Οι προσδοκίες της Παρασκευής για επανέναρξη των ροών από την Gazprom το Σάββατο διαψεύσθηκαν, αφού η Μόσχα μετά τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον Ντελ Λάιν περί επιβολής πλαφόν στις τιμές των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου αποφάσισε να κρατήσει κλειστό τον αγωγό, επικαλούμενη βλάβη κατά τη διάρκεια της συντήρησης.
Σήμερα λοιπόν το πιο πιθανό είναι οι τιμές του φυσικού αερίου να εκτοξευθούν εκ νέου, «ακυρώνοντας» την ανακούφιση από την αποκλιμάκωση της τάξης του 30% της προηγούμενης εβδομάδας, μιας και η Gazprom εμπαίζει την Ευρώπη «ρίχνοντας το μπαλάκι» στη Siemens Energy η οποία «δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για τις επισκευές», στοιχείο που διέψευσε η Siemens, υποστηρίζοντας ότι «δεν της ζητήθηκε κάτι τέτοιο».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhzhia λειτουργεί μόνο κατά το 1/6 καθώς οι 5 από τους 6 αντιδραστήρες είναι εκτός λειτουργίας σύμφωνα με την IAEA , μειώνοντας από άλλο ένα μέτωπο την παραγωγή ενέργειας για τη Γηραιά Ήπειρο.
Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, η Ευρώπη αναζητά εναγωνίως το πλαίσιο των μέτρων κατά της ενεργειακής κρίσης. Μεταξύ των άλλων μοντέλων εξετάζεται και το ελληνικό μοντέλο επιβολής πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών, που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ μια πιο αναλυτική παρουσίαση των μέτρων της Κομισιόν στην κατεύθυνση περιορισμού του ενεργειακού κόστους θα γίνει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.
Θα είναι ευχής έργον οι υπουργοί Ενέργειας να συμφωνήσουν στο πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών καθώς,
- μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα,
- εξορθολογίζει την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία αυτή τη στιγμή παραπαίει, μιας και βάση του target model που προβλέπει το ισχύον Κοινοτικό πλαίσιο, η τελευταία μονάδα που εισέρχεται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψει την προσφορά της ημερήσιας ζήτησης είναι και αυτή που καθορίζει την τιμή της ημερήσιας αγοράς για το σύνολο των μονάδων που συμμετείχαν στην αγορά τη συγκεκριμένη ημέρα (άνθρακας, πυρηνικά, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, κλπ.).
Αν λοιπόν η τιμή δεν θα καθορίζεται από την ακριβότερη μονάδα που μπαίνει στο σύστημα προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση –που δεν είναι άλλη αυτόν τον καιρό από το φυσικό αέριο - αλλά από την έστω διοικητικά-προς το παρόν- καθοριζόμενη τιμή /πλαφόν, θα σταματήσει μια μεγάλη στρέβλωση της αγοράς, ήτοι το κόστος των ακριβότερων μονάδων φυσικού αερίου να μεταφέρεται στο σύνολο όλης της ηλεκτροπαραγωγής.(σ.σ: Περισσότερα για το target model και πώς καθορίζεται η τιμή του ρεύματος μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Αγώνας δρόμου και «χορός» δισεκατομμυρίων για όλη την Ευρώπη
Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη αναζητά λίγο πριν ξεκινήσει ο χειμώνας λύσεις προκειμένου να προσαρμόσει την αγορά ενέργειας στις νέες συνθήκες, για πολλές χώρες έχει ξεκινήσει ήδη ένας δύσκολος αγώνας δρόμου. Βλέπετε, ανεξαρτήτως των μέτρων που θα αποφασιστούν σε κεντρικό επίπεδο, τα κράτη θα χρειαστούν άμεσα σημαντικούς προϋπολογισμούς για την χρηματοδότηση του αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, με την διάρκεια της κρίσης να είναι άγνωστη.
Ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Mikael Damberg δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα προσφέρει έως τον Μάρτιο 23,23 δισ. δολάρια σε εγγυήσεις ρευστότητας στις εταιρείες ενέργειας, προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση τους.
«Χωρίς την εγγύηση της κυβέρνησης, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει σε "τεχνική πτώχευση" τη Δευτέρα, δήλωσε με δραματικό τόνο ο Damberg, μόλις δύο ημέρες αφότου η ρωσική Gazprom έκλεισε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1.
Αλλά και η Φιλανδία ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει να προσφέρει εγγυήσεις οικονομικής ρευστότητας άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της ενέργειας, προκειμένου να βοηθήσει στην αποτροπή μιας σκανδιναβικής οικονομικής κρίσης.
Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη από την Πέμπτη ότι ετοιμάζει πακέτο μέτρων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για να θωρακίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από το σοκ των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Την ίδια στιγμή, ο κύριος σύνδεσμος επιχειρήσεων της Ιταλίας προειδοποίησε δραματικά για «οικονομικό σεισμό», καθώς η χώρα αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον διπλασιασμό των ενεργειακών εισαγωγών -αναμένονται να ανέλθουν σε 100 δις ευρώ- χωρίς μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία της.
Στη Γερμανία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές, ο συνασπισμός του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε νέο σχέδιο στήριξης για τα νοικοκυριά απέναντι στις υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, ύψους 65 δις ευρώ.
Πρόκειται για το τρίτο και μεγαλύτερο πακέτο και μαζί με τα άλλα δύο η Γερμανία ανεβάζει τον λογαριασμό στήριξης των νοικοικυριών στα 95 δις ευρώ.
Στη Γαλλία, ήδη από τα τέλη του Ιουλίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 9,7 δισ. ευρώ -12 ευρώ/μετοχή- για την πλήρη κρατικοποίηση της Electricite de France- ήτοι το 16% που δεν κατέχει- σε μια προσπάθεια να λύσει τα προβλήματα στην εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που επιδεινώνουν την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Την Παρασκευή που μας πέρασε, η υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, ανακοίνωσε ότι η γαλλική κρατική εταιρεία θα επανεκκινήσει όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της αυτόν το χειμώνα.
Υπενθυμίζουμε ότι επί του παρόντος 32 από τους 56 αντιδραστήρες της EDF έχουν σταματήσει λόγω συντήρησης ή τεχνικών προβλημάτων, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση «από τον Οκτώβριο, κάθε εβδομάδα νέοι αντιδραστήρες θα επανεκκινούνται, με στενή παρακολούθηση των αντιδραστήρων που είχαν κλείσει λόγω προβλημάτων διάβρωσης».
Το επόμενο κεφάλαιο θα είναι οι ανακοινώσεις από πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες για διακοπή μονάδων παραγωγής. Ουκ ολίγοι αντιπροσώποι της γερμανικής βιομηχανίας άλλωστε έχουν ήδη προβεί σε τέτοιες ανακοινώσεις, ενώ η ελβετική χαλυβουργία Stahl Gerlafingen την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε και έλαβε άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές για περικοπές των ωρών εργασίας των εργαζομένων και μείωση παραγωγής.
Πόσο ψύχραιμες θα αποδειχθούν οι αγορές;
Η τρέχουσα εβδομάδα είναι εξαιρετικά σημαντική για την τάση, καθώς ειδικά οι ευρωπαϊκές αγορές θα πρέπει να εμπεδώσουν τις εξελίξεις της Παρασκευής-περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ- αλλά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου.
Η επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θεωρείται κρίσιμη, καθώς ήδη στην αγορά των ομολόγων έχει πατηθεί το κουμπί των πωλήσεων, ενώ οι αποδόσεις ειδικά των ιταλικών και ελληνικών ομολόγων αποκαλύπτουν την κερδοσκοπική διάθεση των επενδυτών εν μέσω του ενεργειακού Αρμαγεδώνα.
Επιπλέον μια νέα εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα θα πολλαπλασιάσει τις διεθνείς αναλύσεις που προβλέπουν την είσοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ύφεση, με τελευταία εκείνη της Fitch που αναφέρει ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη θα ξεκινήσει πιθανότατα από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία θα δουν ετήσια μείωση του ΑΕΠ τους το 2023.
Μέσα από αυτό το πρίσμα θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αν την εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα, ο γερμανικός δείκτης DAX που αντιπροσωπεύει την καρδιά της ευρωπαϊκής βιομηχανίας θα καταφέρει να κρατήσει στο κλείσιμο της Παρασκευής τις 12460 μονάδες.
Όσον αφορά τη μητέρα των αγορών, τον S&P500, αν δεν επανακτήσει αυτή την εβδομάδα τις 4050 μονάδες, ανοίγει το παράθυρο της ζώνης των 3600-3700 μονάδων.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.