0,83% του 2021.
Ο Νοέμβριος, λοιπόν, θα λέγαμε πως είναι ο αγαπημένος μήνας των αγορών και μένει να επιβεβαιωθεί η παράδοση. Μόνο που φέτος υπάρχουν αρκετοί λόγοι που θα μπορούσαν να τη χαλάσουν. Η εβδομάδα που ξεκινά είναι πραγματικά γεμάτη. Χθες, ανακοίνωσαν αποτελέσματα εταιρείες του κλάδου της Τεχνολογίας, όπως η Alphabet, ενώ συνολικά αναμένονται τα αποτελέσματα του 48% των εταιρειών του S&P 500 μέχρι την Παρασκευή, δίνοντας τον τόνο των επόμενων δύο μηνών. Παράλληλα, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν οιωνό για το κατά πόσο θα μειώσει ξανά τα επιτόκια η Fed την ερχόμενη εβδομάδα.
Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση που ο Νοέμβριος δεν… κρατήσει την παράδοση και οι αγορές κινηθούν πτωτικά, οι επενδυτές θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία συνέχισης της ανοδικής πορείας, καθώς εκκρεμεί το ράλι των γιορτών. Σύμφωνα με την εταιρεία στατιστικών δεδομένων Seasonax, από το 1898 έως σήμερα, ο δείκτης Dow Jones έχει κινηθεί ανοδικά, μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 9 Ιανουαρίου, στο 77,78% των περιπτώσεων, ήτοι στα 98 από τα 126 χρόνια.
Υπάρχουν, βέβαια, και οι αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, όπως το 2018, όταν ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα πυροδότησε ένα πολύ σοβαρό sell-off (περίπου -10% κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου) που άφησε τον χαρακτηρισμό «μαύρα Χριστούγεννα» για τις γιορτές εκείνης της χρονιάς.