Αγορές: Η «προίκα» των δύο υποψηφίων για τον Λευκό Οίκο
Shutterstock
Shutterstock

Αγορές: Η «προίκα» των δύο υποψηφίων για τον Λευκό Οίκο

Δεν είναι εύκολο να γράψουμε επιγραμματικά το τι πρέπει να περιμένουμε στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά μετά το τέλος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Οι δυο υποψηφιότητες έχουν μια διαφορετική ατζέντα, για κάθε πτυχή της αμερικανικής οικονομίας, που με τη σειρά της θα επηρεάσει όχι μόνο την πραγματική οικονομία των ΗΠΑ, όχι μόνο την πορεία της Wall Street, αλλά το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας και των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται ότι διάκειται πιο φιλικά προς τις αγορές, σε αντίθεση με την Κάμαλα Χάρις που εστιάζει περισσότερο στα προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι τα πάντα λύνονται μέσω της ισχυροποίησης της αμερικανικής οικονομίας, ενώ η Κάμαλα Χάρις πιστεύει στις ισχυρές κοινωνικές παρεμβάσεις. 

Αυτή η διαφορά αντιλήψεων αποκρυσταλλώνεται με δυο ξεκάθαρους τρόπους. Ο πρώτος σχετίζεται με το κανονιστικό, ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων και ο δεύτερος με το φορολογικό καθεστώς.

Έτσι, ο Ντόναντ Τραμπ εξαγγέλλει υποχώρηση των «περιορισμών» της πράσινης αμερικανικής ατζέντας η οποία θα δώσει ώθηση στις πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς και στις εταιρείες εξόρυξης σχιστολιθικών υδρογονανθράκων. Ουσιαστικά υπόσχεται μια «απορρύθμιση» των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον χώρο της ενέργειας, υπέρ του παραδοσιακού μπλοκ του μαύρου χρυσού.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται να αποδυναμώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις ΗΠΑ, της περίφημης SEC. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να απομακρύνει τον πρόεδρο της SEC, Γκάρι Γκένσλερ, από τη θέση του. Προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερες προοπτικές κερδοσκοπίας και ανάπτυξης, στους μη παραδοσιακούς παίκτες της Wall Street. Η προτίμηση αυτή, αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι οι τραπεζίτες της Wall Street προτιμούν να εκλεγεί ως πρόεδρος των ΗΠΑ, η Κάμαλα Χάρις. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έχει χαρακτηρίσει τον Τζέιμς Ντάιμον CEO της JPMorgan, ως ακροαριστερό. 

Στον αντίποδα, το οικοσύστημα των startups, των venture capitals, των alternative investors και των funds υποστηρίζουν αναφανδόν τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η απορρύθμιση των αγορών υπόσχεται αφενός «απελευθέρωση» από νόρμες και ελέγχους και αφετέρου μεγιστοποίηση των κερδών. Την ίδια στάση κρατάει και ο επενδυτικός κόσμος των κρυπτονομισμάτων, που είχε κοντραριστεί με τα «κατασταλτικά» μέτρα κατά των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων, τα οποία είχαν επιβληθεί μετά τα σκάνδαλα και τις χρεοκοπίες. Όπως θυμόμαστε, ο Γκάρι Γκένσλερ είχε μπλοκάρει την εισαγωγή των αμοιβαίων κεφαλαίων με δείκτη αναφοράς το bitcoin (spot bitcoin ETFs) στη Wall Street. Όμως, τα αμερικανικά δικαστήρια είχαν δικαιώσει τα funds που είχαν προσφύγει κατά της απόφασης αυτής και έτσι είχε δοθεί το πράσινο φως για τη λειτουργία τους στις αρχές του 2024, με αποτέλεσμα τη δημιουργία υψηλών κερδών και υπεραξιών.

Όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς,  ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών θέλει να διατηρήσει τους φορολογικούς συντελεστές και τις φοροελαφρύνσεις που είχε θεσπίσει ο ίδιος το 2017, και οι οποίες είχαν τονώσει ιδιαίτερα την οικονομία των ΗΠΑ πριν την έλευση της πανδημίας COVID. Έχει υποσχεθεί παράλληλα ότι θα καταργήσει τη φορολογία στα φιλοδωρήματα και στις συντάξεις. Έχει εξαγγείλει και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, από το 21%, στο 15%. Κάτι που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός νέου momentum για τις μετοχές στη Wall Street. 

Αντίθετα, η υποψήφια των Δημοκρατικών, προτίθεται να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή επί των εταιρικών κερδών στο 28% από το σημερινό 21%. Μια κίνηση που σύμφωνα με την ίδια, θα οδηγήσει στη μείωση των τρεχόντων και μελλοντικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων που καλπάζουν. Επιπλέον, οι Δημοκρατικοί σκοπεύουν να  αυξήσουν τους φόρους για εισοδήματα άνω των $400.000 ετησίως. 

Αυτά είναι τα δεδομένα, των προεκλογικών εξαγγελιών, όσον αφορά την εσωτερική οικονομική πολιτική των ΗΠΑ. Τι γίνεται όμως με το στίγμα των ΗΠΑ στο διεθνές οικονομικό πεδίο;

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέραν των δασμών που είχε επιβάλει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, έχει προτείνει νέο ελάχιστο επίπεδο δασμών 10% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά και την απόσυρση της προτιμητέας εμπορικής σχέσης με την Κίνα, που σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι δασμοί σε πολλά κινεζικά προϊόντα με αποτέλεσμα να φτάσουν μέχρι και στο 60%. Έχει εξαγγείλει πως θα επιβάλει δασμούς ύψους έως και 200% σε εισαγωγές αυτοκινήτων μεταξύ των οποίων και των κινεζικών. Προτίθεται να προχωρήσει στην απαγόρευση κατοχής ακινήτων και κρίσιμων υποδομών, αλλά και εταιρειών των κλάδων της ενέργειας και της ψηφιακής τεχνολογίας, από εταιρικά σχήματα κινεζικών συμφερόντων. 

Η Κάμαλα Χάρις, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται διατεθειμένη να στραφεί κατά της επιβολής δασμών σε βιομηχανικές πρώτες ύλες και τελικά προϊόντα από χάλυβα και αλουμίνιο και όχι μόνο. Ας σημειωθεί, ότι οι συγκεκριμένοι δασμοί είχαν επιβληθεί επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και είχαν διατηρηθεί αυτούσιοι επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν.

Τα σημερινά αποτελέσματα θα επισφραγίσουν τις εξαγγελίες του νέου ένοικου του Λευκού Οίκου, που θα δώσουν κατεύθυνση στις διεθνείς αγορές και στα χρηματιστήρια. Μοναδικός αστάθμητος παράγοντας, το μέγεθος των κοινωνικών αντιδράσεων από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στο εσωτερικό των ΗΠΑ.